Frezo 0 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Cześć! Jestem posiadaczem takiego zestawu: CPU: AMD Athlon 200GE Płyta: MSI B350M PRO-VDH GPU: Gigabyte GeForce GTX1050 OC 2GB GDDR5 RAM: HyperX Fury Black, DDR4, 8GB(2x4GB), 2666MHz, CL15 HDD: Toshiba P300 1TB Zasilacz: SilentiumPC Elementum E2 SI 450W (SPC197) Obudowa: SilentiumPC Armis AR1. Oczywiście komputer ma ok. 7 lat i zdaję sobie sprawę, że już w momencie jak go składałem był budżetową jednostką. Ale jak zobaczyłem jak śmiga komputer z dyskiem SSD w laptopie mojej żony, to postanowiłem, że czas na drobne zmiany. Chciałbym przede wszystkim dokupić dysk SSD, a przy okazji pomyślałem, że nie zaszkodzi więcej pamięci i upgrade chyba najsłabszego ogniwa, czyli procka. Z uwagi na to co się dzieje obecnie na rynku RAMu, dokupiłem za grosze używane pamięci, dokładnie takie same jak posiadam, żeby nie było żadnych problemów z funkcjonowaniem. Jeśli chodzi o dysk SSD to wstępnie sobie przeglądałem i wybrałem kilka pozycji (pojemność 1TB): - Sandisk WD Blue SN5100 - Sandisk WD Green SN3000 - Crucial E100 - GoodRam PX600 - Patriot P400 Lite. Wszystkie kosztują mniej więcej podobnie, czy mam po prostu patrzeć na wartości zapisu/odczytu i tym się kierować? Któregoś producenta szczególnie polecacie? I przede wszystkim proszę o poradę czy na pewno te dyski pasują do mojej płyty głównej. Z tego co wyczytałem w specyfikacji, mam złącze M.2, ale płyta obsługuje chyba PCIe 3 generacji, a dyski są w 4 generacji. Czy to razem w ogóle nie zadziałała, czy po prostu będą działać wolniej? W kwestii procesora, po wstępnym researchu na placu boju zostało dwóch kandydatów: Ryzen 5 5500 i Ryzen 5 5600. Ponieważ ogólnie kieruję się stosunkiem cena/jakość i moimi aktualnymi potrzebami, nie wiem czy za bardzo jest sens prawie dwukrotnie dopłacać do Ryzena 5600, zyskując wg testów jakieś 10% wydajności. I ponownie proszę o poradę czy na pewno wszystko razem spasuje. Wyczytałem, że na pewno zanim wsadzę nowy procesor, muszę zrobić update biosu. No i kluczowe pytanie - czy po dołożeniu RAMu, dysku SSD i wymianie procesora, zasilacz będzie wystarczający? Budżet? Teoretycznie nie stawiam górnej granicy, ale wiadomo, że z racji na wiek peceta, logika nakazuje ulepszać go jak najmniejszym kosztem. No i tak jak wspomniałem stosunek ceny do jakości. Dodam, że komputer ma służyć do gier w 1080p. Ogrywam głównie starsze tytuły, więc karta na razie jest ok, być może w niedalekiej przyszłości pokuszę się o jakiegoś używanego GTX 1070/1080/RTX 2060, ale wtedy to już na pewno nie obejdzie się bez wymiany zasilacza. Z góry dziękuję za wszelką pomoc, Szczęśliwego 2026!
Grolshek 629 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 44 minuty temu, Frezo napisał(a): Cześć! Jestem posiadaczem takiego zestawu: CPU: AMD Athlon 200GE Płyta: MSI B350M PRO-VDH GPU: Gigabyte GeForce GTX1050 OC 2GB GDDR5 RAM: HyperX Fury Black, DDR4, 8GB(2x4GB), 2666MHz, CL15 HDD: Toshiba P300 1TB Zasilacz: SilentiumPC Elementum E2 SI 450W (SPC197) Obudowa: SilentiumPC Armis AR1. Oczywiście komputer ma ok. 7 lat i zdaję sobie sprawę, że już w momencie jak go składałem był budżetową jednostką. Ale jak zobaczyłem jak śmiga komputer z dyskiem SSD w laptopie mojej żony, to postanowiłem, że czas na drobne zmiany. Chciałbym przede wszystkim dokupić dysk SSD, a przy okazji pomyślałem, że nie zaszkodzi więcej pamięci i upgrade chyba najsłabszego ogniwa, czyli procka. Z uwagi na to co się dzieje obecnie na rynku RAMu, dokupiłem za grosze używane pamięci, dokładnie takie same jak posiadam, żeby nie było żadnych problemów z funkcjonowaniem. Jeśli chodzi o dysk SSD to wstępnie sobie przeglądałem i wybrałem kilka pozycji (pojemność 1TB): - Sandisk WD Blue SN5100 - Sandisk WD Green SN3000 - Crucial E100 - GoodRam PX600 - Patriot P400 Lite. Wszystkie kosztują mniej więcej podobnie, czy mam po prostu patrzeć na wartości zapisu/odczytu i tym się kierować? Któregoś producenta szczególnie polecacie? I przede wszystkim proszę o poradę czy na pewno te dyski pasują do mojej płyty głównej. Z tego co wyczytałem w specyfikacji, mam złącze M.2, ale płyta obsługuje chyba PCIe 3 generacji, a dyski są w 4 generacji. Czy to razem w ogóle nie zadziałała, czy po prostu będą działać wolniej? W kwestii procesora, po wstępnym researchu na placu boju zostało dwóch kandydatów: Ryzen 5 5500 i Ryzen 5 5600. Ponieważ ogólnie kieruję się stosunkiem cena/jakość i moimi aktualnymi potrzebami, nie wiem czy za bardzo jest sens prawie dwukrotnie dopłacać do Ryzena 5600, zyskując wg testów jakieś 10% wydajności. I ponownie proszę o poradę czy na pewno wszystko razem spasuje. Wyczytałem, że na pewno zanim wsadzę nowy procesor, muszę zrobić update biosu. No i kluczowe pytanie - czy po dołożeniu RAMu, dysku SSD i wymianie procesora, zasilacz będzie wystarczający? Budżet? Teoretycznie nie stawiam górnej granicy, ale wiadomo, że z racji na wiek peceta, logika nakazuje ulepszać go jak najmniejszym kosztem. No i tak jak wspomniałem stosunek ceny do jakości. Dodam, że komputer ma służyć do gier w 1080p. Ogrywam głównie starsze tytuły, więc karta na razie jest ok, być może w niedalekiej przyszłości pokuszę się o jakiegoś używanego GTX 1070/1080/RTX 2060, ale wtedy to już na pewno nie obejdzie się bez wymiany zasilacza. Z góry dziękuję za wszelką pomoc, Szczęśliwego 2026! Ryzen 5500, 4x4GB ramu, fajna grafika z 8-pinową kostką nawet RTX 2060Super będzie śmigać. Mój Młody na podobnym śmiga we wszystko. GTX 1070 też spoko. Bios do ostatniego najnowszego. Zasilacz poobserwować w HWinfo czy 12V nie spada i tyle. Powinien wytrzymać. Edytowane 3 godziny temu przez Grolshek
Suchy211 1 356 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Jeżeli da się tam wsadzić Ryzena 5500 to grafika może być nawet RTX4060/5060. Ja mam 4060 i widzę ze jest dodatkowe zasilanie na 8 pin.
Grolshek 629 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 36 minut temu, Suchy211 napisał(a): Jeżeli da się tam wsadzić Ryzena 5500... Jakby się nie dało to bym nie pisał że to dobry wybór. https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-PRO-VDH/support#cpu 4060/5060 to koszt od tauzena w górę. Jak to ma się z jak najniższymi kosztami? Dodatkowo to kastraty szynowe z ośmioma liniami więc PCI 3.0 boli. Ech ludzie... Edytowane 2 godziny temu przez Grolshek
Rekomendowane odpowiedzi