Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ze starego komputera zostanie mi karta graficzna 2060 SUPER i obudowa. Miałem kupować w styczniu ale z tego co się dowiedziałem to ceny ramów mają wystrzelić, więc możliwe ze kupie wcześniej albo chociaż same ramy zamówię teraz.

Poczytałem trochę i wynika że w tym przedziale cenowym najlepszy będzie Ryzen 5 7500F.

Znalazłem takie 2 zestawy w których odjąłem grafikę i obudowę:

2290 ZŁ(zamiana 5 7600X na 7500F)
2164 ZŁ
Których z tych dwóch będzie lepszy? Pamięć RAM ta sama więc różnią się tylko płytą, chłodzeniem i zasilaczem.

Co do dysków NVME wolałbym żebyście polecili jakieś od siebie. U siebie dalej mam SATA SSD'ki i nigdy nie interesowałem się NVME jako że aktualny komputer ich nie obsługuje. Jedyne co czytałem to że niektóre modele w stresie potrafią osiągnąć 70, 80 a nawet 90 stopni. Dlatego właśnie chciałbym żebyście polecili jakiś 1TB który nie będzie się grzał i będę spokojny że będzie działał przez kilka lat. W sensie na przykład jeśli do wyboru jest 5000/5000 prędkość ale ma się grzać do 80 stopni i paść po 2 latach vs 2500/2500 ale będzie spokojnie działał przez kilka lat to wole ten drugi.

Opublikowano

W pierwszym zestawie zmień 7600x na 7500f tray który jest 2 stówy tańszy a różnicy w wydajności nie zauważysz bo jest marginalna.. za zaoszczędzone pieniądze dołóż do tego zasilacza https://www.x-kom.pl/p/1325206-zasilacz-do-komputera-chieftec-vega-750w-80-plus-gold.html (nie oszczędzaj każdej złotówki na psu) ;) dysk możesz wziąć ten https://www.x-kom.pl/p/1154567-dysk-ssd-patriot-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-viper-vp4300-lite.html reszta może zostać.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

W pierwszym zestawie zmień 7600x na 7500f tray który jest 2 stówy tańszy a różnicy w wydajności nie zauważysz bo jest marginalna.. za zaoszczędzone pieniądze dołóż do tego zasilacza https://www.x-kom.pl/p/1325206-zasilacz-do-komputera-chieftec-vega-750w-80-plus-gold.html (nie oszczędzaj każdej złotówki na psu) ;) dysk możesz wziąć ten https://www.x-kom.pl/p/1154567-dysk-ssd-patriot-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-viper-vp4300-lite.html reszta może zostać.

Okej pierwszy zestaw z tym zasilaczem i dyskiem wyjdzie 2381 zł. To jeszcze pytanie co do chłodzenia i ewentualnej obudowy.
Na innym forum złożyli coś takiego https://proline.pl/koszyk/5573664c
Dysk widzę polecony ten sam i z tego co czytałem to ma wbudowany radiator i w testach też bardzo dobre temperatury więc na pewno go biorę.
Zasilacz wezmę na pewno od ciebie, 750w w przyszłości da większe możliwości wyboru nowej grafiki.(550w to i mój aktualny zasilacz ma)
Warto dopłacać do tego chłodzenia?
Z tym chłodzeniem Arctic Freezer 36 wyjdzie 2436zł.

To jeszcze pytanie bo można wyjść trochę ponad 2500zł, więc jakbym jednak zdecydował się kupić nową obudowę to któraś z tych 3 zestawów czy polecasz coś od siebie?

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, SeveN797 napisał(a):

Okej pierwszy zestaw z tym zasilaczem i dyskiem wyjdzie 2381 zł. To jeszcze pytanie co do chłodzenia i ewentualnej obudowy.
Na innym forum złożyli coś takiego https://proline.pl/koszyk/5573664c
Dysk widzę polecony ten sam i z tego co czytałem to ma wbudowany radiator i w testach też bardzo dobre temperatury więc na pewno go biorę.
Zasilacz wezmę na pewno od ciebie, 750w w przyszłości da większe możliwości wyboru nowej grafiki.(550w to i mój aktualny zasilacz ma)
Warto dopłacać do tego chłodzenia?
Z tym chłodzeniem Arctic Freezer 36 wyjdzie 2436zł.

To jeszcze pytanie bo można wyjść trochę ponad 2500zł, więc jakbym jednak zdecydował się kupić nową obudowę to któraś z tych 3 zestawów czy polecasz coś od siebie?

Venomy za 819pln??? Czy Proline pogrzało? A notabene po zestawie widzę że pewnie łoś Dickson ci składał ten zestaw na purze. Aby w Prolinie, chusteczka że drogo. Arctic Freezer 36 zajebiste chłodzenie. XPG700W mam w robotniczym kompie. Nie polecam. 12V trzyma pod maks obciążeniem na 11,9V można w tej cenie znaleźć coś lepszego. Stary Tagan i równie stary Chieftec w tej samej konfiguracji trzymają lekko ponad 12V.

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Grolshek napisał(a):

Venomy za 819pln??? Czy Proline pogrzało? A notabene po zestawie widzę że pewnie łoś Dickson ci składał ten zestaw na purze. Aby w Prolinie, chusteczka że drogo. Arctic Freezer 36 zajebiste chłodzenie.

Akurat na purze nikt jeszcze nie odpisał :D a dałem zapytanie na 4 forach, trzecie to forumpc.pl i 4 benchmark. Kiedyś tylko na PCLabie a po zamknięciu ja sam w międzyczasie przestałem interesować się tematem i w sumie nie wiem jakie jest teraz aktualnie największe polskie forum.

Tego zestawu z Proline brać nie będę, chciałem tylko zapytać się o porównanie chłodzenia no i ewentualnie obudowa.

Edytowane przez SeveN797
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, SeveN797 napisał(a):

Akurat na purze nikt jeszcze nie odpisał :D a dałem zapytanie na 3 forach, trzecie to forumpc.pl. Kiedyś tylko na PCLabie a po zamknięciu ja sam w międzyczasie przestałem interesować się tematem i w sumie nie wiem jakie jest teraz aktualnie największe polskie forum.

Tego zestawu z Proline brać nie będę, chciałem tylko zapytać się o porównanie chłodzenia no i ewentualnie obudowa.

Freezer jest fajny ale nie ma go w X-Komie. 7500F jest chłodniutki, ten Crisp to świat i ludzie. W przeciwieństwie do Spartana normalnie się mocuje. Coffer jest do bani bo te wentylatory nie są ARGB, to już lepiej Fury Shobo z 4xnormalny sterowany wentyl tam jest. Venomy spoko, Eagle spoko, dysk Vipera bym wziął, zasilacz już pisałem jakiś inny, Radonami sie brzydzę->nie pomogę. Czuwaj!

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
2 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Freezer jest fajny ale nie ma go w X-Komie. 7500F jest chłodniutki, ten Crisp to świat i ludzie. W przeciwieństwie do Spartana normalnie się mocuje.

To jeszcze co do obudowy jakbym jednak zdecydował się na nową, to któraś z tych 3 zestawów czy polecacie coś innego?
SMX Coffer

Deepcool CC560 ARGB

Antec Airflow Xtreme AX85 Black ARGB
Nie zależy mi na RGB w razie co.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam taką: 

https://www.x-kom.pl/p/1226747-obudowa-do-komputera-smx-cassette.html

w drugim kompie wyrwaną za 129pln w promce na X-Komie. 4x140mm w zestawie, dobry przepływ, sporo miejsca, gumowe przepusty, podpórka pod grafikę. Wentylator jeden z przodu na górę i jest fajnie. Dodatkowo można z nią jakiś zasilacz SMX za 10% taniej dobrać ale tu już który dobry nie mam pojęcia.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Venomy już podskoczyły w x-komie i mediaexpert do 700zł. Zdążyłem przed chwilą jeszcze zamówić CL30 za 529zł w mediaexpert a po kliknięciu potwierdzenia w mailu widzę że cena na stronie to już 699zł :D

• Sad 1
Opublikowano
15 minut temu, SeveN797 napisał(a):

Venomy już podskoczyły w x-komie i mediaexpert do 700zł. Zdążyłem przed chwilą jeszcze zamówić CL30 za 529zł w mediaexpert a po kliknięciu potwierdzenia w mailu widzę że cena na stronie to już 699zł :D

Ja patrząc na to co się dzieje profilaktycznie wziąłem 2x16 DDR5 z OLXa za 180. Niech leżą. Nie zmarnują się.

Opublikowano
Godzinę temu, SeveN797 napisał(a):

To jeszcze co do obudowy jakbym jednak zdecydował się na nową, to któraś z tych 3 zestawów czy polecacie coś innego?
SMX Coffer

Deepcool CC560 ARGB

Antec Airflow Xtreme AX85 Black ARGB
Nie zależy mi na RGB w razie co.

Jak bez ARGB to Cassette jest dośc spoko z tych tańszych bud: https://www.x-kom.pl/p/1226747-obudowa-do-komputera-smx-cassette.html

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Dirian napisał(a):

Jak bez ARGB to Cassette jest dośc spoko z tych tańszych bud: https://www.x-kom.pl/p/1226747-obudowa-do-komputera-smx-cassette.html

Napisałem to 3 posty wyżej :hihot:

Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Ja mam taką: 

https://www.x-kom.pl/p/1226747-obudowa-do-komputera-smx-cassette.html

w drugim kompie wyrwaną za 129pln w promce na X-Komie. 4x140mm w zestawie, dobry przepływ, sporo miejsca, gumowe przepusty, podpórka pod grafikę. Wentylator jeden z przodu na górę i jest fajnie. 

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

Czyli finalnie wyjdzie coś takiego za 2649zł https://www.x-kom.pl/lista/yfm36ya2u(ramy kupione w mediaexpert za 529)

EDIT: Chyba dopłacę jeszcze 40zł i wezmę https://www.x-kom.pl/p/1284962-chlodzenie-procesora-thermalright-phantom-spirit-120-se-120mm.html
Może overkill do tego procka ale będzie spokój jeśli chodzi o temperatury.

Edytowane przez SeveN797
Opublikowano
1 godzinę temu, SeveN797 napisał(a):

A ile normalnie powinny kosztować ?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Pawllos napisał(a):

A ile normalnie powinny kosztować ?

Przed podwyżką w x-komie były za 559zł, a w mediaexpert 529zł.

Niestety okazuje się że ten Cassette odpada bo ma za mało slotów na dyski. Głównym powodem dla którego nie chciałem wymieniać obudowy jest fakt że mam aktualnie zamontowane 5 dysków, 3 sata i 2 hdd.

2TB Toshiba P300 jako backup cold storage zamontowany ale nie podłączony i podłączam i aktualizuje backup co kilka miesięcy

1TB Toshiba P300 podłączony jako backup na bieżąco

x2 1TB Crucial MX500 do gier

GOODRAM IRDM PRO GEN 2 512GB jako systemowy
Tego goodrama wywalę jako że NVME zastąpi mi systemowy i gry też sobie tam przeniose ale pozostałe cztery chciałbym mieć zamontowane i podłączone.

Aktualnie mam Zalman Z3 PLUS(kupiony z 10 lat temu) i z tego co widzę to w tych nowych obudowach dyski podłącza się jakoś z tyłu.

No i w tym Cassette jest napisane

Cytat

Miejsca na wewnętrzne dyski/napędy

2 x 3,5"/2,5"

A na przykład ten Deepcool i Antec mają

2 x 2,5"
2 x 3,5"

Coffer ma jeszcze więcej

4 x 2,5"
2 x 3,5"

Więc jaka obudowa do 300 zł która jest przewiewna i pomieści dwa SSD'ki i dwa HDD'ki?

Edytowane przez SeveN797