Skocz do zawartości

Powercolor Hellhound RX 9070 XT problem z hotspot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, sideband napisał(a):

Jeżeli problem jest w samym chłodzeniu to tylko ciekły metal może poprawić temperatury na HS.

Żaden PTM i inne konwencjonalnie pasty nic tu nie wskórają.

Mi chodziło o to żeby zrobił ten test bez marnowania ptm'a bo może boi się że jak da zwykłą pastę to ta sama z siebie będzie powodowała wyższy hs niż na ptmie ale nie powinno tak być jak dobrze pokryje rdzeń świeżą pastą, przynajmniej przez pierwsze dni zanim zacznie się degradować  ;D

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, fuzz napisał(a):

@floppy lle cykli 70-80 *C do poniżej 40*C zrobiła karta po tym jak założyłeś PTM?

Uważaj z tym dokręcaniem śrubek, nie chcesz zgnieść rdzenia za bardzo. Dokręcaj po przekątnej i stopniowo, nie jedna śrubka do końca od razu. Najpierw te przy rdzeniu, potem reszta. Jak zrobisz resztę to te przy rdzeniu mogą potrzebować jeszcze 1-2 obrotów, ale rób to z wyczuciem, bez dokręcania na siłę na 100%.

zrobiłem 15 cykli żeby nie czekać 72h, wiem, wiem :)

43 minuty temu, Send1N napisał(a):

Mi chodziło o to żeby zrobił ten test bez marnowania ptm'a bo może boi się że jak da zwykłą pastę to ta sama z siebie będzie powodowała wyższy hs niż na ptmie ale nie powinno tak być jak dobrze pokryje rdzeń świeżą pastą, przynajmniej przez pierwsze dni zanim zacznie się degradować  ;D

Mam dwie tubki Endorfy Pactum PT4 , PTM mi się skończył, jutro mam nadzieję że przyjdzie.

42 minuty temu, sideband napisał(a):

Nie odnosiłem się do tego oczywiście, że test bez padów to można na zwykłej paście ;)

Chyba że zaaplikuje Thermal Grizlly Conductonaut ? bo akurat mam, kondensatory wokół rdzenia przesmaruje lakierem bezbarwnym dwie warsty z odstepami :)

Edytowane przez floppy
Opublikowano

Na razie zrób po prostu ten test docisku na PT4 na początek z padami na pamięciach, skręć kartę i rozkręć - wrzuć fotkę jak pasta się odbiła, jak będzie lipnie to ściągnij pady z vram'u i powtórz to samo bez nich, ewentualnie możesz sprawdzić jaki będzie HS bez termopadów za nim rozkręcisz odpalając jakieś obciążenie.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Send1N napisał(a):

Na razie zrób po prostu ten test docisku na PT4 na początek z padami na pamięciach, skręć kartę i rozkręć - wrzuć fotkę jak pasta się odbiła, jak będzie lipnie to ściągnij pady z vram'u i powtórz to samo bez nich, ewentualnie możesz sprawdzić jaki będzie HS bez termopadów za nim rozkręcisz odpalając jakieś obciążenie.

Ok, za 30 min bede w domu.

jest ewidentny problem.. 20/30% rdzenia przy PCI-e nie ma docisku. Dobra, znalazłem chyba usterkę xD , dwie z czterech śrubek były luźne, tam gdzie właśnie nie było docisku xD , smaruje PT4 i testuje 🫡🫡

IMG_20251222_165509.jpg

IMG_20251222_165513.jpg

Edytowane przez floppy