Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, some1 napisał(a):

Podepnę się pod temat bo też składam komputer dla rodziny w tym budżecie i cały czas waham się pomiędzy AM4 i AM5. RAM  2x8GB już kupiłem DDR4 i DDR5, jeden zestaw odeślę, ale jeśli pójdę w AM4 to na samym RAM mam 300 PLN oszczędności, mobo też widzę ciut tańsze, procesory czy 8400F czy 5600 stoją podobnie, choć ceny też się zmieniają i to w złą stronę.

Niby AM5 jest bardziej przyszłościowe, ale ile to jest warte? Podejrzewam, że w przyszłości pierwsze co by się przydało to więcej RAM niż 16GB, ale tutaj na AM4 łatwiej będzie dorzucić kolejne dwie kostki i odpalić 4x8GB, a na AM5 trzeba będzie wymieniać cały RAM. 

Ktoś ma jakieś przemyślenia? :)

HALO KOLEGO! To mój prywatny temat. Mogę odsprzedać za tę 2kości ram co zostaną.

A tak na serio, to jak już masz ten ram. To bym szedł w AM5. teraz postawisz na 8400F, a za 2-4 lata, jak braknie mocy, dołozysz jakiegoś procka ciekawego. A tak się ukisisz na AM4. Co do ramu to nie widzę problemu, uspokoi się sytuacja, dokładasz 2*16 i masz gites. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kubon napisał(a):

Tam jest napisane tak jakby na am5 nie dało sie zrobić 4x8 :D

Często się nie da. Raz, że większość budżetowych płyt AM5 ma tylko 2 sloty ram. Dwa, że przy czterech modułach DDR5 przeważnie są problemy ze stabilnością czy nawet z uruchomieniem i trzeba obniżać częstotliwość.

Opublikowano
13 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

aw tym tescie opoznien jak wypadl nvidia app? czy on tez takie buble ma czy dziala sprawniej?

Na 90% w ogóle tej apki tam nie było bo jeszcze nie istniała, ale nie pamiętam dokładnie bo to było dawno, jedyne co pamiętam to to że najgorzej ograniczać fps w samej grze a rtss wypadał najlepiej jeżeli chodzi o latency ;)