Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Wczytaj profil xmp, ustaw vsoc na 1.1v

expo 6000 + vsoc 1.1v - restart pc w miejscu testowym

1 godzinę temu, wamak napisał(a):

Nie wiem, czemu masz VDDQ aż 1,8V, a VDD 1,25V. Dałbym oba na 1,35V.

Co do timingów, może poszłoby 28-34-34.

restart pc w miejscu testowym

ustawienie expo 6000 i ustawienie taktowania na 5600 rowniez powoduje restarty, wydaje mi sie ze ustawienia z profilu 6000 powinny byc lajtowe dla taktowania 5600

testowalem teraz expo 5600 bez zadnych dodatkowych ustawien timingow, bez oc karty, bez pbo curve procka - restart w lokacji testowej

jestem juz tak wkur..., ze nie wiem co mam robic

Edytowane przez tomixl2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.11.2025 o 15:56, tomixl2 napisał(a):

expo 6000 + vsoc 1.1v - restart pc w miejscu testowym

restart pc w miejscu testowym

ustawienie expo 6000 i ustawienie taktowania na 5600 rowniez powoduje restarty, wydaje mi sie ze ustawienia z profilu 6000 powinny byc lajtowe dla taktowania 5600

testowalem teraz expo 5600 bez zadnych dodatkowych ustawien timingow, bez oc karty, bez pbo curve procka - restart w lokacji testowej

jestem juz tak wkur..., ze nie wiem co mam robic

te pamięci takie są też mam z nimi cyrki. Mi narazie expo i 5800 działa na 6000 wywala gry dzwiganie napiecie nic nie daje . Te pamięci są wadliwe najchetniej bym kupił nowe ale ceny kosmiczne 

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano

Ogolnie dziwna sprawa z tymi pamieciami. Zglosilem do morele ram i procesor, wymienia na nowe, ale jak wyjalem wszystko i wyczyscilem, zamontowalem jeszcze raz, poprawoiajac wszystkie przewody zasilania itp, zeby jeszcze raz sprawdzic - dziala

wczesniej sprawdzalem tylko same kosci ram, zamieniajac miejscami, testujac pojedynczo itp, teraz rozmonowalem wszystko

wczoraj pare godzin gralem, nie bylo zadnego restartu na expo 6000+tweaks

Opublikowano

To nie jest wina pamięci, procesora ani płyty głównej.

Wszystkie komponenty są sprawne.

DDR5 to nie DDR4, tu jest tyle różnych napięć i timingów, że bardzo często trzeba samemu je dostosować aby uzyskać stabilność.

Czasy bezproblemowego "xmp i nara" dawno umarły.

Opublikowano (edytowane)

Według ciebie może i tak, ile bym zestawów nie złożył na am5 to zawsze expo 6000mhz było stabilne bez żadnych dodatkowych zmian.. z venomami też dwa razy składałem skrzynkę tylko że na płytach msi :E 

Edytowane przez Send1N