Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Żeby nie śmiecić po forum zrobię wątek

Nie wiem dlaczego ale zupełnie nie działa mi OC w afterburnerze, temp, zużycie i fps są takie same w grach obojętnie od tego jakie nastawy zrobię np daje max power limit na 111% i core clock 300 + memory clock 1500 + i nic kompletnie. (Tak daję apply :E

Odinstalowałem nvidia app żeby nie kolidowało ale nadal jest to samo, na razie sprawdzałem tylko w POE 2 i Diablo 4 i jest ZERO różnicy albo błąd statystyczny 1-5 fps bo po prostu fps w grze skacze nawet biegając przykładowo w mieście w tym samym miejscu.

Ma ktoś pomysł co jest powodem? coś koliduje/blokuje to OC? bios na karcie mam na gaming pstryczkiem ale to chyba nie robi.

Nawet na gruzie pokroju ventusa powinna być różnica więc ewidentnie coś tutaj nie gra.

Sprawdziłem jeszcze na szybko Wieśka 3 i też chyba zero różnicy chociaż tam mogę mieć coś nawalone w grze musiał bym reinstal robić :E

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Jak to OC nie dział na twoim RTX 5070Ti? Wrzuć wynik w 3DMark + odczyt z GPU-Z  stock/OC. 

Wrócę z pracy to wrzucę z ss z gpu z

Jaki sens maja 3d marki skoro ja gram w gry a nie w benchmarki :E na innych forach pada to samo pytanie.

Czysto teoretycznie jakw gpu z i w 3d Marku bedzie jakas różnica a w grach zero to problem jest z grami czy jak?

Na mojej karcie to ludzie z palcem w oku robia z 10 procent na lajcie.

Opublikowano (edytowane)

Żeby zobaczyć różnicę wydajności między stock, a OC i porównać ten wynik do innych RTX 5080.

Twierdzisz, że OC na twojej karcie nie działa, chcę to zobaczyć na screenach. 

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Jaki sens maja 3d marki skoro ja gram w gry a nie w benchmarki :E na innych forach pada to samo pytanie.

Tak jak kolega wyżej napisał, nie zadawaj głupich pytań, tylko wstaw wyniki zobaczymy co tam się dzieje.

4 godziny temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Na mojej karcie to ludzie z palcem w oku robia z 10 procent na lajcie.

Ja na swojej 5070Ti w grach utrzymywałem zegar ~3.3GHz i to dawało konkretny wzrost wydajności. 

Zrobisz test i możesz porównać do mojego wyniku Steel Nomad.

https://www.3dmark.com/sn/5746197

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 3
Opublikowano

Jak na moje oko to musisz zmienić krzywą (curve) napięcia, inaczej możesz nie zauważyć wzrostów. Też zmieniłem w grudniu na 5070Ti, mam D4 i POE2 i żeby zobaczyć wyraźny wzrost trzeba podłubać przy curvie ;) bodajże ctrl+f w MSI Afterburner. W tych grach nie ma benchmarków, zainstaluj coś co ma wbudowany benchmark w grze, będziesz miał porównywalne środowisko testowe. 

• Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, damyan123 napisał(a):

Jak na moje oko to musisz zmienić krzywą (curve) napięcia, inaczej możesz nie zauważyć wzrostów. Też zmieniłem w grudniu na 5070Ti, mam D4 i POE2 i żeby zobaczyć wyraźny wzrost trzeba podłubać przy curvie ;) bodajże ctrl+f w MSI Afterburner. W tych grach nie ma benchmarków, zainstaluj coś co ma wbudowany benchmark w grze, będziesz miał porównywalne środowisko testowe. 

Że trzeba zmienić krzywą napięcia to wynika z danej sztuki karty? Że np jednym działa oc bez tego a inni muszą to robic?

Opublikowano
24 minuty temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Ok sprawdze to wszystko jak wrócę ale czemu uczepiliście sie ze to 5070 ti jak mowa o 5080 :E

Faktycznie RTX 5080, a nie RTX 5070Ti. :hihot:

Te karty podobnie się podkręcają i mają podobny przyrost wydajności. 

• Upvote 1
Opublikowano

Musisz spytać kogoś mądrzejszego. Też myślałem że jak odkręcę PL na full i podkręcę pamięci to powinna boostować wyżej sama z siebie ale to chyba niekoniecznie zawsze działa. Ja nie mierzyłem czy i ile wzrosło, wolałem zmienić krzywą wg uznania i szukać stabilnych ustawień. 

PS. Co do 5070Ti to nie wiem o co chosi, w stopce widziałem 5080 ale nie wnikałem 🤣

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, damyan123 napisał(a):

Bzdura.

Wystarczy dołożyć megaherze suwakami by zobaczyć wzrosty.

W przytłaczającej większości tytułów nawet nie trzeba podnosić limitów mocy (choć i tak warto to zrobić, bo nawet bez dobijania do Power Limitu karta wrzuca wówczas wyższe zegary przy identycznym OC).

15 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Żeby nie śmiecić po forum zrobię wątek

Nie wiem dlaczego ale zupełnie nie działa mi OC w afterburnerze, temp, zużycie i fps są takie same w grach obojętnie od tego jakie nastawy zrobię np daje max power limit na 111% i core clock 300 + memory clock 1500 + i nic kompletnie. (Tak daję apply :E

Odinstalowałem nvidia app żeby nie kolidowało ale nadal jest to samo, na razie sprawdzałem tylko w POE 2 i Diablo 4 i jest ZERO różnicy albo błąd statystyczny 1-5 fps bo po prostu fps w grze skacze nawet biegając przykładowo w mieście w tym samym miejscu.

Ma ktoś pomysł co jest powodem? coś koliduje/blokuje to OC? bios na karcie mam na gaming pstryczkiem ale to chyba nie robi.

Nawet na gruzie pokroju ventusa powinna być różnica więc ewidentnie coś tutaj nie gra.

Sprawdziłem jeszcze na szybko Wieśka 3 i też chyba zero różnicy chociaż tam mogę mieć coś nawalone w grze musiał bym reinstal robić :E

Jaką masz wersję Aftreburnera?

Starsze mogą nie współpracować prawidłowo z Blackwellami.

Po pierwsze- skonfiguruj sobie OSD i sprawdź jakie masz zegary na stocku i po OC:

Na rdzeniu powinieneś mieć ok. 2800MHz fabrycznie i ok. 3150-3200mhz przy +350mhz.

Po drugie- testuj w czymś bardziej obciążającym niż PoE2 czy D4.

Dobre do tego są np. 3DMark Steel Nomad, Unigine Superposition, benczmark z Cyberpunka 2077 (najlepiej z włączonym RT/PT), Quake II RTX.

Edytowane przez Paw79
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Według mnie kluczowy problem jaki dokonujesz to... sprawdzasz podczas gry. Wystarczy, że przejdzie o 2 dodatkowych npc i już klatkarz się zmieni. 
Może też masz w głowie, że zrobisz OC i nagle 10fps więcej będzie.

Na szybko teraz zrobiłem OC na swojej 5070Ti z blokada na powerlimit:
Wyniki z 3Dmarka oraz z Cyberbuga, w samej grze to zaledwie 4fps więcej, ale fps low o wiele lepsze.

gotowe1.png

gotowe2.png

Edytowane przez Garru
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Send1N napisał(a):

MAX :E 

Przeczytałem "nic nie mówią jeśli MASZ ustawione MAX" :E 

ok zaraz ogarne 

edit. max bez oc podczas gry i zaraz wstawię z OC czy będzie różnica.

Edit 2 : Dobra jednak OC działa ale najwidoczniej za mało żeby była różnica w grze :E drugi SS w grze po OC  (111% limit mocy max , + 300 mhz core clock i + 1500 mhz memory clock) a dam jeszcze więcej i zobacze :blant:

5080 max.gif

5080 max OC.gif

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Przeczytałem "nic nie mówią jeśli MASZ ustawione MAX" :E 

ok zaraz ogarne 

edit. max bez oc podczas gry i zaraz wstawię z OC czy będzie różnica.

Edit 2 : Dobra jednak OC działa ale najwidoczniej za mało żeby była różnica w grze :E drugi SS w grze po OC  (111% limit mocy max , + 300 mhz core clock i + 1500 mhz memory clock) a dam jeszcze więcej i zobacze :blant:

na 100% limitu powinno i tak ci pójść na 400/2000, nie lepiej najpierw wymaksować rdzeń, aby zobaczyć przy jakiej wartości crashuje, potem pamięci i dopiero wtedy szukać złotego środka łącząc oba? 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Tak zrobię mistrzu :wariat: i dam znać.

@Garru 100% power limit, memory nie ruszone,  500 + na rdzeniu i wywala.

To zwiększ power limit i i zejdź z rdzenia np do 400 i zwiększaj co 15 i sprawdzaj w grze czy masz crasha.  Jak w pewnym momencie będzie crash to cofasz o 15, gdzie nie było. Zerujesz rdzeń i z pamięciami się bawisz na start 2000 i zwiększaj co 50-100 i to samo. Jak znajdziesz limit gdzie crashuje to cofasz, gdzie było stabilnie. 
Na koniec łączysz wartość rdzenia z pamięcią przykładowo 460 i 2500. Jeżeli w obu to był przykładowo twój max, to na 100% crash walnie, ale szukasz złotego środka. Schodzisz albo z rdzenia co 15 i szukasz stabilności, albo zamiast rdzenia to z pamięci o 50.  ;) 

Jak się nabawisz, to potem kolejna zabawa po OC to UV. :salut:

• Like 1