Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Pytanie o dwa laptopy, bo dla siebie i dla kolegi pytam. 

Najważniejsze to SKĄD/OD KOGO, bo tu nie chcę się wkopać. 

Cytat

Jak się nie chce czytać wszystkiego to wystarczy to co pogrubiłem. :)

Kolega

do netu i prostego Excela (700-1500, a nawet więcej ale moim zdaniem do tych zastosowań więcej to marnowanie kasy) chce to wstawić do salonu i ma większy budżet. Tu się liczy, żeby to z TV fajnie działało i nie hałasowało oraz dawało radę z netem do 2030r. oraz bardzo lekkich zadań w Excelu lub jego darmowym odpowiedniku. Oczywiście przydałoby się, żeby był kompatybilny z Win11, ale nie jest to absolutnie konieczne, bo w razie czego płatności można puścić z telefonu. Od biedy może być nawet miniPC, ale jak się rozejrzałem, to nie bardzo to ma sens, bo w podobnej cenie się da dostać lapa a to zawsze dobrze móc choćby wyjść z tym na posiedzenie na kiblu na przykład ;)

Ja (400-900):

Lap do netu.

Wymagane:

-  touchpad który nie wkurza ludzi którym się mocno pocą dłonie, nienajgorszy ekran, brak problemów z klawiaturą bo lubię pisać długie posty. ;)

- Absolutne minimum klasy CPU: Intel Haswell, ewentualnie jeśli by był ekran 17" lub większy, to może jakiś Skylake z serii 6000. Na AMD się nie znam, ale na pewno nic sprzed Ryzena 1, a i tutaj ważne żeby nie pobierał znacznie więcej prądu niż konkurencja w podobnej cenie i nie wiem jak z supportem dla nowoczesnych stron. Ma wyświetlać wszystie strony komfortowo nawet w 2028r. a nie wywalać błędy że CPU/GPU czegoś nie obsługuje. 

- Ekran: minimum 1600x900, 15.6 ale preferowane 17 lub więcej cali bo słabo widzę i nie wyobrażam sobie 1080p nawet na 17". Mile widziane nasycone żywe kolory i absolutnie nie może być to jeden z tych badziewii, na których ekran przez chyba powłokę antyodblaskową, wydaje się być pokryty piaskiem czy jak to nazwać. Kilka lat temu kolega kupił Lenovo za 2000zł i to była absolutna poracha. Ma być co najmniej OK, żaden badziew.

- sprawne wyjście na monitor HDMI lub DP, USB się nie liczy, bo mam stary monitor.

- 8GB RAM lub więcej, preferowany dual-channel choćby jako opcja

- w przypadku 17" mile widziana opcja podpięcia drugiego dysku SATA to bym zezłomował starego lapa, którego wykorzystuję do napraw dysków znajomych jak im padną

- bateria fajnie jakby była OK, ale może nie być, a jak starczy na 15 minut, żeby przenieść pod inne gniazdko to już dobrze

- sprawne conajmniej dwa porty USB 3.0 lub nowsze. Najlepiej sprawne 3. Do tego muszą to być porty działające w pełni, a nie mające problemy z dyskiem w kieszeni, z którym nie ma problemu inny laptop. I nie ma być fochów z odpalaniem pena z innym OSem, gdy inny lap potrafi wystartować z tego samego pena

-  cicha praca przy przeglądaniu netu (nie dotyczy tych za 400zł oczywiście, bo cudów nie ma) i nieirytująco głośna pod dużym obciążeniem (jak np. zarzucę edycję video)

- wszystko OK z zasilaczem. Nie ma być chińskiej grzejącej się kaszany, kabel nie ma wymagać naprawy bo się rozsypuje itp. Mam kilka starszych sprzętów, więc jakby to jakiś pasujący 19V to mogłoby nie być zasilacza

Chodzi o to, żeby się nie wpakować w kupno poleasingowego z ukrytą wadą i potem marnowanie czasu i nerwów.

nieistotne plepleple:

Nie mam dużych wymagań, bo mam już trzy kompy w domu. Chodzi tylko o to, żeby obniżyć rachunki bo idą podwyżki a mój staruszek do netu niestety potrafi wciągnąć 150+W a jak chodzi naście godzin dziennie to się nazbiera. Jak mu włączę tryb "eco" to z kolei korzystanie z netu poza stronami napisanymi dobrze (jak to forum) zaczęło przypominać używanie modemu 14400 w latach 90tych.  Bez sensu żeby w ciągu 3 lat zmarnowało mi to tyle kasy co zakup lapa, a lap przy okazji będzie wygodniejszy i zajmuje mniej miejsca. 

Na razie znalazłem w pobliżu jakiegoś starego złoma za 800zł, I7-6700HQ, 16GB RAM, GTX 90cośtam M, 17". To właśnie te 17" mnie kusi, do tego to lap gamingowy więc nawet znośne głośniki, ale wiek i potencjalne problemy ze wsparciem dla WebGL2 (to się przydaje choćby do przycięcia filmiku przez stronkę online) i sprzedający wygląda niezbyt wiarygodnie (opis jakby handlarzMirek o samochodzie pisał :D )

Ale dało mi to pomysł czy może nie lepiej właśnie jakiegoś starego, ale 17". Nie wiem czy ja dam radę korzystać z 15,6" bo wzrok mi się lawinowo pogarsza z każdym miesiącem, ale w sumie nie wiem czy w ogóle będę dużo z tego korzystał. Raczej będzie najczęściej podpięty pod monitor, stąd mimo słabego wzroku rozważam 15.6" z 900p czy 1080p.

Edytowane przez VRman

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• W tym battlepasie to w sumie nic ciekawego nie ma. Nawet brony nie są warte wbijania. XP odpalać też nie ma sensu bo leci już w menu. Oni tego BF-a zrobili na typowe odpierdol. Tu nic nie działa jak trzeba. No chyba, że sklep  Obecnie na rynku nie ma dla mnie dobrego MP tak by wpaść i się wyluzować 
    • No jak nie ma różnic między Ferą a AK620 to jest to troszkę mylący test. To nie jest tajemnica że Fera nie będzie mieć podjazdu do AK620. Zresztą sam widzę w teście AK620 na techpowerup że są testy gdzie był o 8°C chłodniejszy niż Fera.   Tak samo Fortis 5 nie ma podjazdu do Phantom Spirita. To jakoś tak na wyczucie trzeba wziąć  I oglądnąć wiele testów bo można popełnić błąd mechaniczny i źle nałożona pasta nawet ma znacznie.   Wyobraź sobie jak by to wyglądało w praktyce np po tym teście: https://www.purepc.pl/thermalright-peerless-assassin-120-se-recenzja-test-opinia-cena?page=0,14 Nie dość że masz na AIO chłodniej, to jeszcze zamiast 1200rpm masz 800rpm. Teraz jeszcze dochodzi fakt że ciul wie jaki mają profil głośności te wiatraki, bo wiadomo że jedne są głośne a drugie cichsze.    Ja myślę że w wyborze chłodzenia lepiej spytać kogoś co jest lepsze niż wnioskować po testach. A dodatkowo powiem że nawet jeśli nie potrzebujesz teraz topowego chłodzenia do 9700x, to po co brać gorsze niż Phantom Spirit skoro potem możesz je użyć do kolejnego procesora? Pure Rock 3 LX to jest chyba dosłownie najmniej wydajne chłodzenie w tej cenie. Może i dobrze wykonane, ale pewnie nawet 9700x go zagrzeje i będzie głośne.
    • Wyciągnij dyski i zostaw tylko ten sprzęt, który pozwoli się sprzętowi włączyć. Może to któryś z dysków robi problem i płyta głupieje wpadając w jakiś bootloop
    • @Godlike Nie, nie zwariowałeś, też bym się tego czepił na Twoim miejscu To co opisujesz z Warcore: - budynki ewidentnie XVIII/XIX / pod WW1, - klasyczne armaty, dym, odłupujące się cegły, a nie lasery czy plazma, to faktycznie wygląda bardziej jak Empire/Napoleon/WW1 niż jak 40k z gotyckimi katedrami na sterydach. Ale… trzeba to trochę ostudzić: --- ### Dlaczego to *nie musi* nic znaczyć 1. Tech-demo ≠ finalna gra Przy pokazie silnika najczęściej biorą to, co jest: - neutralne, „bezlicencyjne” modele (fort, kamienice, klasyczne działo), - coś, na czym dobrze widać światło, dym, destrukcję. Armaty z prochem są do tego idealne – dym, iskry, cegły lecą, wszystko czytelne. Pokazanie od razu gotyckiej katedry z orłem Imperium i banerem GW to byłby pół‑leak. 2. Warcore ma służyć kilku grom naraz Oficjalnie wiemy: - Medieval 3 (historyk), - dalej Warhammer (End Times + „seria daleka od końca”), - ta trzecia, tajemnicza gra. Ten pokaz mógł równie dobrze używać assetów testowych pod historyka (nawet jakby duża premiera była 40k), bo pipeline artu jest wspólny. 3. Mogły to być szczątki skasowanego projektu Z przecieków/Resetery wynikało, że WW1 TW istniał i poleciał do kosza. Skoro mieli już jakieś okopy, forty, armaty, to idealny materiał testowy do Warcore – zamiast robić wszystko od zera. --- ### Dlaczego *jednak* trochę pachnie historią Nie jesteś też kompletnie na copium, bo: - gdyby tajemnicza gra była wyłącznie 40k, to naturalne byłoby pokazanie chociaż jakiegoś bardziej „industrialnego” klimatu, dział na gąsienicach, czegoś mniej „czysto historycznego”. - Skoro bawią się prochem, cegłą, fortyfikacjami, to znaczy, że gunpowder era jest faktycznie ważnym targetem dla Warcore. Czyli: Empire 2 / Napoleon 2 / WW1 *są na radarze*, nawet jeśli nie tą najbliższą grą. Ja bym to czytał tak: - to jest mocny sygnał, że CA bardzo poważnie myśli o dużym gunpowder‑TW na nowym silniku, - ale nie jest to dowód, że *ta* „najbardziej ambitna gra” to właśnie Empire 2 / WW1. --- ### Moja aktualna „loteria” po tym, co wiemy: Czysto spekulacyjnie, biorąc pod uwagę przecieki + to, co piszesz o demie: - ~50–60% – coś z GW, głównie 40k (biznes, licencja, marketing, wepchnięcie na konsole), - ~30–40% – duży historyk z prochem (Empire 2 / Napoleon‑like / WW1, może coś hybrydowego), - reszta – kompletnie inna licencja / kierunek. Czyli: to, że demo wyglądało jak XVIII/XIX/WW1, na pewno nie jest przypadkiem, ale równie dobrze może być: - „patrzcie, nasz silnik pięknie ogarnia klasyczny Total War – historia wróci”, a niekoniecznie: - „ta tajemnicza gra to na bank Empire 2”. Tak czy siak – to, że Twoje oko historyka wszędzie widzi proch i cegłę, jest jak najbardziej zdrową reakcją W czwartek się okaże, czy to było przeczucie, czy czyste copium. gpt-5.1-2025-11-13
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...