Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Jaki monitor mógłbym kupić w granicach 2500 zł? Monitor będzie głównie służył do codziennej pracy, oglądania filmów i piłki nożnej w streamingu. Będę grał też w Baldur's Gate 3 i gry podobne. Żadnych szybkich gier. Karta graficzna to GeForce RTX 4070.

Opublikowano

jaka rozdzialka? 2k czy 4k? jesli glownie pod prace i rozrywke a nie gaming to chyba 4k bedzie chyba wygoedniejsza.

jaki format cie interesuje? domyslny to 16;9 ale sa tez ultrawide etc

czy masz preferencje odn matrycy? tzn czy chcesz oled czy moze ips czy va?

czym zajmujesz sie w pracy jesli mozesz ogolnie powiedziec?

Opublikowano
2 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

jaka rozdzialka? 2k czy 4k? jesli glownie pod prace i rozrywke a nie gaming to chyba 4k bedzie chyba wygoedniejsza.

jaki format cie interesuje? domyslny to 16;9 ale sa tez ultrawide etc

czy masz preferencje odn matrycy? tzn czy chcesz oled czy moze ips czy va?

czym zajmujesz sie w pracy jesli mozesz ogolnie powiedziec?

Praca to głównie exel, word i inne takie pierdoły. Ale to robię 2 dni w tygodniu. Głównie chodzi o filmy, piłkę nożna z Canal Plus  i gry typu BG3. Format 16:9 wydaje mi się najlepszy. Teraz mam iiyama 32 cale z matrycą VA 1440p. I wcale bym jej nie wymieniał, ale zaczyna się psuć. Szary pasek przez środek monitora i często ekran migocze. Ja nie do końca się znam na tych matrycach. To VA mi pasowała, ale wcale się nie upieram. 

Opublikowano

jesli zdecydowalbys sie na matryce VA i jednak format 21:9 to propozycja moniotora 4k to AW3425DWM od alienware dell. zakrzywiony i najlepszy.

ty ta iyame masz zakrzywiona czy prostą?

jesli wracamy do 32 2k to na matrycy VA masz AW3225DM - lekko zakrzywiony

jesli chcialbys cos 32 calowego o formacie 16:9 na matrycy VA ale w 4k to dell s3225qs bedzie spoko - ma 120hz wiec najmniej ale watpie ze potrzebujesz wiecej do takiego zastosowania.

qd-oled 32cale 4k: S3225Qc  

jesli matryca VA nie podobala ci sie, i chcesz cos bardziej uniwersalnego to masz propozycje IPS 4k Samsung Odyssey G7 S32DG702EUX G70D 

chcesz 2k czy 4k? - idz do sklepu, poogladaj sobie byle jakie monitory byle bys tylko zobaczyl roznice w rozdzielczosci

chce VA, ips, a moze oleda? - idz do sklepu, poogladaj sobie roznice miedzy tymi matrycami, poruszaj myszką etc

jesli chcesz to mozesz tez zamowic te najbardziej odpowiadajace i porownac na zywo

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

jesli zdecydowalbys sie na matryce VA i jednak format 21:9 to propozycja moniotora 4k to AW3425DWM od alienware dell. zakrzywiony i najlepszy.

ty ta iyame masz zakrzywiona czy prostą?

jesli wracamy do 32 2k to na matrycy VA masz AW3225DM - lekko zakrzywiony

jesli chcialbys cos 32 calowego o formacie 16:9 na matrycy VA ale w 4k to dell s3225qs bedzie spoko - ma 120hz wiec najmniej ale watpie ze potrzebujesz wiecej do takiego zastosowania.

qd-oled 32cale 4k: S3225Qc  

jesli matryca VA nie podobala ci sie, i chcesz cos bardziej uniwersalnego to masz propozycje IPS 4k Samsung Odyssey G7 S32DG702EUX G70D 

chcesz 2k czy 4k? - idz do sklepu, poogladaj sobie byle jakie monitory byle bys tylko zobaczyl roznice w rozdzielczosci

chce VA, ips, a moze oleda? - idz do sklepu, poogladaj sobie roznice miedzy tymi matrycami, poruszaj myszką etc

jesli chcesz to mozesz tez zamowic te najbardziej odpowiadajace i porownac na zywo

Jeśli ten mój RTX 4070 poradzi sobie, to bym się zdecydował na tego 4K qd-oled S3225Qc.
I teraz pytanie. Czy wtedy łączę go za pomocą HDMI? 

Edytowane przez Odess
Opublikowano

hdmi to do telewizora.

monitor musi miec dp. dp to prestiz i dp to moc. tak zazwyczaj jest i po prostu dp ma najczesciej najwieksza przepustowosc.

w 4k mysle ze 60fps+ utrzmasz z dlss etc. wiec jesli cos miedzy 60-144hz cie zadowoli do gier, a max Hz do pracy i wgl korzystania z monitora to bierz.

4k powinno zapewnic ci wiekszy obszar roboczy co przy pracy bedzie na plus.

idz do sklepu i porownaj sobie. Pomyśl czy priorytetem jest granie w maksymalnej czestotliwosci odswiezania czy super rozdzialka do pracy by widziec wszystko wyraziscie i ladnie. 

Ah i przy oledach pamietaj by ograniczać statyczne obrazy czy inne jakies toolsy... nie wiem czy to dalej jest problem czy smialo pare lat oled to wytrzyma

Opublikowano
15 godzin temu, Odess napisał(a):

Witam.
Jaki monitor mógłbym kupić w granicach 2500 zł? Monitor będzie głównie służył do codziennej pracy, oglądania filmów i piłki nożnej w streamingu. Będę grał też w Baldur's Gate 3 i gry podobne. Żadnych szybkich gier. Karta graficzna to GeForce RTX 4070.

Kupiłem sobie 2 lata temu tani monitor: IIYAMA XB3288UHSU-B1 i jestem z niego bardzo zadowolony. Do codziennej pracy i np. gier strategicznych nadaje mi się idealnie. Myślę, że do tego RPG także. Ma oczywiście tylko 60Hz ale mi to w zupełności wystarcza. Ma 4K i co najważniejsze dobre jak dla mnie PPI bo 32'' z 1440p to dla mnie za słabe PPI i oczy mnie bolą do pracy czy netu. Polecam ten monitor.

Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoo no dla jednego ważne 120Hz, dla innego PPI :) Ja osobiście akurat mam wywalone na 120Hz. W gry które gram w zupełności mi wystarcza 60fps. Szczerze mówiąc nawet nie widziałem różnicy z wyższymi fps jak przez chwilę miałem na testy monitor obsługujący wyższe 120Hz. To chyba raczej tylko do jakiś zawodów online albo jak ktoś to widzi.

Jak się grało kiedyś w Quake II to się marzyło o 30fps... :rotfl2: I wtedy mówiono w czasopismach branżowych, że ludzkie oko nie dostrzega więcej niż  60fps. Cyk - 40 lat później i już ludzkie oko się zmieniło? A może to marketing napędzający coraz droższe karty graficzne i monitory? Jak się codziennie w reklamach i wszędzie mówi jakie to jest super 120Hz to nawet jak ktoś nie potrzebuje to kupi :) 

No i OP napisał, że do 2500zł a w 4K przy 32'' monitory ze 120Hz są droższe, z kolei z 1440p to ja mocno odradzam. Tzn osobiście bo mnie na słabym PPI oczy mocno łzawiły na tych monitorach 1440p i 32'' a właśnie się "nabrałem" na te 120Hz. A ten co poleciłem można obecnie naprawdę kupić w dobrej cenie. Ja tą IIYAMĘ miałem wziąć dosłownie na parę miesięcy i kupić coś wypasionego za 5000zł ale tak mi się spodobała, że została dłużej :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
49 minut temu, hubio napisał(a):

@Pan Mateoo no dla jednego ważne 120Hz, dla innego PPI :) Ja osobiście akurat mam wywalone na 120Hz. W gry które gram w zupełności mi wystarcza 60fps. Szczerze mówiąc nawet nie widziałem różnicy z wyższymi fps jak przez chwilę miałem na testy monitor obsługujący wyższe 120Hz. To chyba raczej tylko do jakiś zawodów online albo jak ktoś to widzi.

Jak się grało kiedyś w Quake II to się marzyło o 30fps... :rotfl2: I wtedy mówiono w czasopismach branżowych, że ludzkie oko nie dostrzega więcej niż  60fps. Cyk - 40 lat później i już ludzkie oko się zmieniło? A może to marketing napędzający coraz droższe karty graficzne i monitory? Jak się codziennie w reklamach i wszędzie mówi jakie to jest super 120Hz to nawet jak ktoś nie potrzebuje to kupi :) 

No i OP napisał, że do 2500zł a w 4K przy 32'' monitory ze 120Hz są droższe, z kolei z 1440p to ja mocno odradzam. Tzn osobiście bo mnie na słabym PPI oczy mocno łzawiły na tych monitorach 1440p i 32'' a właśnie się "nabrałem" na te 120Hz. A ten co poleciłem można obecnie naprawdę kupić w dobrej cenie. Ja tą IIYAMĘ miałem wziąć dosłownie na parę miesięcy i kupić coś wypasionego za 5000zł ale tak mi się spodobała, że została dłużej :) 

No dobra, a jaką masz kartę graficzną?