Skocz do zawartości

Problemy z 1% low fps mam np fps który trzyma się 162 fps powiedzmy bo na tyle blokuje rtss, lub sterownikiem amd freesync włączony ale przez ogromne spadki czy to fps ogólnego średniego czy 1% low nie da się grać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra, działa, tylko nie wiem dla czego XD 

Nie lubię czołgów, ale to śmiga jak ta lala :

Link do filmiku, który nagrałem, muszę czekać, aż YT to sobie wgra :P 

To tylko samouczek.

EDIT: 

4.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Już pobieram :) 

Ograłem Timeshifta :) Fajna gra :) 

Co kurde ?

3.jpg

Wyłącz kliknij prawym właściwości potem zmień żeby odpalił się Launcher a nie ze Steam, wybierz z prawej strony na dole anty cheat  

Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

Dobra, tutaj link z mojego Googledrive z filmikiem: https://drive.google.com/file/d/1Crekt_SYZ6ew36E625VM7aWfq0_ehX5P/view?usp=sharing

dlaczego u ciebie procesor ma wszystkie rdzenie na stałym zegarze ? i używane są mniej więcej podobnie u mnie jest na odwrót odnośnie filmiku byś musiał bitwe zagrać zwykłą albo zabrać jakąś maszyne czołg wysokiego br. - poziomu  i wejść na treningowa  bo samouczek jest mniej obciążający 

Opublikowano
19 minut temu, leven napisał(a):

Czipset mam ustawiony na 100% enabled

W bisie płyty głównej. Wtedy trzyma zegary na siłę, a nie pita wszystko jak się podoba :)

U mnie nie chce jak to się nazywa? 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie czaje, co to za opcja dokładnie? :P 

No to jest (u mnie w biosie) zegar, który trzyma na stałe 100 chipsetu

Jak dam na Disabled, to jest poniżej 100mhz (100$) i zamiast 5.3 Ghz CPU, pokazuje poniżej (99.8%)

A jak dam Enabled, to wymuszony jest 100% 

Edit: 

1.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

Jak dam na Disabled, to jest poniżej 100mhz (100$) i zamiast 5.3 Ghz CPU, pokazuje poniżej (99.8%)

A jak dam Enabled, to wymuszony jest 100% 

Wpływa to na wydajność stabilność? 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem XD

Tomek (Tomcug -> Admin forum) będzie wiedział :)

Ale zaryzykuję, że to daje stabilność, skoro bios płyty utrzymuje pełne taktowanie chipsetu

.

Na Disabled zegary sa jakies dziwne.

Edytowane przez leven
Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

Nie wiem XD

Tomek (Tomcug -> Admin forum) będzie wiedział :)

Ale zaryzykuję, że to daje stabilność, skoro bios płyty utrzymuje pełne taktowanie chipsetu

.

Na Disabled zegary sa jakies dziwne.

Kurde nie wiem może wymienię PC i trafie dobrze xD albo trafie tak samo😹 ale chyba  bym na intela wrócił i Nvidia tylko nwm ile bym musiał wydać żeby w 1440p grać w 100-120fps 

Opublikowano (edytowane)

Jak u siebie masz OK, to zmieniaj niczego. Sporo ludzi robi sobie nadzieje, a potem okazuje się, że  to była pomyłka.

Przykładem jestem sam ja... od pół roku, a może i troskę więcej czekam na Intel Bartlet. No i co - nie widzę go. A miało być tak pięknie :P

Edytowane przez leven
Opublikowano
12 minut temu, leven napisał(a):

Tylko że Maciuś pytał dlaczego masz cały czas sztywny niezmienny zegar na wszystkich rdzeniach na OSD a nie o to jakie masz fsb :E zapewne myśląc że to mogło by pomóc na jego stutter xD 

Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

Jak u siebie masz OK, to zmieniaj niczego. Sporo ludzi robi sobie nadzieje, a potem okazuje się, że  to była pomyłka.

W sensie no nie czuć żeby było ok w grach najbardziej 

Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Tylko że Maciuś pytał dlaczego masz cały czas sztywny niezmienny zegar na wszystkich rdzeniach na OSD a nie o to jakie masz fsb :E zapewne myśląc że to mogło by pomóc na jego stutter xD 

Od E8400 ustawiam na sztywno zegar. Mam w dwunastnicy pobór prądu, za to wiem, że proc jest rozkulany i gotowy

Jakieś parkowanie rdzeni, itp. Pierdoła, dzień dobry :P 

Teraz, jak oglądam film i piszę:

2.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie czaje, co to za opcja dokładnie? :P 

On sam jest jak chipset :hihot:

W zarządzaniu energii wbił by procek leciał pełnym mnożniku i tyle.

Obecnie chyba w większości samego EIST nie da się wyłączyć nie wyłączając pozostałych C-state ;) Nawet w przedostatnim mikrokodzie Intel zablokował całkowicie możliwość wyłączenia EIST ;)

Jeżeli ktoś ma aktywny boost to i tak zegar będzie latał w zależności od obciążenia.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, Send1N napisał(a):

No przecież napisałem. Enabled 100% taktowanie chipset (tak pisze w biosie)

37 minut temu, Send1N napisał(a):

Gdzie takie pytanie zostało zadane ? Tutaj ?

3.jpg

Opublikowano
12 minut temu, leven napisał(a):

No przecież napisałem. Enabled 100% taktowanie chipset (tak pisze w biosie)

Gdzie takie pytanie zostało zadane ? Tutaj ?

3.jpg

Czm na przykład jest 120-140 1% low i jade nagle spadek do 80-100 i ścina rozumiem że freesync tego nie wygładzi? Albo spada ogólny fps i też freesync nie zamierza upłynić czuć szarpnięcia

Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

A to juz pytanie do Krzysiaka lun Senda. Panowie mają czerwone karty :glodny:

No ja mam właśnie i gpu i gpu nwm czy to wina software bardziej czy płyta proc trafiła się średnia nawet ram na 5400 MHz daje ciała stuttering częsty się robi na 5200 jest w miarę git 

Opublikowano
8 minut temu, Macius napisał(a):

Czm na przykład jest 120-140 1% low i jade nagle spadek do 80-100 i ścina rozumiem że freesync tego nie wygładzi? Albo spada ogólny fps i też freesync nie zamierza upłynić czuć szarpnięcia

Przy problemach z frametime nie tylko nie pomoże to jeszcze może zrywać synchro ;)

W zależności od przyczyny to tylko odpowiednie przycięcie ilości klatek może poprawić frametime lub wykorzystanie FG. Ale sama w sobie gra szarpie to tak naprawdę nic z tym nie zrobisz.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Przy problemach z frametime nie tylko nie pomoże to jeszcze może zrywać synchro ;)

W zależności od przyczyny to tylko odpowiednie przycięcie ilości klatek może poprawić frametime lub wykorzystanie FG. Ale sama w sobie gra szarpie to tak naprawdę nic z tym nie zrobisz.

A da się zdiagnozować co to powoduje czy na pewno gra? Bo w każdej łapie czkawki

Edytowane przez Macius