Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , posiadam procesor i7-14700K , płyta główna MSI Z-790 Tomahawk , pamięć RAM Lexar 6400 Mhz o pojemności 32GB , ustawienia w Biosie na Intel Default Setting , wczytany profil XMP , reszta nie ruszana , podczas testu y-cruncher VT3 wyskakuje mi taki błąd . Co ten błąd oznacza i jaka może być przyczyna .

Zrzut ekranu 2026-01-03 212620.png

Opublikowano

Ten błąd wyskakuje jak coś jest niestabilne, prawdopodobnie ram w twoim przypadku, wgraj najnowszy bios do płyty (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś) a jest ich sporo https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-Z790-TOMAHAWK-WIFI/support i spróbuj jeszcze raz, jak nie pomoże możliwe że trzeba będzie zmienić kilka opcji manualnie np vccsa względem tego co płyta ustawia na auto.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, redford1974 napisał(a):

Witam , posiadam procesor i7-14700K , płyta główna MSI Z-790 Tomahawk , pamięć RAM Lexar 6400 Mhz o pojemności 32GB , ustawienia w Biosie na Intel Default Setting , wczytany profil XMP ,

Zacznij od wyłączenia OC RAM (profil XMP to są gotowe profile OC pamięci RAM zapisane w SPD modułu) i sprawdź, czy masz limity mocy ze specyfikacji, co widać w HWinfo, czyli PL1=125W, PL2=253W, TAU=56s (to że masz "domyślne ustawienia płyty" niestety tego nie gwarantuje) - to wszystko po to, by skontrolować, czy na standardowych ustawieniach procesor pracuje poprawnie (jak nie będzie, to dopiero będziemy się martwić).

Jak przy parametrach zgodnych ze spec będzie bezbłędnie, to dopiero się zabieraj za OC (w tym RAM, czyli XMP), podnoszenie limitów mocy i inne rzeczy na które masz ochotę.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Wyłączyłem profil XMP i testy przechodzą bezbłędnie , w Biosie w zakładce Memory Try It włączyłem profil 6000Mhz 30/36/36 testy w y-cruncher i TestMem 5 przechodzą bezbłędnie . Czy taki RAM można reklamować czy profil XMP to taki dodatek który producent nie gwarantuje prawidłowego działania . Zostawić ten profil 6000 Mhz czy lepiej wrócić do oryginalnych ustawień 5600 Mhz ?

Opublikowano
6 godzin temu, redford1974 napisał(a):

Wyłączyłem profil XMP i testy przechodzą bezbłędnie , w Biosie w zakładce Memory Try It włączyłem profil 6000Mhz 30/36/36 testy w y-cruncher i TestMem 5 przechodzą bezbłędnie . Czy taki RAM można reklamować czy profil XMP to taki dodatek który producent nie gwarantuje prawidłowego działania . Zostawić ten profil 6000 Mhz czy lepiej wrócić do oryginalnych ustawień 5600 Mhz ?

Wczytaj 6400 xmp i zmien napięcie VDDQ TX na 1.3v i IMC VDD na 1.3v

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 4.01.2026 o 11:58, redford1974 napisał(a):

Wyłączyłem profil XMP i testy przechodzą bezbłędnie , w Biosie w zakładce Memory Try It włączyłem profil 6000Mhz 30/36/36 testy w y-cruncher i TestMem 5 przechodzą bezbłędnie . Czy taki RAM można reklamować 

Czyli tak jak pisałem ci w drugim poście, niestabilne memki, i nie chodzi typowo tutaj o same ramy (ich profil xmp) tylko prawdopodobnie kontroler pamięci w procesorze nie ogarnia  tej prędkości na napięciach które płyta wrzuciła na auto i bez manualnej zmiany kilku opcji w biosie o czym już wallec wspomniał się nie obejdzie - zdarza się ;)