Skocz do zawartości

Porównanie obsługi ekranu systemowego w nowych autach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie myślę, bo nie znalazłem jakoś w sieci, że warto by pokazać jak działają nasze systemy a raczej ich obsługa w samochodach. Widzę to mniej więcej tak

Krótkie nagrania z wykonania zadanych czynności w danej kolejności, czyli np.

Z wyłączonym android auto i start z ekranu startowego/home i po czy mości powrót do startowego przyciskiem "wstecz" a nie np. do pulpitu.

Takie czynności typowe przy obsłudze auta z założeniem z że najważniejsze zostały juz ustawione i zapisane. Pokaże to faktyczne różnice w działaniu i podejściu przez producenta do obsługi auta. I ile czasu i uwagi wymaga ustawienie czegoś tam, co robimy codziennie po kilka razy ;)

Co przychodzi mi do głowy bez jakiegoś specjalnego zawężania.

1. Ustawienie temp klimy na np 21C z nawiewem na szybę przednią i nogi z przedstawieniem siły nawiewu. Powrót

2. Włączenie grzania foteli, kierownicy, szyby tylnej/przedniej/lusterek o ile to będzie oddzielnie i występuje 

3. Włączenie radia i ustawienie dwóch stacji z wyszukiwania i dwóch z zapamiętanych, następnie zmiana źródła na telefon.

4. Zmiana trybów jazdy jak są

5. Wejście do ustawień systemu

Bo takie coś jak ustawienia wycieraczek, foteli, świateł, głośności to są chyba zawsze jako fizyczne przyciski poza chińczykami :hmm:

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
2 godziny temu, Petru23 napisał(a):

Tak sobie myślę, bo nie znalazłem jakoś w sieci, że warto by pokazać jak działają nasze systemy a raczej ich obsługa w samochodach. Widzę to mniej więcej tak

Krótkie nagrania z wykonania zadanych czynności w danej kolejności, czyli np.

Z wyłączonym android auto i start z ekranu startowego/home i po czy mości powrót do startowego przyciskiem "wstecz" a nie np. do pulpitu.

Takie czynności typowe przy obsłudze auta z założeniem z że najważniejsze zostały juz ustawione i zapisane. Pokaże to faktyczne różnice w działaniu i podejściu przez producenta do obsługi auta. I ile czasu i uwagi wymaga ustawienie czegoś tam, co robimy codziennie po kilka razy ;)

Co przychodzi mi do głowy bez jakiegoś specjalnego zawężania.

1. Ustawienie temp klimy na np 21C z nawiewem na szybę przednią i nogi z przedstawieniem siły nawiewu. Powrót

2. Włączenie grzania foteli, kierownicy, szyby tylnej/przedniej/lusterek o ile to będzie oddzielnie i występuje 

3. Włączenie radia i ustawienie dwóch stacji z wyszukiwania i dwóch z zapamiętanych, następnie zmiana źródła na telefon.

4. Zmiana trybów jazdy jak są

5. Wejście do ustawień systemu

Bo takie coś jak ustawienia wycieraczek, foteli, świateł, głośności to są chyba zawsze jako fizyczne przyciski poza chińczykami :hmm:

Mogę dla nowych aut, które testuję przynajmniej część takich rzeczy nagrać, choć siłą rzeczy nie będę w tym biegły, bo każde auto mam na najwyżej kilka dni. Mam tylko kilka uwag/pytań

1. nawiew na szybę rzeczywiście się stosuje, ale czy nawiew na nogi ludzie sobie ustawiają? W dobie dobrze działających "auto" nie robiłem tego chyba kilka lat już. Siłę nawiewu ustawiam czasem, ale też bardzo rzadko.

2. co jeśli grzanie foteli włącza się samo? :)

4. realistycznie np. w takich autach grupy volkswagena i BMW jest to moim zdaniem w dużej mierze zbędne, bo jak chcesz szybko to przerzucasz skrzynię w tryb sport. Za to w autach, w których tryb jazdy rzeczywiście coś istotnie zmienia (np. elektryki BMW) to i tak zmiana trybu jazdy jest zbyt skomplikowana (często).

5. Rzeczywiście często to robisz? :)

Ustawienia foteli: to baaardzo zależy, np. w BMW częśc ustawień masz manualnie część przez ekran

ustawienia świateł: zwykle nic się z nimi nie robi poza wymuszeniem świateł mijania

Opublikowano (edytowane)

1. No skoro tak bardzo narzeka się na brak manualnej obsługi klimy to chyba nie tylko ja często gmyram przy niej ;)

2. Skoro włącza się samo tzn coś nie halo :E

3. Chodzi o kwestie trybów jazdy jakie są stosowane (śliska, Eco, normal, sport, offrad czy jakie tam sobie wymyśla a nie samej skrzyni. Np w poprzednim aucie w manualu miałem takie tryby wyraźnie wpływające na zachowanie się auta. Bardzo wyraźnie. Jeśli to ewenement to wypada z czeklisty

5. No tak, podłączenie telefonu czy coś... Chyba. No można wywalić ;)

Chodzi właśnie o wypracowanie schematu, który mógłby być powielony w większości aut w jakimś tam zakresie. Skoro takie narzekanie na brak manualnej możliwości to warto wykazać faktyczne różnice. Jeśli się nie da lub problem jednak nie istnieje - to też jakiś wynik analizy podjętego zagadnienia - czyli że obsługa wszystkiego przez ekran to problem wyjęty z D ;)

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
Teraz, Petru23 napisał(a):

1. No skoro tak bardzo narzeka się na brak manualnej obsługi klimy to chyba nie tylko ja często gmyram przy niej ;)

2. Skoro włącza się samo tzn coś nie halo :E

3. Chodzi o kwestie trybów jazdy jakie są stosowane (śliska, Eco, normal, sport, offrad czy jakie tam sobie wymyśla a nie samej skrzyni. Np w poprzednim aucie w manualu miałem takie tryby wyraźnie wpływające na zachowanie się auta. Bardzo wyraźnie.

5. No tak, podłączenie telefonu czy coś... Chyba. No można wywalić ;)

1. Tak, ale to bardziej chodzi o to, że nie możesz zmienić temperatury. Chodzi mi o to, że przycisk do ogrzewania przedniej czy tylnej szyby jest potrzebny, a nawet bardziej ten od włączania obiegu zamkniętego, ale reszty rzeczy nie zmieniam zbyt często

2. Zdecydowanie halo moim zdaniem i to doceniam :)

3. To jaki wpływ na jazdę mają tryby jazdy to jedno, ale pytanie czy realistycznie musisz przełączyć SZYBKO tryb jazdy do czegokolwiek? Wpływ one mają na to jak głęboko trzeba wcisnąć pedał, by uzyskać zadane otwarcie przepustnicy (bez znaczenia, bo w razie potrzeby wciskasz do końca), twardość amortyzatorów (realistycznie nie jest Ci to potrzebne NATYCHMIAST), dźwięk wydechu, siła wspomagania kierownicy - to wszystko są rzeczy bez których i tak wyprzedzisz inne auto. Jeśli w niższych trybach auto nie ma pełnej mocy, to jest to błąd konstrukcyjny (niestety częste w elektrykach i PHEV). Dlatego właśnie mówię, że jedyne co jest realnie SZYBKO potrzebne to przestawienie skrzyni biegów w tryb sportowy. A resztę, której już nie potrzebujesz SZYBKO możesz spokojnie przełączać dłużej.

5. Podłączanie telefonu bywa skomplikowane i kłopotliwe, ale właśnie: robisz to raz :)

3a. Przykładowo w Tesli przełączanie trybów jest dosyć skomplikowane, ale też realistycznie nie potrzebujesz tego robić, bo i tak jeździ się w trybie sportowym. A jeśli ktoś przełączył w Chill, po... w sumie nie wiem po co, to niestety przy wyprzedzaniu można się zdziwić (nie ma kickdownu). W hybrydach PHEV Toyoty gdy jesteś w trybie elektrycznym, to nawet pełne wciśnięcie gazu nie uruchomi silnika spalinowego, co jest głupotą i po prostu niebezpieczne. W tych autach szybkie przełączenie trybu... ale już nie jazdy (nic z tego, że przełączysz w sport), bo trzeba przełączyć w tryb HV jest niezbędne.

Tak wiem, z prostej rzeczy robi się skomplikowany temat... W każdym razie oferuję się i mogę nagrać teraz dla ID.7 którego mam.

Opublikowano (edytowane)

To może wymyśl taki schemat z który pozwoli Ci zrobić pierwszy taki test/porównanie ;) masz możliwości, zasadność, hajsy za art pewnie dostaniesz jeszcze ;)

Rok temu wybierałem nowe auto, zwracałem na obsługę bardzo uwagę. Sama problematyka obsługi istnieje co widać choćby ma tym forum ale... ;)

Ja na obsługę przez ekran nie narzekam wcale, ale przecież nie mogę być jedyny. Skoro taki to problem a przynajmniej kilku forumowiczów ma nowe auta to można to jakoś zweryfikować. 

Dobrze wiesz o co mi chodzi ;) 

Edytowane przez Petru23