Skocz do zawartości

Dyski SSD przyspieszają nawet o 45%. Windows 11 ma ukryty dopalacz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wylacz hdr albo popraw te kolory bo walą w oczy jakbym flasha dostawał...

wkleiles skrypt poprawnie? Mnie tez wyswietla sie tak jak tobie wszystko. 

A i upewnij sie ze masz aktualizacje  2510-B Latest Cumulative Update - bo to ona jest konieczna by to dzialalo

Opublikowano
6 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

wylacz hdr albo popraw te kolory bo walą w oczy jakbym flasha dostawał...

wkleiles skrypt poprawnie? Mnie tez wyswietla sie tak jak tobie wszystko. 

A i upewnij sie ze masz aktualizacje  2510-B Latest Cumulative Update - bo to ona jest konieczna by to dzialalo

Tak mam hdr , wyłączę następnym razem 😉

Jeśli tobie się tak samo wyświetla to znaczy że nie działa. 

A co do aktualizacji to nie wiem czy jest. Ma jakiś konkretny numer w historii aktualizacji? 

Opublikowano

here is solucja:

spam windows update na chama - poklikaj 2x przynajmniej zeby sprawdzil czy jest update

potem:

otworz cmd jako admin i wklej to:

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 735209102 /t REG_DWORD /d 1 /f
reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 1853569164 /t REG_DWORD /d 1 /f
reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 156965516 /t REG_DWORD /d 1 /f

natychmiast po wykonaniu komend klikasz windows i restart pc.

potem sie cieszysz takim widokiem:

image.png.1e67c9230e54209336183edf4a96ff3c.png

Spoiler

// jeszcze raz zobacze ze uzywasz hdru do pulpitu czy innego "SDR content" to łapiesz bana od razu.

Opublikowano
3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

here is solucja:

spam windows update na chama - poklikaj 2x przynajmniej zeby sprawdzil czy jest update

potem:

otworz cmd jako admin i wklej to:

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 735209102 /t REG_DWORD /d 1 /f
reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 1853569164 /t REG_DWORD /d 1 /f
reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 156965516 /t REG_DWORD /d 1 /f

natychmiast po wykonaniu komend klikasz windows i restart pc.

potem sie cieszysz takim widokiem:

image.png.1e67c9230e54209336183edf4a96ff3c.png

Pokaż ukrytą zawartość

// jeszcze raz zobacze ze uzywasz hdru do pulpitu czy innego "SDR content" to łapiesz bana od razu.

Przecież dalej ci to nie działa, masz ciągle dyski widoczne jako stacje dysków. 

Opublikowano
2 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

na pewno? chyba tak to ma byc

image.png.0f1204f7ad534e55a3d1331b399ad9da.png

w menedżerze urządzeń dyski powinny być teraz w kategorii Dyski pamięci masowej. Jeśli nadal są w Stacje dysków, to nic się nie zmieniło.

• Thanks 1
Opublikowano

stacja dyskow - dyski na sata

dyski pamieci - nvme

tak ja to interpretuje bo to ma w sumie sens.

niektore dyski na sata lub usb sa zewnetrznymi dyskami wiec moze dlatego sa na stacji dyskow? 

jesli nie wklepales komend wyzej, o ktorych mowilem to zrob crystaldiskmarka przed i po i po prostu sprawdz czy jest widoczna jakas roznica

Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

stacja dyskow - dyski na sata

dyski pamieci - nvme

tak ja to interpretuje bo to ma w sumie sens.

niektore dyski na sata lub usb sa zewnetrznymi dyskami wiec moze dlatego sa na stacji dyskow? 

jesli nie wklepales komend wyzej, o ktorych mowilem to zrob crystaldiskmarka przed i po i po prostu sprawdz czy jest widoczna jakas roznica

No przecież masz widocznego screena z wpisami do rejestrów. 

Wydaję mi się że poprawnie są wpisane. 

Opublikowano (edytowane)

Patrzę teraz w historię aktualizacji i nie mam aktualizacji KB5066835 Cumulative Updates: October 14th, 2025

Windows update nic nowego nie pokazuje :/ 

https://support.microsoft.com/en-us/topic/october-14-2025-kb5066835-os-builds-26200-6899-and-26100-6899-1db237d8-9f3b-4218-9515-3e0a32729685

Możecie sprawdzić czy macie ją wgraną ?

edit:

https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB5066835

Pobrałem ręcznie ale wywala błąd przy instalacji :( 

Zrzut ekranu 2025-12-24 140900.png

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

Moja wersja systemu:

Wersja    Windows 11 Pro
Wersja    25H2
Kompilacja systemu operacyjnego    26200.7462
Funkcja    Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.275.0

Teraz, Pan Mateoo napisał(a):

a przekopiuj te komendy do admin cmd i restart i zoibacz czy to cos zmieni. 

U mnie na 24h2 ltsc normalnie to działa

Wklepałem ręcznie z uprawnieniami admina i nic to nie zmieniło .

Opublikowano (edytowane)

To w końcu działa na czymś poniżej niż 25h2 skoro bez aktualizacji nie chce na tym buildzie działać to jak niby działa na 24h2? :E pytam bo jeżeli to działa to będzie kolejny pretekst i cegiełka do instalacji W11 24h2 IoT LTSC zamiast dziesiątki IoT LTSC na której już rok siedzę i ręka swędzi aby coś zmienić xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Na pewno działa na 25H2, ale skala przyspieszenia zależy od konkretnego komputera i dysku. W teście CrystalDiskMark widzę, że mój dysk troszkę przyspieszył, ale różnica nie jest odczuwalna w codziennym użytkowaniu.

Na TechPowerUp, skąd pochodzi ta informacja, jest ostrzeżenie, że w niektórych przypadkach aktywacja tego sterownika może się skończyć brakiem możliwości załadowania Windowsa. Ja przed wprowadzeniem tych zmian w rejestrze zrobiłem świeży obraz partycji systemowej.

• Like 1