Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobry,

Wpadł mi właśnie za całkiem fajna $ 7800X3D. Teraz się zastanawiam, co zrobić, bo:

- RAM mam (6000 CL30)

- proca mam

- nie mam płyty

Obecna platforma mi w zasadzie wystarcza, i szczere powiedziawszy, nie bardzo chce mi się bujać że zmiana.

Ale tak: w sumie sprzedając obecne graty, mógłbym spokojnie zmienić sobie całą platformę za niewielką kasę.

Zatem:

- wstępnie szukam przyzwoitej mobo dla 7800X3D, z możliwością upgrade do Zen6 (jeśli będzie możliwy)

Wymagania:

- audio min. 1220/V/A/P, raczej odpuszczam nowsze, bo wyczytałem różne problemy, nie chce mi się z tym bawić, po co sobie życie utrudniać

- będą założone 2 dyski nvme, ma nie przycinać złącza PCIE przy takim setupie, raczej więcej nie będzie, bo mam dodatkowy NAS i mi taki config odpowiada

- pełny ATX lub EATX

- cenowo max 1.5kzł, chociaż wiadomo - im mniej, tym lepiej

Co tam możecie od siebie polecić od siebie, bo wybór dość duży, opinii tyle co posiadaczy, ciężko się zdecydować na coś konkretnego.

Jak nie przekonam się do przyzwoitej mobo, to pewnie sprzedam CPU i RAM i tyle z tego będzie. Poradzicie coś ;)

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano

Bardziej mnie zastanawia, czy jest sens zamiast takiego B850/X870 poszukać czegoś używanego na X670E właśnie że względu na linie PCIE przy dyskach. 

Widziałem tego Tomahawka, ale on ma w całej serii czasami problematyczne audio i go zwyczajnie odrzuciłem. Nie spodziewałem się takiego misz-masz na mobasach dla AM5...

Opublikowano (edytowane)

kolejny raz wyważanie dawno otwartych drzwi, te same pytania, te same odpowiedzi

twoje wymogi spełni średniej klasy B650

jak się nie będziesz ograniczał do płyt które muszą mieć 1200/1220  to stosunek jakości/możliwości najlepszy ma ciągle, o czym napisano w tematach wyżej sto razy , a audio dokupić zewnetrzen, byle jakie zagra lepiej niż ten alc1200 :

https://www.amazon.pl/MSI-X670E-Gaming-Plus-Wifi/dp/B0CQPLGTRV?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=33EIZJ86GP74L&dib=eyJ2IjoiMSJ9.2B0stMjoVMPuoHJF_nDKiDL5lB3iTldCMGrTIZLNZNBUPgvqIkbS_idX0ayB0iT_9HlW4aghqQJ7J-XVXUMk-J1Ykh3jM3njXC6HJU3HzKzcSA_g3vTP8NhfwyzGHSwivYm_36nHFZuyFh-QVWVVntTefl9LxP7K6AmMV2GEDiWbeeFYqApRrcLzTr0ZQEAwGTBXKNgFIWZdjtrRhRFMfbQUcb8Q30-L9nPfBqB_MCCUZf_lHY2NcDZAh7HSEVgRCJ3ilshdnn25z_z34__KaFh9mYPlKq_pq4Yeu01N9io.T-oilDm5SxaSSIBZXkAxJlWlo0eQcpLLu_131xYNGlg&dib_tag=se&keywords=x670e+gaming&qid=1765118893&sprefix=x670e+gaming%2Caps%2C91&sr=8-1

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, miro napisał(a):

kolejny raz wyważanie dawno otwartych drzwi, te same pytania, te same odpowiedzi

Lubię wyważać drzwi, polecam spróbować, niezła frajda jest xD

Ale poważnie - przeglądałem te tematy, ale w dużej mierze jest tam sporo dyskusji około tematowej, stąd mój temat.

Wymogi co do audio mam takie, bo raz: pod linuksem całkowity brak problemów, gra to bardzo dobrze i nie ma absolutnie żadnej potrzeby dokupywać zewnętrznej karty zwłaszcza, że mam zewnętrzne audio, które jest całkiem nieźle ;) Natomiast przy takim 4080 i pochodnych dokopałem się do tematów problematycznych, więc po co sobie życie utrudniać.

Za to interesuje mnie temat dzielenia linii PCIE, bo jakbym tak PRZYPADKIEM wrzucił trzeci dysk nvme, to nie chciałbym się nie miło zdziwić. A że jestem otwarty na starszy chipset, to nie wykluczam skierowania się ku X670E, jeśli ktoś poleci sprawdzona, dobra mobo.

Opublikowano
1 minutę temu, CryptTM napisał(a):

Wymogi co do audio mam takie,

szanuję, tylko w ten sposób się bardzo ograniczasz

dałem ci przykład świetnej płyty na x670E która nic cię nei będzie ograniczać, ale ma audio alc897

sam tez nie trawię, ale mam xonara dxa za 50zł na pcie

w drugim kompie mam alc 1220, jeśli ci wystarcza to ok..

w temacie który ci podałem masz link podwieszony z tym co płyta ma, czego nei ma, co ogranicza

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=454171143#gid=454171143

temat 4080/82, tak,  było parę przypadków, na tym forum może jeden...

jeśli ma być jednak 1200 bez kompromisów, oczywiście,  sam pisałeś, dopuszczasz używki,  może warto iśc w outlet np xkom, zawsze jest zwrot i pełna gwarancja 

https://allegro.pl/oferta/outlet-msi-mag-x670e-tomahawk-wifi-17664971902

ale :

"- PCI_E4 (4x2) shares bandwidth with M.2_4 (4x4);
using this slot will make M.2_4 run at x2."

ale to tanio nie jest za outlet, poniżej 1000 ostatnio na amazonie był X870E gaming, ale znowu alc897

z tym 1200/1220 i nowymi chipsetami to już chyba bardzo ale to bardzo mały wybór, aorusy..

Opublikowano (edytowane)

Na alledrogo znalazłem ciekawą ofertę na ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI, która w zasadzie spełnia wszystkie kryteria, ale chciałem poznać opinie ogólnie o płytach AM5, które tu na forum mamy, bo może ktoś mnie zaskoczył jakimś ciekawym modelem.

Przeglądałem oczywiście ta podwieszoną rozpiskę, bardzo fajnie zrobiona, ale dane techniczne nie oddają informacji użytkowych, które mogą wyjść w "praniu". 

Co do dźwięku, to słyszę (możesz mi wierzyć lub nie) wyraźną różnicę między tymi niższymi modelami kodeka, a takim 1220, jaki mam obecnie. No kurde słychać i tyle. Do tego uboższa konstrukcja, która przekłada się na "szum" w stanie bezczynności, co jest u mnie nie do przyjęcia. Przy 1200 i wyżej, na 3 mobasach, które testowałem - problemu nie ma. Przy takich podstawowych kodekach na kilku płytach B450 i A520 problem w zasadzie zawsze był. Wyleczyłem się z tego i nie chce się z tym męczyć.

Z drugiej strony, X870E bardziej pewne pod względem Zen6, ale cenowo to nieporozumienie, jak np. Gigabyte X870E AORUS ELITE X3D. Niby mogę kupić, ale ręką kierująca się w stronę portfela nagle skręca w stronę kubka z kawą.... :E

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano
11 minut temu, CryptTM napisał(a):

Co do dźwięku, to słyszę (możesz mi wierzyć lub nie) wyraźną różnicę między tymi niższymi modelami kodeka, a takim 1220, jaki mam obecnie. No kurde słychać i tyle.

ale ja ci wierzę bo też słyszę, a mam gumowe ucho,

dlatego napisałem że na swojej płycie mam xonara dx za 50zł na pcie, który i tak zjada tego alc 1200 ( takowy też mam w drugim kompie )

12 minut temu, CryptTM napisał(a):

ale dane techniczne nie oddają informacji użytkowych, które mogą wyjść w "praniu". 

tu nie chodzi o " w praniu ": a to czego się tak boisz, czyli co włącza, wyłącza, ogranicza - ostatnia rubryka i tyle

co do zen 6, na 99% będą go obsługiwać nawet płyty na B650

tak jak było z am4 i np b350.. 

• Upvote 1