Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po latach używania padów (które opisywałem także na tym forum) przyszedł czas, że w końcu się przemogłem i mimo spodziewanych problemów (gram przed dużym TV) zdecydowałem się na pierwszą swoją kierownicę w życiu :) Na forum widziałem nielicznie wątki dotyczące pytań o poszczególne modele kierownic, ale nie ma podobnie jak w przypadku padów, tematu zbiorczego. A przecież to forum IT Hardware, a hardware to także kierownice :) Przedstawię więc model który kupiłem i może ktoś zrecenzuje kierownicę jaką używa lub możemy po prostu pogadać o kierach.

Mój wybór padł na PXN V900 gen 2

Zastosowanie: symulatory - OMSI 2, ETS2, ATS, Fernbus, The Bus

Nie mam żadnego doświadczenia z kierownicami więc nie traktujcie tego co napiszę, że na 100% tak jest :) 

PXN V900 gen 2

https://www.e-pxn.com/products/racing-wheel/v900-gen2

ZALETY:

- wiem, że to najmniej ważne, ale szczerze mówiąc jak nigdy na to nie zwracam uwagi tak tym razem przyciągnął mnie DESIGN - kierownica jest w mojej ocenie stylowa, bez zbędnych bajerów w tonacji czerni, pedały z elementami metalowymi. Strasznie mi się podoba.

- 900 st obrotu co w tym przedziale cenowym nie jest standardem

- średnica 28cm co znów - w tym przedziale cenowym nie jest standardem 

- CENA - ja kupiłem za 480zł

- FORCE FEEDBACK (choć producent się tym nie chwali i nie ma w specyfikacji) - może to nie FF tylko zwykłe wibracje, ale np. w Omsi 2 działa właśnie wyłącznie FF, a nie wibracje i działają! W ETS2 można zaznaczyć różne opcje dotyczące FF. Kupując ją zakładałem, że nie ma FF więc dla mnie to bardzo miła niespodzianka. I nawet jak to nie prawdziwy FF to działa to ok

- Pedały mają taką przedłużkę - wszystko z gumowymi podkładkami - bardzo dobrze się to trzyma w stojaku bez przykręcania - duży plus

WADY:

- OPROGRAMOWANIE - to jest koszmar. Nie istnieje żadna apka na PC. Jest coś na telefon co w dodatku nie działa prawidłowo. Nie mogę zrobić testu. Można natomiast mapować przyciski za pomocą tej apki.

- AKTUALIZACJA* - przez chiński plik exe ze zdawkową instrukcją w formacie png(!) :) Nie muszę dodawać, że zrobiłem wszystko jak trzeba i pojawił się chiński napis, którego nie ma jak przekopiować i nie udało mi się zrobić aktualizacji

- USB - być może tylko ja to mam bo generalnie na moim PC są nieustające problemy z zasilaniem USB i działaniem USB (fakt, że jest dużo urządzeń pod USB) więc nie wiem czy tak jest wszędzie (ale chyba gdzieś spotkałem podobny komentarz), ale u mnie to był koszmar. Do tego stopnia, że jakieś 2 godz. temu już w głowie robiłem zwrot :) Poświęciłem z 3 godziny na wachlowanie portami i przedłużaczami USB żeby to zadziałało. Jaki był objaw jak sobie po prostu wsadziłem pod jakiś port USB? Kierownica była widziana na windowsie więc niby wszystko ok, ale zaraz po włączeniu gry gdzie włączały się wibracje/FF przestawały działać pedały. Potem było jeszcze gorzej bo np w ogóle nie była widziana albo się rozłączała. Ostatecznie metodą prób i błędów dopasowałem odpowiedni port. Ale.. musiałem szukać nowego domu :) dla Tobii bo to podmieniłem bo Tobii (zaawansowany czujnik śledzenia wzroku) też nie może być byle gdzie. Planuję dokupić jakiś wzmacniacz USB z przedłużaczem. Powyższe problemy mogą być spowodowane tym, że kierownica nie ma zasilania oprócz USB, a widziałem, że lepsze marki to mają. Ale to też może być zaleta - bo to zawsze jeden kabel mniej, a jak się gra w salonie przed TV to ma znaczenie. A szczególnie dla takiej osoby jak ja co od lat grała bezprzewodowo na padach.

- Na stronie PXN chwalą się ETS2 podczas gdy ETS2 natywnie kompletnie nie radził sobie. Nie działały w ogóle pedały. I znów - myślałem, że problem jest w kierownicy. Ale trzeba było mozolnie po prostu ją skonfigurować w ETS2.

- Brak możliwości przykręcenia do stojaków - wyłącznie są przylepki i klamry. Z uwagi na to jak gram przykręciłem jedną klamrą i trzyma się fenomenalnie mocno.

*Na YT widziałem jakiś filmik jak to zrobić więc być może uda się. Przy czym tak czy inaczej jest to bardzo mało profesjonalny sposób. (nie działa u mnie :) )

Własne odczucia

Jak pisałem - to moja pierwsza kierownica w życiu. Pierwszy stojak. Pierwsze obcowanie więc nie mam żadnych doświadczeń. Wiem, że są dużo lepsze kierownice jak mozy czy nawet starszy Logitech, ale po prostu mi się ten PXN spodobał. Nie zależało mi na sprzęgle więc też w zupełności wystarczają mi 2 pedały. Cena 480zł jest też fajna bo najtańszy Thrustmaster jaki też brałem pod uwagę kosztuje już ok 700zł. Dobre mozy to z 1200zł i więcej. Fanateki to i po 5000zł :) . Tak więc wydaje mi się, że ten PXN oferuje dobry stosunek jakości do ceny. No i tyle. Zapraszam do dyskusji na czym wy tam gracie i co sądzicie o moim wyborze.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Po mojemu weź to zwróć jak jeszcze możesz  I jak chcesz faktycznie poczuć jak się jeździ to nie ma zmiłuj trzeba i warto dopłacić do czegoś co jest faktycznie kierownicą. To coś co kupiłeś nie ma żadnego FFB, tam masz silniczki wibrujące i jakieś sprężyny symulujące opór. Ogólnie to pewnie padnie po kilku miechach.

Nie siedzę obecnie w kierownicach, za moich czasów świetne na wejście było T300, obecnie to chyba będzie Moza R3 najlepsza na start i zapoznanie się z tym jak kółka faktycznie działają i aby poczuć tą magię ffb.

@galakty Ty jesteś na bieżąco z sprzętem, Moza R3 na start?

Opublikowano (edytowane)

@lukadd ale ja nie gram w wyścigi i nie zamierzam. Np. w OMSI to w ogóle dosyć słabo działa FBB i nie jest zaawansowany. Jak mi padnie po kilku miechach to mam 2 lata rękojmi :) Ale dzięki za radę.  Ani ma mozę R3 za 1300zł ani R5 za 1800zł mnie nie stać. 480zł mogłem dać. Na razie to mnie boli noga od ustawienia pedałów o czym piszę w wątku dotyczącym mocowania poziomego pedałów. Całe życie grałem na padach z wyciągniętymi nogami. Więc to dla mnie ogromna zmiana.

Ta moza R3 wygląda zacnie. Nie powiem. Ale na razie zobaczę jak w ogóle mi się będzie grało na kierownicy. Z pewnością raczej ten PXN nie będzie moim docelowym wyborem :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@lukadd nie ma takiej opcji żebym się zraził :) Włączyłem wczoraj ETS2 na "godzinkę" bardziej pod dalszą konfigurację. Skończyło się na 6 godzinach gry. 5:30 nad ranem do spania. A pod koniec dostarczania ładunku zasypiałem i głowa lądowała na kierownicy... :) Nie mogłem się oderwać. Gra padem, a tu to zupełnie inaczej. Obydwa rozwiązania mają swoje plusy i minusy (tzn jedyny minus kierownicy to ułożenie nóg). Nie wyobrażam sobie już grania na padzie. A pada miałem zacnego :) 

Opublikowano (edytowane)

A tak prezentuje się na stojaku:

B.jpg

A.jpg

Wg mojej wstępnej oceny to kierownica z najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Oferuje FFB, 900 stopni obrotu i piękny, stylowy design. Nie przeczę, że mozy o których tu pisano czy logitechy są lepsze, ale kosztują ponad 2xtyle. Myślę, że na pierwszą kierownicę to dobry wybór.

Edytowane przez hubio