Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Złożyłem komputer z podzespołów z poniższego linka:

https://www.morele.net/inventory/info/ba0512e3/

Problem w tym ,że komputer podczas grania (najczęściej w cs2) się po prostu.. restartuje - po prostu jest crash, tak jakbym wypiął kabel zasilający albo wcisnął reset.

Poniżej screen ze zdarzeń.

Może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić aby zażegnać ten problem?

Ze swojej strony to:

- poinstalowałem wszystkie najnowsze sterowniki płyty głównej, biosu, karty graficznej oraz procesora,

- zamówiłem ten zasilacz https://www.morele.net/zasilacz-chieftec-vega-850w-ppg-850-s-14439142/ żeby sprawdzić czy mój 650w jest za słaby - nie rozwiązało to problemu, crashe są takie same,

- ram został przetestowany przez "diagnostykę pamięci systemu Windows" - brak błędów,

- wpiąłem kabel zasilający bezpośrednio do gniazdka zamiast do listwy,

- sprawdzałem temperatury w HWinfo podczas benchamrka. Tempy są w okolicach 75% przy 100% wykorzystania cpu i gpu - komputer się sam nie wyłączył (ale podczas odpalenia csa, wywala po jakichś 15 minutach),

- wywala przy włączonym i wyłączonym Expo.

Komp prawie zawsze wyłącza się podczas grania w cs2 (nawet na low ustawieniach), raz czy dwa wyłączył się podczas grania w BF6, jeszcze nigdy się nie wyłączył podczas zwykłego przeglądania Internetu.

Co jeszcze powinienem zrobić? Czy jest to możliwe ,że dla tej konfiguracji płyta główna jest po prostu za słaba i odcina zasilanie podczas skoku?

Dzięki.

image.png.d2e005297d4000f05bec48e25b875e0a.png

Edytowane przez masterpiece
Opublikowano (edytowane)

Takie nagłe restarty bez żadnego bsoda występują jak prockowi zabraknie "papu" czyli zaliczysz chwilowo tzw overboosta - przy niskim, średnim obciążeniu wrzuci wysoki zegar ze zbyt niskim napięciem i cyck, miałem już w rękach dwa razy taki procesor który na auto nie był stabilny mimo że wszystkie testy obciążeniowe przechodziły a w lekkich grach czy nawet w przeglądarce zaliczałem restart. Więc oprócz podmiany zasilacza spróbuj na tym 7500F ustawić jakiś sztywny zegar i napięcie, daj np 4GHz i 1.2v zobacz czy coś się zmieni, jeżeli tak to cpu do zwrotu.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

Dobra nieważne, wejdz w zakładkę advanced cpu settings > precision boost overdrive > advanced > curve optimizer i w curve optimizer daj all cores > curve optimizer sign na POSITIVE w magnitude dodaj mu trochę napięcia wpisując np 20, zapisz zmiany i testuj.

Opublikowano

Dziwna sytuacja się zadziała. Dzisiaj było grane praktycznie cały dzień i nie wyjebało mnie ani razu.

Podpiąłem stary zasilacz, 650w zamiast 850w, a PC postawiłem na biurku (celem szybkiego dostępu żeby się nie schylać podczas kombinowania) zamiast normalnie na ziemi jak zawsze, przy czym na ziemi, to u mnie znaczy na dywanie.

Ta obudowa którą mam, ma nóżki jakieś 5cm wysokie, ale czy jest to możliwe, że ten dywan właśnie powodował jakiś problem dla zasilacza i to on odcinał mi prąd? 

Opublikowano

Jak stał na dywanie czy tam koło dywanu i były restarty, a teraz stoi na biurku i działa to po prostu elektryczność statyczna robiła Ci "pstryk" na obudowę i restartowała kompa :D 

Obecne warunki jakie mamy na zewnątrz i w konsekwencji też w pomieszczeniach sprzyjają powstawaniu elektryczności statycznej. Dywan jest dodatkowym czynnikiem. Być może nie masz uziemienia w instalacji, albo jest z nim coś nie tak, albo masz po prostu iskra przeskakiwała w takim miejscu, że zasilacz reagował w taki a nie inny sposób i nic z tym nie zrobisz prócz eliminacji czynników sprzyjających bądź dodatkowego odprowadzenia ładunku. 

• Upvote 1
Opublikowano

A ja się dziwiłem co mnie tak ostatnimi czasy furt kopie :E co nie zrobię to pstryk... ostatnio już podłączenie piekarnika z płytą sprawdzałem, bo co odkręciłem wodę w zlewie to mnie kopało... a nawet o tym co kolega wyżej napisał nie pomyślałem, jeszcze do tego leżenie pod kocykiem polarowy potęgował wyładowania :)