Skocz do zawartości

Problem z miganiem/rozmywaniem obrazu monitora podczas włączonych gier - karta AMD RX 7700 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z dziwnym miganiem monitora czy bardziej rozmywaniem obrazu że jakby nie wczytuje mi się pełna zawartość tego co mam na ekranie i nie mam pewności czy jest to wina karty graficznej czy monitora ale mam przeczucie że to nie monitor się wysypuje a coś może być z kartą ale nie wiem. Może też ktoś miał taką sytuację. Gdy przeglądam internet youtube czy cokolwiek tam innego jest w miare normalnie chociaż czasami też zdarzą się jakieś mignięcia albo takie i dopiero po kliknięciu klawisza Windows jakby obraz się naprawia i rozmyty ekran znika i pojawia się strona czy coś tam na czym faktycznie jestem. Ale najczęściej takie mankamenty się pojawiają gdy mam uruchomioną gre i jest ona załóżmy w tle włączona a ja coś sobie przeglądam akurat czy właśnie yt czy cokolwiek innego. Trochę nie wiem jak to wytłumaczyć i chciałem zapytać czy ktoś też miał taki problem? Mi sie wydaje że serio to coś z kartą bo na poprzednim kompie nie miałem takich mankamentów. Karta graficzna to Radeon RX 7700 XT. Prosiłbym o pomoc jeśli ktoś może miał coś podobnego.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nagraj filmik tego bo ciężko coś wywnioskować z tego co piszesz :/ 

przez chwilę było widać takie rozmycie/zacięcie ekranu? sam nie wiem jak to nazwać do końca jakby komputer nie nadążał za wczytywaniem rzeczy w czasie rzeczywistym czy coś takiego i tak się dzieje jak sobie siedzę normalnie na kompie i nieważne czy to przeglądarka czy discord czy cokolwiek innego. A błąd bardzo się powtarza gdy jest jakaś gra włączona w tle i co chwilę tak się „rozmywa” a i pojawiają się też dziwne glitche obrazu

Edytowane przez Mazior
Opublikowano
5 minut temu, Send1N napisał(a):

No widzę i to nie jest normalne ;) na problem z samym monitorem to nie wygląda, wyłącz testowo akcelerację sprzętową w ustawieniach discorda i przeglądarki i zobacz czy coś się zmieniło.

dosyłam jeszcze zdjęcie które udało mi się zrobić

jakieś dziwne właśnie glitche obrazu i właśnie te przerywanie/rozmywanie obrazu

i zrobiłem tak jak powiedziałeś 

wyłączyłem akcelerację w chrome i discord ale wygląda na to że wszędzie chyba muszę tak zrobić bo spotify też mi rozmywa ekran ale jeszcze upewniam się że wyłączenie akceleracji na pewno pomogło ale na pierwszy rzut oka wydaje się że tak

IMG_1250.jpeg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chodziło o to aby wykluczyć problem z samym ekranem na 100% no i skoro bez akceleracji jest ok to znaczy że cos z kartą/sterami jest nie halo, miałeś poprzednio gpu nvdii na tym systemie i bez formata wsadziłeś rx 7700xt ?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Chodziło o to aby wykluczyć problem z samym ekranem na 100% no i skoro bez akceleracji jest ok to znaczy że cos z kartą/sterami jest nie halo, miałeś poprzednio gpu nvdii na tym systemie bez formata?

mam nowego kompa jeśli o to chodzi wszystko poinstalowane na świeżo. Sterowniki aktualne choć nieważne czy były starsze czy obecnie najnowsze to i tak to nic nie zmieniało. Miałem wcześniej kompa z kartą NVIDIA ale to zupełnie oddzielny zestaw. A monitor ten sam i nie było na starym kompie takich mankamentów więc też od początku obstawiałem że pewnie coś z kartą graficzną tylko nie wiem co i czy to faktycznie jest problem z kartą.

8 minut temu, Send1N napisał(a):

Chodziło o to aby wykluczyć problem z samym ekranem na 100% no i skoro bez akceleracji jest ok to znaczy że cos z kartą/sterami jest nie halo, miałeś poprzednio gpu nvdii na tym systemie i bez formata wsadziłeś rx 7700xt ?

może powinienem w ustawieniach w Windowsie wyłączyć "Planowanie przyspieszanego sprzętowo procesora GPU"? To jest akceleracja sprzętowa? tylko nie wiem jaki to ma wpływ na wydajność w grach czy w systemie i aplikacjach i czy w ogóle ma ale jeśli ta opcja to jest to, to wolałbym wyłączyć jednym kliknięciem wszystko niż pojedyńczo wyłączać akceleracje dla każdej aplikacji która to ma. Ale nie wiem nie znam się troche więc prosiłbym o pomoc i jeżeli ta opcja którą napisałem wyżej to to czyli ta akceleracja sprzętowa.  

Edytowane przez Mazior