Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra Panowie i Panie - musicie poznać moje ogromne hobby bo to raczej hobby niż tylko gra :) Mowa o starym, ale uznawanym za najlepszy symulator autobusów - Omsi 2.

Gra wyszła 12 lat temu i nie obsługuje nawet 64bitowej architektury. Nie jest od lat również wspierana. Skąd więc taki fenomen? Gra zdaniem znawców oddaje bardzo precyzyjnie fizykę jazdy i dźwięki, a dla mnie to po prostu bardzo relaksująca gra tak jak ETS2/ATS/SimRail czy TSW... Drugim ogromnym plusem jest przebogata ilość modów zarówno na autobusy jak i mapy - wszystko zarówno bezpłatne jak i wciąż wychodzące DLC. Z czego duża ilość zarówno polskich autobusów jak i polskich map - wszystkie darmowe.

Główną wadą jest to, że nie da się do niej przystąpić jak do każdej innej "gry". Każdego muszę ostrzec - zanim ruszycie autobusem czeka was poświęcenie dużej ilości czasu i wykazanie się ogromną cierpliwością. A jak już ruszycie i będziecie chcieli wgrać nową mapę i nowy autobus poświęcicie jeszcze więcej czasu i cierpliwości żeby ogarnąć proces instalacji, a potem obsługi... :) A jak już wszystko ogarniecie - wciąż od czasu do czasu będzie was czymś zaskakiwać... :) 

Tym nie mniej można pokochać tą grę - szczególnie jak ktoś lubi symulatory.

A teraz przedstawię wam co uczyniło tą grę dla mnie znacznie bardziej przyjazną i po prostu ładniejszą. Moim zdaniem aby w pełni cieszyć się Omsi trzeba dokupić płatne DLC:

-BCS lub samą nawigację

- AUXI - program dodający wiele ułatwień i niezbędnych oznaczeń

oraz bezpłane

- RESHADE, które naprawdę zbliża poziom grafiki do poziomu ETS2 a to już dużo w przypadku Omsi

- płatne SimDash (koszt ok 20zł) program na Androida potrzeby zresztą do wielu innych symulatorów, który łączy się z grą i można z tabletu/telefonu np. otworzyć drzwi w autobusie czy sprawdzić poziom paliwa

oraz dokupić sprzęt w postaci:

- Tobii albo TrackIR lub jakiś zamiennik co w przypadku Omsi 2 jest w mojej ocenie po prostu wymagane

Ja osobiście gram padem przed dużym TV w 4K na padzie (Vader 4 PRO o którym już pisałem w temacie dot. padów) i to idealny pad jak dla mnie do Omsi 2. Ale bardziej uznaną formą jest kierownica i jak ktoś gra przed monitorem to zdecydowanie lepsza opcja.

Jeśli chcecie pojeździć po wielu polskich miastach (w części w scenerii z lat 90tych, w części nowych) w niezliczonych niemieckich mapach miejskich i podmiejskich niemal wszystkimi autobusami jakie kiedykolwiek wyszły (no ok może z wyjątkiem lat 50tych XXw :) ) to nie znajdziecie nic lepszego niż Omsi 2.

Tutaj Omsi 2 po Reshade z ostatnim DLC (ale ja mam chyba ładniej ustawione):

Jeśli któryś z forumowiczów chciałby spróbować lub już ma ale się czymś zraził proszę publicznie w tym temacie zadawać pytania i w miarę posiadanej wiedzy postaram się pomóc. A ja od czasu do czasu coś skrobnę na czym jechałem i jakie miałem wrażenia...

Edytowane przez hubio