Skocz do zawartości

Konsultacja zestawu (dobór chłodzenia i budy / sprawdzenie reszty)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, chciałbym potwierdzić, że ide w dobrym kierunku + dopytać co byście polecili do komputera dla kumpla, stricte pod gaming 1440p/4k z FSR/DSLL/prace biurową.
Na poniższe raczej jestem zdecydowany, brakuje mi kilku rzeczy: obudowy (sam używam Corsair 4000D, ale jest niedostępna) i chlodzenia CPU.
Jezeli jest sens wziac co innego niż na poniższej lisćie to chętnie usłyszę.

Wszystkie części muszą być dostępne w jednym sklepie (te poniżej są w X-KOM). Nie podaje budżetu, bo to sprawa drugorzędna, ma być dobrze - obecnie poniższa lista wychodzi 11 175 zł w X-KOM.

https://www.x-kom.pl/lista/4cswlwh77 

AMD Ryzen 7 9800X3D

MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI

Sapphire Radeon RX 9070 XT Nitro+ OC 16GB GDDR6

Samsung 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO

Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO

Corsair RM1000x 1000W 80 Plus Gold ATX 3.1

ENDORFY Fluctus 140 PWM 140mm (x6)

Opublikowano (edytowane)

Przepłacony model tej 9070xt spokojnie można kupić coś w okolicy 3100pln i mieć równie dobrą kulturę pracy i temperatury np sapphre pulse czy hellhound ;) fluctusy 140 będą głośne, chyba że będziesz trzymał je na bardzo niskim rpm w przypadku 140mm już przy 1000rpm zaczyna się suszara. Zasilacz o mocy 1000w też ci nie potrzebny do takiego zestawu, śmiało można wziąć znacznie tańszy 850W i wystarczy ze sporym zapasem np msi a850g masz za 529zł w xcomie i kolejne 250zł zaoszczędzone względem tego corsaira. Ogólnie w proline masz niższe ceny, chciałem ci zrobić koszyk ale ich strona tak muli od kilku dni że się poddałem :ExD 

Edytowane przez Send1N