LeParsley 0 Opublikowano wczoraj o 12:12 Opublikowano wczoraj o 12:12 Dzień dobry Mam do wyboru dwie karty: Sapphire rx 9070 pure i Asus rx 9070 prime EVO ( w tej samej cenie ) i dwa pytania: Pytanie 1: O Pure sporo przeczytałem, karta dobrze oceniana, dobrze wykonana, etc. A jak prezentuje się Asus? Prime tez ma dobre oceny, ale czy wersja EVO jest równie dobra (ponoć pamięci samsunga i tylko niewielkie zmiany w wymiarach karty). I czy dalej jest PTM? Co wybrać? Pytanie 2: Nie gram w multi, nie potrzebuje wszystkich suwaków w prawo i mnóstwa Hz: w strategiach, rpg czy grach typu Tomb Raider albo inny God of war gram z lockiem na 60 klatek. To oznacza, że karta rzadko chodzi na 100%. Teraz na rtx 3060 w full HD karta bierze po 80-110W i ma temperatury rzędu 45 stopni. Razem z nowym radeonem przesiadam się na 1440p, ale sposób gry pozostanie bez zmian. Pytanie: grając z lockiem na 60 klatek i bez włączania wszystkich opcji RT, to na tych kartach (asus i sapphire) mogę się spodziewać dużo mniejszego poboru. Czy na przykład przy 150W znacznie spadną temperatury hot spot i VRAM?
Send1N 5 183 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Z tego co czytałem to w przypadku tego modelu wersja EVO nie ma gorszego układu chłodzenia jak to często bywało u asusa z tym dopiskiem, zmienił się nieco wygląd backplate, sama płytka pcb i rozmieszczenie niektórych komponentów na niej. W evo też masz PTM'a Co do poboru to wszystko zależy czy przy tym przykładowym locku na 60fps karta w danej grze będzie działać na pół gwizdka że tak powiem czy tytuł będzie tak wymagający że mimo 60klatek użycie gpu będzie maksymalne. W adrenaline software szybko możesz zmniejszyć pobór prądu względem tego który będzie ustawiony fabrycznie, wystarczy przesunąć suwak z power limitem w lewo ile ci tam pasuje, dodatkowo można obniżyć nieco napięcie poprzez ujemny offset z tym że samo obniżenie napięcia nie spowoduje spadku poboru prądu bo działa to tak że będzie rdzeń będzie po prostu wyżej boostował mając większy zapas aby utrzymać się w danym limicie mocy który będzie ustawiony
LeParsley 0 Opublikowano 56 minut temu Autor Opublikowano 56 minut temu Dziękuję za info. W sumie evo ma identyczne wymiary jak rtx 5070 prime. W Asusie ktoś sywierdził, że będzie taniej robic jedną "obudowę". Przez to układ chłodzenia jest jednak nieco mniejszy. W pierwszej kolejności dostnę Pure: jak będzie chłodno i ok, to Asusa już nie będę męczył. A propo adrenaline software: co da obniżenie samego power limitu o - dajmy na to - 10 proc.?
Send1N 5 183 Opublikowano 36 minut temu Opublikowano 36 minut temu (edytowane) To już zależy od ciebie jakie zegary i wydajność cię usatysfakcjonują, zmniejszyć będziesz mógł nawet o 30% bo tyle da się zjechać najniżej Edytowane 30 minut temu przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi