LeParsley 0 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Dzień dobry. Czekając na rx 9070 wybiueram monitor, który zastąpi wysłużoną iiyamę fullHD 75 hz. Budżet 600-800 złotych, ips (fast ips). HDR w tej cenie zapewne nie będzie najlepszy i nie jest priorytetem. Podobnie jak bardzo wysokie odświeżanie. Nie gram z multi, za to dużo rpg, strategii czy gier pokroju Tomb Raider, Prey, RDR. Myślę, że 180Hz wystarczy, bo i tak często będę grał z lockiem na 60. Ale tu pytanie techniczne: opcja Nvidia G-SYNC compatybille nie jest mi potrzebna - chyba że wymienię kiedyś kartę – ale już na pewno nie muszę dopłacać do modułu. Mnie interesuje FreeSync. A np. polecany AOC Q27G4XF (https://www.x-kom.pl/p/1284673-monitor-led-27-265-284-aoc-q27g4xf.html) ma tylko Adaptive-Sync. A samsung ma w opisie g-sync i free synbc: https://www.x-kom.pl/p/1361498-monitor-led-27-265-284-samsung-odyssey-g5-s27fg502eux-g50f.html To to samo? Czy muszę szukać koniecznie Free Sync lub Fgree Sync Premium, bo adaptative to za mało? Edytowane 3 godziny temu przez LeParsley
Send1N 5 280 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie, wystarczy że ekran ma jakąkolwiek opcję synchronizacji ze zmienną częstotliwością i freesync czy g-sync będą normalnie działać pod warunkiem że opcja adaptive sync w monitorze będzie włączona bo nie zawsze fabrycznie jest na ON i trzeba ją aktywować samemu w menu
Pan Mateoo 604 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu https://ithardware.pl/poradniki/freesync_freesync_premium_i_freesync_premium_pro_co_to_jest_i_czym_sie_roznia-20477.html 31 minut temu, LeParsley napisał(a): To to samo? Czy muszę szukać koniecznie Free Sync lub Fgree Sync Premium, bo adaptative to za mało? zdecydowanie nie. masz dobre gpu i pewnie cpu tez wiec nie mussiz sie tym przejmowac. odpowiedni lock na hz od monitora albo o 3 mniej i bedzie wszystko gitara co do monitorow zalezy ci na jakiej wielkosci? 32 2k czy 27 2k ? chcesz miec przesycone kolory czyli bardziej zywe czy nie? jesli nie pracujesz z grafiką to chyba nie ma znaczenia, dostosujesz sie. hdr w takim bduzecie nie ma
LeParsley 0 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Rzodzielczość 27, kolory raczej neutralne i chłodne, hdr z racji budżetu pomijam. Procesor w tek chwili to i5-11400 (przez ceny ramu zostaje na dłużej), ale - jak wspomniałem - nie potrzebuje wysokiego fps. Czyli ten AOC Q27G4XF z linka wyuzej za 609 złotyc będzie już do rozważenia? Albo Gigabyte GS27QA za 20 złotyc więcej?
Pan Mateoo 604 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu uzyj lupki - niedawno odpisywalem na budzetowe ipsy i tego typu tanie a dobre monitory. doslownie pare tematow nizej jest ten temat - przeszukaj go i powiedz nad jakim wyborem sie zastanawiasz. ten aoc powinien byc swietny tak mowiac na szybko
LeParsley 0 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Widziałem, czytałem - tam mowa m.in. o AOC Q27G42ZE (240 Hz - to chyba jedyna róznica) za 200 złotych więcej. Pewnie wezme tego AOC'a w małej promocji: https://www.x-kom.pl/p/1284673-monitor-led-27-265-284-aoc-q27g4xf.html Choć akurat w x-komie jest jeszcze to (tego jeszcze nie googlałem zbyt szczegółowo): https://www.x-kom.pl/p/1361498-monitor-led-27-265-284-samsung-odyssey-g5-s27fg502eux-g50f.html?cid=api14&eid=pdp_rvw Edytowane 2 godziny temu przez LeParsley
Pan Mateoo 604 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @LeParsley popraw linki bo nie mam pewnosci o ktore produkty ci chodzi
Pan Mateoo 604 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Rozwaz te modele AW2725DM Philips Evnia 27M2N3501PA/00 najlepszy chyba philips tak wychodzi. kolory lekko przesycone ale to nie jest wada ani nic a wydajnosciowo zmiata tamte. rozwaz dela jesli chcesz hdr - ma hdr400 wiec nic szczegolnego jakby co ten aoc bylby swietny ale taki jakis bez niczego sie wydaje, jak masz budzet na drozsza polke to doinwestuj
LeParsley 0 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Dzięki za pomoc. Rozumiem, że Philips i Alienware to z grubsza to samo, tylko za 120-140 złotych więcej dostaje nieco lepsze parametry. A jak wykonanie? I pytanie dodatkowe: biała (Philips) obudowa monitora: mam białą obbudowę komputera (be quiet silent base 802) od 4,5 roku i wciąz wygląda dobrze, Ale to sporo blachy, a tworzywo sztuczne jest tam, gdzie jest najchłodniej. W monitorze nie będzie to problemem?
Pan Mateoo 604 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, LeParsley napisał(a): Rozumiem, że Philips i Alienware to z grubsza to samo, tylko za 120-140 złotych więcej dostaje nieco lepsze parametry. A jak wykonanie? wiesz, czasem zamiast slowa "jakosc" mowie slowo "dell" i ludzie i tak wiedzą ze o wlasnie to slowo mi chodzi philips ostatnio tez ma dobre monitory wiec nie powinien cie zawiesc. wrecz niektore parametry ma lepsze minimalnie od della. co do białowosci - ciezko powiedziec bo nie mam takiej konfiguracji - raczej machniesz raz na jakis czas z kurzu i bialy to bedzie bialy
Rekomendowane odpowiedzi