Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kochani. Mam ochotę porobić sobie benchmarki różne ale chcę zachować 99,99% jakości i fpsow widocznych na ekranie.

Bez obciazania cpu/grafy nagrywajac z poziomu jakiejś aplikacji. 

Mam laptopa 4800HS, 16GB, GTX 1650Ti 4GB, 2TB SSD oraz jestem w stanie kupić jakis video grabber do PC choć nie wiem absolutnie jak to się je.

A może jakiś na USB i użyć lapka? 

Jak za to się zabrać? Interesuje mnie nagrywanie 1440p w 60fps ale bez obciazania kompa tak by na afterburnerze były widoczne prawdziwe statystyki. 

Opublikowano

W pełni to tylko grabber (dedykowany sprzęt)

Mógłbyś pokombinować z jakością. Jakiś gówniany bitrate może zbić narzut nagrywania do pomijalnych wartości, ale oglądanie tego nie będzie przyjemne ;)

Przed erą ShadowPlaya Nvidii bawiłem się w nagrywanie FRAPSem bez kompresji na RAMdysk. Tylko że to starczało na kilkanaście sekund nagrania we wspaniałej rozdzielczości 540p, bo ustawiłem 1/4 z 1080p60.

Ale działało i na oko wydajności nie psuło, choć nagrywałem bardzo lekkie gry. 

Była też tam we FRAPsie opcja bezstratnej kompresji 4:1, ale nie pamiętam czy z niej korzystałem, bo to było już kilkanaście lat temu.

Miałem już SSD ale z tym nie chciało działać mimo że nagrywanie miało 70MB/s, a dysk spokojnie wykręcał 350MB/s. Jak to teraz jest to nie wiem. 

Od tamtej pory dyski są  na M2, a nie na SATA3, proce mają 2-4x więcej jaj, Windowsy są inne. Kij wie.

Co do sprzętu to tanio to 1080p60. Drożej ale nadal tanio 1080p120. Niestety dalej to już koszty lecą niemal pionowo do góry, ale dobrze że nie celujesz w 4K120 bo to już tylko dla tych, co na tym sprzęcie robią coś komercyjnie.

Opublikowano
Godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Jak za to się zabrać? Interesuje mnie nagrywanie 1440p w 60fps ale bez obciazania kompa tak by na afterburnerze były widoczne prawdziwe statystyki.

W takiej jakości jak chcesz nagrywać i to jeszcze bez obciążenia komputera i systemu żeby wyniki były jak najlepiej zbliżone to się chyba nie da. Zawsze jakiś program tego typu będzie męczył komputer. Choć kiedyś też chciałem nagrywać w ten sposób żeby nie obciążać komputera to obił mi się o uszy temat że można przechwycić obraz za pomocą jakiś zewnętrznych urządzeń ale nie zagłębiałem się w ten temat.

Opublikowano (edytowane)

To tylko jakiś dedykowany sprzęt do zrzutu materiału, ale może wystarczy ci po prostu zwykła apka nvidi :E Też nagrywa w wystarczająco wysokiej jakości przynajmniej dla zwykłego zjadacza chleba i na potrzeby youtube i z raczej relatywnie minimalną stratą wydajności.

Edytowane przez lukadd