Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 13-to letni monitor i zamierzam w końcu go wymienić, będzie raczej do użytku w grach i filmach, sporadycznie do internetu. chciałbym się zmieścić w 2000 zł. Jeśli znajdzie się sensowny to 4k,by mógł być. Trochę tego na rynku jest, a niestety w kwestii monitorów to nie do końca ogarniam jaki lepszy😅 Jeśli ciut droższy lepszy będzie to oki, niech i będzie max 2500zł. Dzięki za pomoc

Opublikowano

Hej @Johos, nie wiem czy 4K do przekątnej 27 cali nie będzie trochę przerostem formy, jeśli masz już te 2-2,5k do wydania na monitor i zależy Ci na bardzo wysokiej jakości obrazu w grach i filmach to najlepiej wybrać matrycę OLED w rozdzielczości 1440p - idealne rozwiązanie w tym budżecie, bo OLEDy 4K są droższe (ponad 3300 zł).

Ode mnie propozycja Dell Alienware AW2725D za 2199 zł z odświeżaniem 280 Hz. Ewentualnie prawie 3 stówki tańszy AOC AGON PRO AG276QZD2 za 1919 zł też będzie ok.

Opublikowano

Przy 27" 4K zapewni zdecydowanie ostrzejszy obraz niż 2560x1440 (163 PPI vs 109 PPI). 

Za ok. 2800 zł można mieć monitor, który co prawda nie jest OLED-em, ale jakościowo stoi 1-2 klasy powyżej typowego sprzętu konsumenckiego:

https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multisync-ea272ub-czarny-60006064-autoryzowany-sprzedawca

Ten Sharp/NEC jest na tyle dobry, że po kalibracji może nawet służyć jako podstawowy sprzet do profesjonalnej pracy z kolorem. To jest sprzęt, który ani nie będzie męczył oczu, ani nie padnie tuż po gwarancji. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.11.2025 o 11:23, x-kom napisał(a):

Hej @Johos, nie wiem czy 4K do przekątnej 27 cali nie będzie trochę przerostem formy

Oczywiście że będzie, do 27" nie jest potrzebne nic więcej jak 2560x1440, o 4K można myśleć od 32" chociaż są tacy co twierdzą że w lapku 15.6" musisz mieć 4K :E ...

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

32 2k to to samo co 24,5 fullhd - co moim zdaniem jest znośne bo sam tak korzystam. Ale wiadomo kazdy inaczej siedzi przy monitorze.

Do grania 60fps bym odpuscil. nie szukasz sprzetu do pracy z kolorami wiec mozesz odpuscic sharpy, ktore sa sprzetami razcej do pracy niż rozrywki

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Send1N napisał(a):

Oczywiście że będzie, do 27" nie jest potrzebne nic więcej jak 2560x1440,

... analogicznie jako auto nie potrzeba nic więcej niż Fiat 126p.

53 minuty temu, Send1N napisał(a):

o 4K można myśleć od 32"

Mam coś takiego i 5-6K by nie zaszkodziło do takiej przekątnej :] Także 4K do 26,5" powinno być super.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
54 minuty temu, Send1N napisał(a):

chociaż są tacy co twierdzą że w lapku 15.6" musisz mieć 4K :E ...

Serio? Znasz takiego? Moim zdaniem 4K do 15,6" to już lekki overkill i zdecydowanie do takiej przekątnej nie "trzeba mieć", aż takiej rozdzielczości.

1 minutę temu, Send1N napisał(a):

ktoś chce ostry obraz to 27" 1440p jest w sam raz, zakup 4K przy tej przekątnej to tylko zwiększanie sobie wymagań sprzętowych na siłę.

Cóż ja wolę 27" 4K DLSS Balanced od 27" 2,5K DLAA ("wymagania" te same).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

ps. i nie ma czegoś takiego jak "w sam raz" - po prostu im większa rozdzielczość, to można uzyskać ostrzejszy obraz. No chyba, że zaczniesz znacznie przekraczać zagęszczenie 300-600 pikseli na długości 1 cal.

3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie raz takie posty można było przeczytać na forach, później ktoś szuka lapka czytając tego typu głupoty i ma mętlik w głowie :E 

Laptop z ekranem 27"? :thumbup: No chyba, że ktoś pisał o ekranie 15" 4K, że "być musi" - ja się z tym nie spotkałem, że "być musi". Może, może, ktoś napisał, że fajna rzecz, ale że "być musi" to nie czytałem/słyszałem.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Chodzi o laptopa z matrycą 15.6 wiele razy czytałem tego typu posty że nie zaszkodzi mieć 4K bo praca z tekstem będzie przyjemniejsza :E za każdym razem kisłem jak takie coś czytałem ;) a co do 27" 1440p to jestem pewny że jak autor usiadłby przed takim ekranem byłby w pełni usatysfakcjonowany ale np 27 1080p by od razu zwrócił :E 4K dla ekranu 26.5/27" jest zbędne moim zdaniem.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Chodzi o laptopa z matrycą 15.6 wiele razy czytałem tego typu posty że nie zaszkodzi mieć 4K bo praca z tekstem będzie przyjemniejsza :E za każdym razem kisłem jak takie coś czytałem ;) 

No ten ktoś mógł mieć rację. Mała odległość, odpowiednio dobry wzrok i zagęszczenie 300 PPI, a to wszystko do czytania ... przypadek?

Przykładowo wydruk z laserówki też czyta się jakoś dziwnie lepiej niż z atramentówki, a tam pewnie są różnice w realnej rozdzielczości "rozgrywają się" powyżej 300ppi (atrament jak wsiąka w zwykły papier to trochę "rozmywa").

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Paradoksalnie jest dokładnie odwrotnie - jak ktoś siedzi z "denkami od butelek" to właśnie nie widzi różnicy przy wyższych rozdzielczościach :hihot:

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1