Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jest taki że jak nie zainstalujesz sterów i lecisz na tych standardowych windowsowych to często jest spora różnica w jakości dźwięku, nawet mam u siebie takiego lapka od HP, różnica w jakości dźwięku na podstawowym windowsowym vs tym od realteka jest kosmiczna 0 bassu i nawet na 100% głośności jest o wiele ciszej niż jak zainstaluje sterownik realteka ;) Często spotykałem się z taką sytuacją jak WU zaciągnął sam stery to nie działały one w pełni poprawnie np brak automatycznego wykrywania wyjścia czy brak jakiejkolwiek regulacji jak u autorki i właśnie trzeba było szukać po identyfikatorze sprzętowym metodą prób i błędów aż w końcu dana wersja sterów zadziałała prawidłowo.

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Problem jest taki że jak nie zainstalujesz sterów i lecisz na tych standardowych windowsowych to często jest spora różnica w jakości dźwięku, nawet mam u siebie takiego lapka od HP, różnica w jakości dźwięku na podstawowym windowsowym vs tym od realteka jest kosmiczna 0 bassu i nawet na 100% głośności jest o wiele ciszej niż jak zainstaluje sterownik realteka ;) Często spotykałem się z taką sytuacją jak WU zaciągnął sam stery to nie działały one w pełni poprawnie np brak automatycznego wykrywania wyjścia czy brak jakiejkolwiek regulacji jak u autorki i właśnie trzeba było szukać po identyfikatorze sprzętowym metodą prób i błędów aż w końcu dana wersja sterów zadziałała prawidłowo.

Laptop w paczkomacie, tragedia😅😅 , będę składać blaszaka za jakiś czas do kwoty 12 tyś.

• Haha 1
Opublikowano

Wyłączenie boosta dla procesora by znacząco poprawiło kulturę pracy jak i drastycznie by spadły temperatury nawet o 15-20 stopni no ale coś za coś bo wydajność cpu też wtedy idzie w dół, natomiast nie w każdym przypadku jest to odczuwalne bo to ile spadną zegary zależy  od modelu cpu jaki będzie miał zegar bazowy bez doładowania ;)  natomiast nawet najgorszego wyjca po takim zabiegu można ujarzmić :P testowałem to na kilku laptopach:

Spoiler

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, paulina1992 napisał(a):

Laptop w paczkomacie, tragedia😅😅 , będę składać blaszaka za jakiś czas do kwoty 12 tyś.

Zobacz Asusa TUF 16 na r7 z rtx5070. Wczoraj odebrałem, jestem naprawdę zadowolony. I żadnych problemów z czymkolwiek. Wyjąłem z pudła, zainstalowałem grę i jazda.

Co mnie zaskoczyło to wentylatory ustawione na tryb cichy i żona mogła tv oglądać bez problemu jak ja mordowalem RDR2 na ultra ;) przy wentylatorach na wydajność załączamy się co jakiś czas, bez większego hałasu ale przyrost ok 6-8fps przy i tak zapewnionych 50-60 na cichym. I chłodnym ;)

Karta 72-73C po 2h grania. Jakosc wykonania również zadowalająca jak na notka za 6k PLN. Wyraźnie przewyższa pozostałe w tym budżecie i parametrach.

I ten stonowany wygląd + certyfikat MIL robią ogromne wrażenie. Jak biznesowy. 

Wziąłem celowo ips1200 ale ten lepszy 100% RGB i 300nit 165hz. Nie jest takie wow jak na 1600p ale wystarczy na znacznie dłużej do grania w fhd+

Edytowane przez Petru23
  • Like 1
Opublikowano

W Delkomie znalazłem tego asusa jak coś w cenie i w wymaganej konfiguracji https://delkom.pl/p/laptop-asus-tuf-gaming-a16-fa608up-r7165-r7-260-16-fhd-165hz-32gb-1000ssd-rtx5070-dlss-4-180191 r7 260 oferuje znacznie lepsza efektywność energetyczną niż 13650hx ale jest też nieco słabszy wydajnościowo, z drugiej stronie intel w tym legionie i tak szybko throttlował podczas maksymalnego obciążenia :E 

Opublikowano (edytowane)

@paulina1992

No jak masz przestrzeń na stacjonarke, jesteś zapalonym graczem (lub zgodnie z aktualnym trendem zapaloną graczką) to nie wiem skąd w ogóle pomysł na notebooka :hmm:

W takiej sytuacji tylko pecet.

Ja żeby pograć to na stole w salonie muszę się rozkładać, przytargałem na wieczór monitor aby pobrać to rano już nie było co z nim zrobić ;)

1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

W Delkomie znalazłem tego asusa jak coś w cenie i w wymaganej konfiguracji https://delkom.pl/p/laptop-asus-tuf-gaming-a16-fa608up-r7165-r7-260-16-fhd-165hz-32gb-1000ssd-rtx5070-dlss-4-180191 r7 260 oferuje znacznie lepsza efektywność energetyczną niż 13650hx ale jest też nieco słabszy wydajnościowo, z drugiej stronie intel w tym legionie i tak szybko throttlował podczas maksymalnego obciążenia :E 

Aleś mnie wkurzył... Nie widziałem tej oferty i wzialem z 16gb + 512 i dokupiłem za chore pieniądze 16gb. Wyszło 7300 PLN... A tu za mniej z dyskiem 1tb. 

No.... ;)

Ta różnica to albo w specyficznym środowisku albo w benchmark. W grze czy na pulpicie/multimedia inne kwestie w notku będą wpływać na wydajność, czyli zapodane W, temp i zdolność jej odprowadzania itp.

Coś tam jeszcze pamiętam z dawnych lat i wiedziałem na co zwrócić uwagę (np rozmieszczenie elementów na pcb w kontekście chłodzenia itp). I stwierdziłem, że dziś kupić dobrego (czyt wydajny, dobrej jakości i parametrów) nitka to jakiś koszmar.

Laptopy po 5-6 a nawet 7k PLN to to samo G co te za 2-3tys ale z innymi bebechami. Te same tanie plastiki, marne matryce i badziewany dźwięk.

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Petru23 napisał(a):

@paulina1992

No jak masz przestrzeń na stacjonarke, jesteś zapalonym graczem (lub zgodnie z aktualnym trendem zapaloną graczką) to nie wiem skąd w ogóle pomysł na notebooka :hmm:

W takiej sytuacji tylko pecet.

Ja żeby pograć to na stole w salonie muszę się rozkładać, przytargałem na wieczór monitor aby pobrać to rano już nie było co z nim zrobić ;)

Często przebywam w dwóch miejscach ( Dom na wsi) , (Mieszkanie w bloku), stąd pomysł z lapkiem, no ale jak widać nie wypał.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, paulina1992 napisał(a):

Często przebywam w dwóch miejscach ( Dom na wsi) , (Mieszkanie w bloku), stąd pomysł z lapkiem, no ale jak widać nie wypał.

Ale w tym konkretnym przypadku niewypał. Moim zdaniem nie powinnaś się zniechęcać przez wady jednego modelu, sprawdź inny. Asusa jednak polecam bo jest naprawdę dopracowany. Ma swoje wady ale... Nikną przy całości. Poza tym alternatywe dla niego sprawdziłas, także... ;)

Z pc jednak założeń nie spełnisz.

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Petru23 napisał(a):

Ale w tym konkretnym przypadku niewypał. Moim zdaniem nie powinnaś się zniechęcać przez wady jednego modelu, sprawdź inny. Asusa jednak polecam bo jest naprawdę dopracowany. Ma swoje wady ale... Nikną przy całości. Poza tym alternatywe dla niego sprawdziłas, także... ;)

Z pc jednak założeń nie spełnisz.

7 tyś jak za lapka to już i tak dużo, w tej kwocie powinien zapewnić bezproblemową pracę bez konieczności grzebania, pakowanie więcej kasy w lapka mija się z celem, w większej kasie mam sporo wydajniejszy blaszak, fakt ciężko będzie to targać z miejsca w miejsce no ale warto będzie.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, paulina1992 napisał(a):

7 tyś jak za lapka to już i tak dużo, w tej kwocie powinien zapewnić bezproblemową pracę bez konieczności grzebania, pakowanie więcej kasy w lapka mija się z celem, w większej kasie mam sporo wydajniejszy blaszak, fakt ciężko będzie to targać z miejsca w miejsce no ale warto będzie.

Za 6k jest bez systemu z 16/512. To wciąż wystarczająco na długo...

https://www.sferis.pl/asus-tuf-gaming-a16-fa608up-r7165-ryzen-7-260-16-0-fhd-ips-level-165hz-300nits-ag-16gb-ddr5-5600-ssd512-geforce-rtx-5070-8gb-wlan-bt-lan-cam1080p-90whrs-noos-jaeger-gray-i647285

Wciąż nie rozumiem dlaczego nie rozważasz 5060. Różnica w grach jest pomijalna na ten moment z tego co patrzyłem i co twierdzą testy. Przewaga 70 lokuje się w innym środowisku niż granie (AI i rendering).

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, paulina1992 napisał(a):

Dziś lapek za 7k nawet nie jest średniakiem, więc nie wiem czego oczekujecie w tej cenie... kiedyś rower za 2k był dobry, dziś nawet ten za 5k jest chinolem. Kupując typowo gamingowego laptopa za 7k, który nastawiony jest na wydajność... nie oczekuj, że będzie wykonany z alu, chłodny, długo trzymał na baterii i inne, bo to nie jest taki target. Kolejna sprawa kupując laptopa czy nawet pc bez systemu trzeba umieć poprawnie ten system postawić. Nie wystarczy zainstalować windowsa i tyle, który potrafi wepchać swoje stare i niekompatybilne sterowniki. Po to jest strona producenta żeby z niej pobrać cały soft i sterowniki. Na obecną chwilę składanie PC to typowy strzał w kolano ze względu na ceny... od startu jesteś w plecy 2,5k od tego co było 2 miesiące temu. 

Edytowane przez seba842005