Skocz do zawartości

Karta Creative Fxv2 w win 11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Zacznę od tego że całe komputerowe życie jadę na kartach creative, teraz miałem roczną przerwę a ostatnią i to na win 11  był gamer (na starej platformie) ze starszą wersją aplikacji i czegoś takiego jak teraz nie zauważyłem. Przechodząc do sedna uważam tę nową aplikację za nieudaną, potrafią się z nią cuda dziać czego w starszej wersji nie doświadczałem ale niech tam będzie. Chodzi mi głównie o parę ustawień zarówno w niej jak i systemie. Zauważyłem że jak ustawię głośniki 2.1 to system widzi je jako 5.1 i raczej tak nie powinno być, w aplikacji na załączonym obrazku (nie zwracać uwagi na ustawienie stereo) opcja niskie tony jest nieaktywna zaś na drugim obrazku zaznaczone opcje są aktywne i można je zaznaczać czy odznaczać. Jeżeli zaś ustawię na stereo to system widzi jako stereo a ustawienie niskich jest aktywne zaś drugi obrazek...brak możliwości ustawienia tych opcji....czy tak to ma wyglądać? Win 11 nie widzi już głośników 2.1? Chociaż jak pisałem na poprzedniej platformie jakoś nie zauważyłem aby były z tym jakieś problemy czy w aplikacji nie działały jakieś ustawienia. Co prawda stara platforma to było przejście z 7 na 10 i na 11 aktualizacjami po czym stawiana 10 na czysto i aktualizacja do 11 na której teraz siedzę ale nie wiem czy w tym problem czy już jak wcześniej przytoczyłem system nie widzi już 2.1 tylko albo Stereo- 5.1 - 7.1. Zauważyłem też że taki AIMP którego używam przy ustawieniu na stereo wywala błąd przy odtwarzaniu (nie odtwarza utworów) jak mu nie ustawię w opcjach głośników na 5.1 ot taka sytuacja. Do tych co mają win 11 25H2. czy wam też nie pokazuje głośników 2.1 w panelu sterowania/konfiguracja głośników. Może ktoś się podzieli doświadczeniem i przemyśleniami na ten temat. Pozdrawiam.

Zrzut ekranu 2025-12-22 102742.jpg

Edytowane przez Amp

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Demo już od dawna było dostępne.
    • Ja musiałem wczytać save bo założyłem wielką złotą wazę na plecy i też nie mogłem zdjąć
    • Niby parodia Johna Wicka a praktycznie jak John Wick    
    • @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...