krzysiek_1990 74 Opublikowano 6 Listopada Autor Opublikowano 6 Listopada 43 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a): hyper asus adapter? gdzies ktos pisal o tym, ja tez nawet 250 ziko nówka, 4 sloty wielkość kasety VHS i turbinka jako wentyl.... https://www.ceneo.pl/97668312 1
Pan Mateoo 447 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada jest wiele wariantow tego, a tylko o niej slszyalem ze jest dobra. mozesz poszukac alternatyw na amazon DE bo tam najtaniej
janek25 191 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada wez nie kombinuj kup sobie nm790.W laptopach daja rade to i tu
krzysiek_1990 74 Opublikowano 7 Listopada Autor Opublikowano 7 Listopada (edytowane) 8 godzin temu, janek25 napisał(a): wez nie kombinuj kup sobie nm790.W laptopach daja rade to i tu Tylko to mi nie rozwiązuje podstawowego problemu - rozbebeszania kompa jak będę potrzebował wyciągnąć dysk na wyjazd czy mieć dużego pendriva - raz na miesiąc/ półtora / dwa. A zaczynam cierpieć na ciasne 1tb. Podmiana 1tb na 2tb w głównym chłodzonym slocie i traktowanie tego 1tb jako pendrive przez adapter nvme-usb być może jest jakimś rozwiązaniem ale nie chcę mi się bawić w format czy klonowanie. Ja wiem że nm790 jest fajnym dyskiem i być może go kupie, ale łatwiej jest wykręcić jedna śrubkę i wyciagniecie adaptera pcie - nvme. Tym bardziej że moja 4070 jest "rodzynkiem" bo jako jedna z kilku 4070 ma złącze 16 pin a po kilkunastu wypieciach/ wypieciach będzie latać jak drzwi w konstalach 805N , stąd kombinowałem pierw z dyskiem SSD sata, bo było mniej "rozbebeszajającym" rozwiązaniem i odpadały adaptery, tylko po Waszych komentarzach też stwierdziłem że ciężko jest znaleźć sensowne 2tb na SSD sata. Więc raczej pójdę w wariant pośredni nvme 1tb + adaptery pcie- nvme i nvme do USB. Na transferze nvme do USB mi nie zależy więc wystarczy dzialajacy no name za 50 ziko. Teraz tylko muszę poszukać coś sensownego pcie -nvme. Zadowoli mnie taki 3000mb+ juz pal licho chłodzenie tego dysku Edytowane 7 Listopada przez krzysiek_1990
Pan Mateoo 447 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada a to ma byc tylko na 1 dysk tak? jak tak to masz szereg markowych rozwiazan z amazona. potem ci moge znalezc cos
krzysiek_1990 74 Opublikowano 7 Listopada Autor Opublikowano 7 Listopada 9 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): a to ma byc tylko na 1 dysk tak? jak tak to masz szereg markowych rozwiazan z amazona. potem ci moge znalezc cos Tak wystarczy mi coś w ten deseń. https://www.x-kom.pl/p/662185-kontroler-pc-icy-box-pcie-40-x4-m2-pcie-nvme-do-64-gbit-s.html Jest też wariant droższy z większym radiatorem i ledami. Foto jakiegoś użytkownika nm790 3300 transfer więc powinno być git https://www.x-kom.pl/p/507184-kontroler-pc-icy-box-karta-pcie-m2-m-key-dla-1-dysku-ssd-m2-nvme.html Także chyba zostaje czekać na jakąś promke na 1tb nvme
cervandes 67 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada 28 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): a to ma byc tylko na 1 dysk tak? jak tak to masz szereg markowych rozwiazan z amazona. potem ci moge znalezc cos A ile dysków niby byś chciał wsadzić w tego teoretycznego Asusa Hyper M.2? Pomijamy cenę, wielkość o której autor już wspomniał.
Pan Mateoo 447 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada Jak pod 1 dysk to wez cos co jest tansze, i ma gen3 albo gen4 jak w dobrej cenie. https://www.amazon.pl/GLOTRENDS-PA22110-Adapter-NVMe-22110/dp/B0CHS3CRQC?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&sr=8-7 - bez radiatora ale czy on bedzie potrzebny? https://www.amazon.pl/GLOTRENDS-PA09-HS-Adapter-Radiatorem-dysków/dp/B07FN3YZ8P?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&sr=8-5 tu masz wersje z radiatorem. jak chcesz sam poszukac po allegro/olxach etc to slowa klucz Adapter M.2 NVMe PCIe 4.0
krzysiek_1990 74 Opublikowano 7 Listopada Autor Opublikowano 7 Listopada No i UJ bombki strzelił. Wszystko fajnie gdyby nie manual mobasa. Wolne sloty pcie są 3.0 X1 więc transfer przez adapter na poziomie 1000 mb Żeby tylko gier nie muliło zbytnio
Pan Mateoo 447 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada 1000 to az za duzo na gry. ssd na sata ma predkosc rzedu 500 i to jest wystarczajace do gier. Bedzie okej nawet z tym 1 1 1
Dimazz 565 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada kupowanie małych dysków pod gry ma sens jedynie jak grasz w kilka gier online i tylko i wyłącznie w te tytuły w innym wypadku to głupota. Tylko robienie sobie problemów a poźniej brak slotów na milion dysków Mam obecnie 2x2TB i dzisiaj brałbym jeden dysk 4TB a w przyszłości następny. Im większy dysk tym mniej przerzucania. Nie musisz usuwać gier żeby zrobić miejsce, komórki mniej się zużywają. dysk wytrzyma dłużej.
cervandes 67 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada Chłopcy, nie chcę psuć zabawy, ale jak patrzę na ten temat od strony procesora to mi się tu coś nie zgadza. Mamy 24 linie pcie w procesorze. Karta graficzna zjadła 16, cztery zjadł systemowy dysk NVME. Kolejne cztery zgadł chipset. Razem 24. Chcecie podłączyć kolejny dysk do magistrali PCIE i nie ma zmiłuj, coś go musi wykarmić. Czy to nie spowoduje, że karta graficzna się zacznie łączyć na x8? Albo Dysk systemowy przejdzie na pracę na dwóch liniach?
krzysiek_1990 74 Opublikowano 7 Listopada Autor Opublikowano 7 Listopada (edytowane) 44 minuty temu, cervandes napisał(a): Chłopcy, nie chcę psuć zabawy, ale jak patrzę na ten temat od strony procesora to mi się tu coś nie zgadza. Mamy 24 linie pcie w procesorze. Karta graficzna zjadła 16, cztery zjadł systemowy dysk NVME. Kolejne cztery zgadł chipset. Razem 24. Chcecie podłączyć kolejny dysk do magistrali PCIE i nie ma zmiłuj, coś go musi wykarmić. Czy to nie spowoduje, że karta graficzna się zacznie łączyć na x8? Albo Dysk systemowy przejdzie na pracę na dwóch liniach? Chipset, zgodnie z instrukcją mobasa Edytowane 7 Listopada przez krzysiek_1990 1
Camis 5 886 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada W dniu 4.11.2025 o 21:51, janek25 napisał(a): Zostały 2 dyski sata akceptowalne reszta to paździerze ograniczające neta 500mbit Ale brednie, 500mbps to raptem 64MBps, więc nawet 20 letni HDD nie byłby ograniczeniem 1
janek25 191 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada (edytowane) Camis wiemy ze bredzisz w politycznych ale po co sie zapuszczasz tutaj.... dysków co ma zapis 5MB/s jest całkiem sporo P210 ty nie masz wiedzy by sie tu zapuszczać.... siedz tam gdzie cie nikt nie zwefikuje Edytowane 7 Listopada przez janek25
Camis 5 886 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada (edytowane) No tak tylko tyle potrafisz. Testy z ITHardware, trzeba napisać autorowi że się nie zna i nie umie robić testów: https://ithardware.pl/testyirecenzje/wielki_test_dyskow_ssd_sata_iii_co_kupic_a_czego_lepiej_unikac-19418-43.html Jeśli się mylę to podaj wiarygodne źródło tych rewelacji. Edytowane 7 Listopada przez Camis 1 1
Stjepan 2 376 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada Ja mam na gry Crucial MX500 1TB i wszystko ładnie śmiga, net 300Mb/s we wszystko się dobrze, w lapku mam m2 testowałem tu i tu szybkość ładowania, dla mnie nie ma różnicy, wychowany na ładowaniu gier z kaset na C64, potem z dyskietek 5,25 i 3,5 za stary jestem na pierdoły. @janek25 jak chcesz mieć szybko budujesz macierz SSD dysków na PCI-E 5.0 i masz transfery rzędu 110GB/s. 1
rzymo 78 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada 11 minut temu, Camis napisał(a): No tak tylko tyle potrafisz. Testy z ITHardware, trzeba napisać autorowi że się nie zna i nie umie robić testów: Do P210 Patriot ładował to, co akurat kupił taniej - wersji tego dysku jest pełno (różne kontrolery, kości TLC lub QLC). W sklepie to była loteria - mogłeś trafić na dobry dysk, podobny do testowanego na ITH, a mogłeś trafić na taki ze spadkami do kilkunastu MB/s przy większych zapisach... Podobnie jest z modelem P220. Miałem wersję 1TB, która trzymała 400-450 MB/s przy zapisie, natomiast druga sztuka kupiona po kilku miesiącach to już znacznie gorszy dysk, wyraźne spadki. Potem było jeszcze gorzej, bo podmienili TLC na QLC
janek25 191 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada (edytowane) 5 minut temu, rzymo napisał(a): Do Nie wiadomo czy on to zrozumie jak wkleja cristalmarka... Oprócz tego miałem NV2 z zapisem 5MB /s oraz xstar na SATA. Co ciekawe na M2 xstar były ładowane B47R i chyba jakiś Amerykaniec kontroler. Poznaje po temperaturach bo naklejki nie mam zamiaru drżeć Dysków z przedziału 30-50MB to są tony 😉 Edytowane 7 Listopada przez janek25
Camis 5 886 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada 7 minut temu, rzymo napisał(a): a mogłeś trafić na taki ze spadkami do kilkunastu MB/s przy większych zapisach... To wystarczyło zareklamować a nie trzymać barachło. 1 1
Send1N 4 162 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada (edytowane) 8 godzin temu, krzysiek_1990 napisał(a): Wolne sloty pcie są 3.0 X1 więc transfer przez adapter na poziomie 1000 mb Żeby tylko gier nie muliło zbytnio Ile razy już pisano że w grach nie zauważysz żadnej różnicy względem zwykłego dysku 2.5" ssd na sata między najszybszym jaki istnieje na m2 dopiero gdybyś zrobił downgrade do hdd to by zabolało Edytowane 7 Listopada przez Send1N 1 1 1
krzysiek_1990 74 Opublikowano 8 Listopada Autor Opublikowano 8 Listopada 12 godzin temu, Send1N napisał(a): Ile razy już pisano że w grach nie zauważysz żadnej różnicy względem zwykłego dysku 2.5" ssd na sata między najszybszym jaki istnieje na m2 dopiero gdybyś zrobił downgrade do hdd to by zabolało Między 2016 a 2024 miałem i5 6500 i gtx 1060 i grałem na HDD. Na system miałem 128gb SSD, szkoda mi było w tego "paździerza" pod koniec jego egzystencji u mnie inwestować. Na starym kompie to 3/4 czasu grałem w world of warships od wargamblingu. Odczuwalna różnica to tylko przy update - 30- 40 min na hhd (puszczałem serial jak leciał update).
Send1N 4 162 Opublikowano 8 Listopada Opublikowano 8 Listopada Granie na hdd nawet w 10 letnie gry to już lekka tragedia, w wiedzminie 3 w novigradzie na hdd to ciągłe szarpanie było natomiast od zwykłego SSD na sata z transferami na poziomie 500 w górę nie ma już różnicy, ewentualnie różnicę możesz zmierzyć w czasie ładowania mapy względem jakiegoś szybkiego m2 ale to jak włączysz stoper bo gołym okiem tego nie zauważysz.
Rekomendowane odpowiedzi