Skocz do zawartości

Powercolor Hellhound RX 9070 XT problem z hotspot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Jakiś czas mam Powercolor Radeon RX 9070 XT Hellhound na pamięciach Hynix, problem polegam na tym, że Hot Spot w bardzo szybkim czasie przebija 90st.C przy krzywej wentylatora rzędu 2300RPM ! , pisałem w tej sprawie dwa razy do Powercolor, dostałem informację, że karta pracuje w bezpiecznych warunkach i tyle.. sprawę wziąłem w swoje ręce, wymieniłem jeszcze raz PTM 7950 i efekt ? jest tak samo... w czym może być problem ? za grube termopady zastosował producent ? wiem, poświęciłem gwarancje, zrobiłem duży błąd przyznaję się..  myślę, żeby jeszcze raz rozebrać kartę i wymienić także termopady + jeszcze raz aplikacja PTM.. powiedzcie proszę, jakiej grubości termopady zastosować na pamięci VRAM i sekcje VRM i jakie najlepiej ? dodam, że kolega ma taką samą kartę ale zablokowana na 1500 RPM i jego hot spot wynosi maks 79st.C ! , z góry dzięki.. :)

Edytowane przez floppy
Opublikowano
2 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

wszytkie temp gpu cie interesują poza temp na hotspocie.

Jak goraca jestr karta graficzna ale nie w hotspocie?

W furmark moja delta wynosi 35/38 st.C , jest to wartość dość wysoka, zdrowa delta na PTM7950 powinna wynosić 15-20st.C , myślę żeby zamówić Thermal Putty Fehonda bądź Thermal Grizlly + ponowne wklejenie PTM 7950 

Opublikowano

moze masz slabszy airflow tam gdzie srodek ukladu?

Anyway temp hotstop DO 95stopni powinna byc okej. Jesli nie jest to powiniens widziec trothling.

hotstop bedzie goracy i to normalne. To jest cos czym nie powinienes sie przejmować poki ^ jak wyzej.

Zrob furmarka np na 15min i jesli wtedy hotstop przekroczy 95C albo zauwazysz throthling to wtedy mozna pokombinowac. Pamietaj o wlaczanym hwinfo w tle.

Jesli cie ta odp nie satysfk. to zrob undervolting po prostu

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

moze masz slabszy airflow tam gdzie srodek ukladu?

Anyway temp hotstop DO 95stopni powinna byc okej. Jesli nie jest to powiniens widziec trothling.

hotstop bedzie goracy i to normalne. To jest cos czym nie powinienes sie przejmować poki ^ jak wyzej.

Zrob furmarka np na 15min i jesli wtedy hotstop przekroczy 95C albo zauwazysz throthling to wtedy mozna pokombinowac. Pamietaj o wlaczanym hwinfo w tle.

Jesli cie ta odp nie satysfk. to zrob undervolting po prostu

Moja obudowa to ARX 700 z wentylatorami Fluctus 140 , airflow jest dobry, kolega ma tą samą obudowę jak i kartę, oboje mamy UV -50, on ma krzywą zablokowaną na 1500rpm jak i 20min furmark z wynikem 74st.C gry 74/79st.C , u mnie furmark z uv -50 + krzywa 1500rpm po 3min mam 92st.C , nie jest to normalne.

Edytowane przez floppy
Opublikowano
Godzinę temu, floppy napisał(a):

problem polegam na tym, że Hot Spot w bardzo szybkim czasie przebija 90st.C przy krzywej wentylatora rzędu 2300RPM ! , pisałem w tej sprawie dwa razy do Powercolor, dostałem informację, że karta pracuje w bezpiecznych warunkach

prawda

sprawę wziąłem w swoje ręce, wymieniłem jeszcze raz PTM 7950 i efekt ? jest tak samo... w czym może być problem ?

może w niczym albo we wszystkim np dużym wattażem karty,słabej jakości rurek,krzywym chłodzeniem

myślę, żeby jeszcze raz rozebrać kartę i wymienić także termopady + jeszcze raz aplikacja PTM..

może  być ta ze ją tak dobrze  wyregulujesz że przestanie działać

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, janek25 napisał(a):

prawda

może w niczym albo we wszystkim np dużym wattażem karty,słabej jakości rurek,krzywym chłodzeniem

może  być ta ze ją tak dobrze  wyregulujesz że przestanie działać

Kartę kupiłem nową, chłodzenie dokładnie przeglądałem po demontażu, nie zauważyłem żeby było gdzieś wykrzywione, mogę się mylić, nie wykluczone.. ale na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało dobrze.. na rdzeniu także nie ma żadnych dziwnych rzeczy w postaci wżerów itp..

Edytowane przez floppy
Opublikowano
2 minuty temu, floppy napisał(a):

on ma krzywą zablokowaną na 1500rpm jak i 20min furmark z wynikem 74st.C gry 74/79st.C , u mnie furmark z uv -50 + krzywa 1500rpm po 3min mam 92st.C , nie jest to normalne.

on:

gpu temp: nieznane

hotstop: 75-80st 

ty:

hotstop 92st (STILL miesci sie w zakresie, w ktorym masz sie nie martwic.

ale moze masz inne ustawienia lub kabel lub zasilacz czy podzespoly ktore wplywaja na to ze tak sie nagrzewa? Sprobuj potestowac inne ustawienia.

Opublikowano

Na AMD różnice GPU/HS są większe.

Jedno kwestia czujników czy nie przekłamują, a drugie podstawy chłodzenia i docisku. 

Wszystkiego pasta nie załatwi i wystarczy popatrzeć na testy HS potrafi być 30stopni wyższy od GPU na nowej karcie ;)

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

on:

hotstop: 75-80st 

ty:

hotstop 92st (STILL miesci sie w zakresie, w ktorym masz sie nie martwic.

ale moze masz inne ustawienia lub kabel lub zasilacz czy podzespoly ktore wplywaja na to ze tak sie nagrzewa? Sprobuj potestowac inne ustawienia.

U mnie średnie GPU tak jak pisałem 52/55 u niego tak samo, zasilacz to Corsair RM850x.

10 minut temu, sideband napisał(a):

Na AMD różnice GPU/HS są większe.

Jedno kwestia czujników czy nie przekłamują, a drugie podstawy chłodzenia i docisku. 

Wszystkiego pasta nie załatwi i wystarczy popatrzeć na testy HS potrafi być 30stopni wyższy od GPU na nowej karcie ;)

Czyli jestem idiotą poświęcając gwarancję ? xD wartósci w HW Info , Panelu AMD jak i samym Furmark pokazują to samo. Nie wiem co dalej z tym fantem robić, kupić i aplikować thermal putty zamiast oryginalnych padów ?

Edytowane przez floppy
Opublikowano

Wiesz co wątpię by był problem w za grubych padach.

Możesz zrobić szybki test zdjąć pady z pamięci i zrobić test bez padów. To szybko zobaczysz czy pady w jakikolwiek sposób pogarszają docisk do GPU.

Na szybko pamięci bez padów nie przegrzeją się, a jeżeli miałby to być docisk to od razu zauważysz mniejszy offset między GPU, a HS nawet po bardzo krótkim teście.

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Wiesz co wątpię by był problem w za grubych padach.

Możesz zrobić szybki test zdjąć pady z pamięci i zrobić test bez padów. To szybko zobaczysz czy pady w jakikolwiek sposób pogarszają docisk do GPU.

Na szybko pamięci bez padów nie przegrzeją się, a jeżeli miałby to być docisk to od razu zauważysz mniejszy offset między GPU, a HS nawet po bardzo krótkim teście.

Zmartwiłeś mnie teraz całkiem... 

1 minutę temu, janek25 napisał(a):

zgłosiłeś sie do nich po S/N?

Tak

Opublikowano (edytowane)

generalnie to bardzo dziwne, bo wg wszystkich testów hellhound jest naprawdę świetną , chłodną wersją 

tu też jest kilka :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Y1R00YKbAkReku8HNmT3_Ge3VzZfI3kZu0i2Jfuk7zc/edit?gid=1043512642#gid=1043512642

powiem szczerze że jak nic nie poradzisz, a ma cię boleć, to bym ją wystawił i sprzedał..

Edytowane przez miro
Opublikowano
2 minuty temu, miro napisał(a):

generalnie to bardzo dziwne, bo wg wszystkich testów hellhound jest naprawdę świetną , chłodną wersją 

tu też jest kilka :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Y1R00YKbAkReku8HNmT3_Ge3VzZfI3kZu0i2Jfuk7zc/edit?gid=1043512642#gid=1043512642

powiem szczerze że jak nic nie poradzisz, a ma cię boleć, to bym ją wystawił i sprzedał..

To prawda, kto teraz to kupi ? , nie będę ukrywał, spanikowałem teraz..

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sideband napisał(a):

Ale przecież nie straciłeś gwary grzebiąc przy karcie ;)

Plomba to nie problem nawet takie plomby sprzedaje :E

Głupio to zabrzmi, ale jestem zbyt uczciwy :)

Edytowane przez floppy
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, sideband napisał(a):

Nie przesadzaj ludzie często poprawiają fabrykę właśnie po to by karta działa długo bezproblemowo niż mają liczyć na łaskę producenta ;)

Jest opcja że poprawisz mi tą kartę jakbym ją do Ciebie wysłał ? serio, spanikowałem bo trochę kasy na tą kartę poświęciłem..