Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście zmieniłem z i5 13400f na i7 14700kf i zapłaciłem za nią właśnie 1200zł na promce na xkom. W twoim przypadku najtańsza opcja na upgrade. Jak chcesz koniecznie am5 to kupuj nikt to twoja decyzja i na koniec tak lga 1700 jest już martwe na przyszłe upgradey.

Opublikowano

A jaką wersję masz teraz? To nic skomplikowanego. 14600k obsługuje od F27, choć i tak warto zapodać najnowszy ze względu na mikrokod 0x12F.

Ja mam pół roku 14600k na podobnej płycie i nic się nie dzieje, mało tego masz 5 lat gwary na cpu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzę w domu, ale raczej nie aktualizowałem od nowości.

EDIT

Wersja F20 jeżeli dobrze patrzę.

Czyli takie pamięci jakie mam powinny działać bez problemu https://www.x-kom.pl/p/668100-pamiec-ram-ddr4-kingston-fury-32gb-2x16gb-3600mhz-cl16-renegade-black.html ? 

Kurczę ciężka decyzja, z jednej strony sporo zaoszczędzę zostając na intelu, ale mania posiadania czegoś nowego przyćmiewa zdrowy rozsądek :x I pytanie czy krux 850w to uciągnie? Mam rx 6950 xt.

Edytowane przez Choryski
Opublikowano

Powiedzmy, że się wstrzymam, ale jak wpadnie jakaś mega opcja na 14700k to się skuszę. Czym to schłodzić? Obecnie mam FERA 5. Procek musi wytrzymać sporo okienek z Eve online( multikonta) + starcitizen, ew. BF6

Opublikowano
14 minut temu, Choryski napisał(a):

Powiedzmy, że się wstrzymam, ale jak wpadnie jakaś mega opcja na 14700k to się skuszę. Czym to schłodzić? Obecnie mam FERA 5. Procek musi wytrzymać sporo okienek z Eve online( multikonta) + starcitizen, ew. BF6

Haha fer 5 no bez jaj tam trzeba jakieś AIO🤣😊

Po co ci ten grzejnik chłopie?

Opublikowano
2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Fera 5 to była w miarę ale na 5800X3D ledwo ale o tym procku  zapomnij.

Dlatego pytam, ponieważ aktualnie takie mam.

W sumie skuszę się na 14600kf to część kwoty jaką chciałem wydać, a pewnie i tak konkretny przyrost mocy poczuje dopiero po wymianie karty graficznej. Może do tego czasu sytuacja się unormuje lub wyjdzie jakiś „gamechanger” 

Co może schłodzić ten procesor?

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Idąc w 14 gen co najwyżej aktualizacja bios.

Przy tej opcji zostawiasz stare mobo i ram ;) 

I power limity w szczególności by ten wytwór intelowski się nie sfajczył xd

13 godzin temu, Choryski napisał(a):

Ja ją chłodzę navisem f240 i chodzi po japońsku, jako tako, jest w miarę chłodno ale gdybym nie miał już tego aio to wziąłbym najlepiej jakąś 360 w okolicach 3 stówek

12 godzin temu, AudRob napisał(a):

No w sumie zima idzie ciepło się przyda FlamesLogBurnerGIF.gif.a900f774ebe8cf9d1ba551552a9a3d81.gif

Autentycznie grzejnik mam zakręcony gdy pc odpalony, a cieplutko haha