Skocz do zawartości

Pomoc z UV na i5 14600kf - MSI B760

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, tak jak napisałem w tytule szukam pomocy przy UV na i5 14600kf na płycie i biosie MSI B760. Najnowszy Bios z września, chcę zredukować możliwość występowania stutteringu ze strony złych ustawień procka w biosie żeby następnie szukać winowajcy w innych rzeczach i dodatkowo zbić temperatury. Szukam pomocy dla kogoś kto obsługiwał się tylko gotowymi opcjami jak CPU Lite Load itd i wytłumaczenie gdzie i o ile obniżyć napięcia. Starałem się korzystać z gotowych ustawień innych posiadaczy tego zestawu z Reddita czy poradników na YT jednak nie jestem pewny w 100% czym się sugerować bo gdzie zajrzę to ktoś poleca coś innego oraz kompletnie się na tym nie znam.

Edytowane przez karolq097
Opublikowano
14 minut temu, wallec napisał(a):

Czy stuttering występuje obecnie, czy chcesz tylko zredukować możliwość jego występowania?

Występuje obecnie, bardziej micro stuttering, spadki 2-5 fps w dół raczej bez większego powodu, zauważyłem że różne ustawienia albo uspokajają te zachowanie lub pogarszają.

Opublikowano

Jasne, mógłbym prosić o konkretny poradnik co dokładnie ustawić? Aktualnie spróbuję po prostu default bios, xmp, wyłączę e-cores i gdzie dalej się bawić, bo u mnie płyta B760 MSI więc troszkę inne ustawienia niż na Z? Z tego co sięgam pamięcią najbardziej stabilny był dla mnie gotowy preset ustawień z Cpu Lite Load na mode 15, CEP wyłączony żeby nie ucinało wydajności itd, w miarę chłodniej jednak stabilność była losowa... Co do tych spadków może źle to opisałem, w dłuższej diagnozie patrząc np na MSI afterburner te spadki to bardzo duży frame time spike, dosłownie stoję w miejscu w danej grze i fps rwie o 2-5 w dół lub po prostu nic specjalnego się nie dzieje na ekranie i bum. Natomiast podczas akcji w grze NIGDY praktycznie fps nie spadają, spadki dosłownie ZAWSZE są losowe bez obciążenia PC. 

Jeżeli to np ułatwi pomoc w ustawieniach mogę podesłać zdjęcia jak dokładnie wygląda mój BIOS w zakładce UV do CPU itd.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem dokładnie o jakich spadkach piszesz, ale wpierw sprawdź, czy aby na pewno to jest od CPU, bo jeśli nie spada Ci MHz na CPU, to mało prawdopodobne, by wina była po stronie CPU. 

Załącz na próbę w panel sterowania. opcje zasilania/ najwyższa wydajność , to spowoduje, że do sprawdzenia w grze boost CPU będzie trzymał wysoki MHz. Jeśli nadal będą dziwne "spadki fps" to raczej bym szukał w opcjach graficznych winowajcy.  

Podobnie E-core mało kiedy powodują problemy, a jeśli już powodują, to są one drobiazgowe i nie dotyczą większości gier. 

Co do obniżenia napięcia Vcore cpu, to chyba powinno działać na B760 jak niżej, oczywiście w pewnym zakresie zapewne. 

screen jest tylko poglądowy i nie wskazuje konkretnych ustawień, ale strzałki zobacz, a offset wg wymagań możliwości cpu. 

image.png.ef6d8dba294ca90433d79bb5b30d506d.png

p.s 

tutaj masz już chyba dokładny opis

Undervolt CPU i5-14600K, Motherboard B760, New MSI BIOS settings PC Tuning (OC)

UNDERVOLTING NA B760 - SPRAWDZAM!

Edytowane przez ITprospector
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ITprospector napisał(a):

Nie wiem dokładnie o jakich spadkach piszesz, ale wpierw sprawdź, czy aby na pewno to jest od CPU, bo jeśli nie spada Ci MHz na CPU, to mało prawdopodobne, by wina była po stronie CPU. 

Załącz na próbę w panel sterowania. opcje zasilania/ najwyższa wydajność , to spowoduje, że do sprawdzenia w grze boost CPU będzie trzymał wysoki MHz. Jeśli nadal będą dziwne "spadki fps" to raczej bym szukał w opcjach graficznych winowajcy.  

Podobnie E-core mało kiedy powodują problemy, a jeśli już powodują, to są one drobiazgowe i nie dotyczą większości gier. 

Co do obniżenia napięcia Vcore cpu, to chyba powinno działać na B760 jak niżej, oczywiście w pewnym zakresie zapewne. 

screen jest tylko poglądowy i nie wskazuje konkretnych ustawień, ale strzałki zobacz, a offset wg wymagań możliwości cpu. 

image.png.ef6d8dba294ca90433d79bb5b30d506d.png

Mam jeszcze jeden temat założony na swoim profilu który dodałem wczoraj opisujący naprawdę obszernie moje spadki/micro stuttering, może z tego jesteś wstanie wywnioskować gdzie mam szukać winowajcy. W tym przypadku po prostu postanowiłem najpierw w 100% wyeliminować winę tego problemu z strony jakiś moich złych ustawień lub jego braku gdzie procek się przegrzewa. 
Odpowiadając do twojego komentarza: 

W panelu sterowania od samego początku testowałem wysoka wydajność oraz najwyższa wydajność, nie było sytuacji żeby było oszczędzanie energii itd, tak samo w sterowniku Nvidia. Jeżeli chodzi o spadki z winy ustawień graficznych to grając w gry esportowe pokroju CS2/VALORANT/LOL/FORTNITE/OVERWATCH2/RAINBOW SIX SIEGE mam tutaj ustawienia na niskie i dalej te dziwne spadki bez żadnego obciążenia/dużej akcji na ekranie występują regularnie.
E-cores wyłączyłem teraz na próbę i posprawdzam czy jest jakaś różnica.
Okej czyli patrząc na screen tam gdzie są 2 strzałki w tych 2 tabelkach mam zmieniać tak? Kompletnie nie ogarniam tego i nawet oglądając przykładowo poradnik do UV tych procków od TechLipton czułem się jakbym oglądał czarną magię. Jakieś konkretne ustawienia pod ten procek? Bawić się swoją drogą ustawieniami Cpu Lite Load? Na zagranicznych forach czy Reddicie wiele osób poleca tam potestować i ciekaw jestem co lepsze czy kompletnie tego nie ruszać. 

Edit: dopiero po mojej wiadomości zobaczyłem te 2 linki, co do pierwszego jest to identyczna wersja biosu oraz ta sama płyta którą posiadam, robiłem ustawienia z tego poradnika 1:1 i ten irytujący micro stutter dalej się pojawiał ( mówię o tym CPU LITE LOAD na MODE 15 itd, tylko nie wiem dlaczego w poradniku zostawił włączony CEP skoro ta funkcja jako pierwsza powinna być wyłączana podczas UV z tego co czytałem na forach MSI )

Edytowane przez karolq097
Opublikowano (edytowane)

Piszesz mało danych odnośnie spadków............

Co do UV ano trzeba czasami obejrzeć kilka razy poradniki.

Zapodałem Ci screen i to nie jest czarna magia, a dwie opcje do sprawdzenia.

Zobacz też temp karty graficznej i temp Vram. 

image.png.4c253e85bb35c0986fb9d3a10d070cea.png

11 minut temu, karolq097 napisał(a):

Edit: dopiero po mojej wiadomości zobaczyłem te 2 linki, co do pierwszego jest to identyczna wersja biosu oraz ta sama płyta którą posiadam, robiłem ustawienia z tego poradnika 1:1 i ten irytujący micro stutter dalej się pojawiał ( mówię o tym CPU LITE LOAD na MODE 15 itd, tylko nie wiem dlaczego w poradniku zostawił włączony CEP skoro ta funkcja jako pierwsza powinna być wyłączana podczas UV z tego co czytałem na forach MSI )

Wyłączenie CEP nie zawsze jest wskazane, jak i nie zawsze włączone powoduje problemy, a zależy od mikrokodu, bios  i innych wymagań użytkownika co do  ustawień bios vs cpu.

p.s. 

Obniżanie napięcie zaczynaj po mału, 0.010 i dalej 0.020 itd.  

Możesz szybciej w Windows przez software  Intel(R) Extreme Tuning Utility sprawdzić , czy zadziała offset. 

Co do poradników w necie nie pisz, że nie ogarniasz, a postaraj się, a przyniesie efekt i więcej wiary w siebie.  

Edytowane przez ITprospector