Jacob7 3 Opublikowano 3 Listopada 2025 Opublikowano 3 Listopada 2025 Cześć, Prośba o szybką pomoc, który z poniższych dysków wybrać: KIOXIA NVMe Exceria Pro 2TB vs ADATALEGEND 900 PRO PCIe 2TB Dyski są w zbliżonej cenie. Do zakupu dysków posłużą środki benefitowe jakie otrzymałem i dotyczą sklepu, który nie jest typowo z elektroniką stąd taki zawężony wybór, prośba o szybką odpowiedź bo takie rzeczy są rzadkością we wspomnianym sklepie i w cenie rynkowej. Dysk będzie współpracował z R5 5600X, ASUS B550 TUF.
janek25 234 Opublikowano 3 Listopada 2025 Opublikowano 3 Listopada 2025 zdecydowanie KIOXIA NVMe Exceria Pro 2TB
Jacob7 3 Opublikowano 3 Listopada 2025 Autor Opublikowano 3 Listopada 2025 @janek25 Na temat tej Adaty nie mogę znaleźć dużo informacji bo jest dość świeża, wersja PRO wyszła niedawno. Ma o 50% wyższe TBW od KIOXA stąd moje wahania.
Pan Mateoo 600 Opublikowano 3 Listopada 2025 Opublikowano 3 Listopada 2025 Jesli musisz wybrac miedzy tymi dwoma to wez kioxie, topowa specyfikacja ale ma tez 2gb dramu, czego natomiast adata nie ma. Kioxia tez ma TBW na dobrym poziomie. I ma dram a nie HMB co jest na plus
janek25 234 Opublikowano 3 Listopada 2025 Opublikowano 3 Listopada 2025 (edytowane) 7 minut temu, Jacob7 napisał(a): @janek25 Na temat tej Adaty nie mogę znaleźć dużo informacji bo jest dość świeża, No fakt pomyliłem z 900 (nie pro) kiedyś 900 była ostatnią ok.Teraz juz nie jest,zapis trudno powiedzieć ale na pewno nie więcej jak 250MB/s Ogólnie adaty nizsze nie sa fajne .Ok ,dostajesz na premiere cos niezłego ale co jeśli zląduje na rma kllka lat póżniej? KIOXIA NVMe Exceria Pro 2TB to odpowiednik kc3000 new czyli zapis z 1500MB/s Edytowane 3 Listopada 2025 przez janek25
Jacob7 3 Opublikowano 3 Listopada 2025 Autor Opublikowano 3 Listopada 2025 (edytowane) @Pan Mateoo Jest jeszcze KIOXA Plus G3 30 tańsza, ale Exceria Pro dużo lepsze uważam i tylko ją biorę pod uwagę. Edytowane 3 Listopada 2025 przez Jacob7
Pan Mateoo 600 Opublikowano 3 Listopada 2025 Opublikowano 3 Listopada 2025 Nigdzie nie wspominales o budzecie wiec jesli chcesz best of the best to kioxia exceria pro. Jakie zastosowanie wgl? Bo jesli to ma byc dysk do gier to raczej mozesz i brac taki z predkoscią 3000/3000 (gen3) i cie powinien zadowolic. Jezeli zas czesto pracujesz na plikach, os systemowy, rendery i inne szejy to wtedy im wiecje tym lepiej 1
Jacob7 3 Opublikowano 3 Listopada 2025 Autor Opublikowano 3 Listopada 2025 @Pan Mateoo Z racji ograniczonego wyboru przez wykorzystywanie środków benefitowych dyski, które przedstawiłem są jednmi z nielicznych, które mają niezawyżone ceny. Kioxa jest za 560, a np chciałem Lexara NM790 a jego cena to 765, podobnie wiele innych. Dlatego wybór jest tylko między dwoma. Nawet PCIE 3.0 są droższe w tym sklepie takie anomalie.
Rekomendowane odpowiedzi