Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, w przeciągu miesiąca potrzebny jest mi komputer - głównie praca, sporadyczne odpalenie jakiejś gry. 

• Procesor AMD Ryzen 9 9950X3D AM5 OEM
  • Płyta główna MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI DDR5 AM5
  • Dysk Patriot SSD Viper VP4300 Lite 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4 VP4300L2TBM28H
  • Zasilacz Seasonic FOCUS GX-1000 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black 80Plus Gold 1000W
  • Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC 16GB GDDR7 DLSS 4 (GV-N5080GAMING OC-16GD)1
  • Chłodzenie wodne Lian Li HydroShift II LCD-S 360CL ARGB Black 360mm
  • Obudowa Antec Constellation C7 Black ARGB
  • Microsoft Windows 11 Pro USB 64-bit PL1
  • Pamięć GoodRam IRDM 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL30 Black IR-6000D564L30S/32GDC

Jeżeli chodzi o ram - na ten moment musi zostać 32GB - Przyszłościowo sprzedam pierowtne kości i kupię 2x32GB. 

Do zestawu dochodzą 2x OLED 27" 2k. 

Tutaj mógłbym MAKSYMALNIE dorzucić 500-600zł.

Opublikowano

Tematy agencja reklamowa, modelowanie 3D, ogromna ilość kart - chodzi mi stricte o ocene zestawu - czy warto coś zmieniać model np. GPU? Dopłacać do SSD? Budżet jest to minimum 16k - taki wymóg :) 

Opublikowano

Zestaw się ocenia pod kątem użytkowania, stąd pytanie o konkretne zastosowanie.

Dzięki temu pytaniu wiemy, że pod twój użytek nie ma sensu brać 9950X3D - tańszy 9950X będzie wypadać tu tak samo. Pamięć X3D daje kopa głównie w grach, a skoro grać praktycznie nie będziesz (a nawet jak będziesz, to 9950X to i tak bardzo mocne CPU), to po co wydawać na to kasę?

https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-9-9950x-4-3-ghz-64-mb-oem-100-000001277-13331759/

A czemu RAM nie od razu 64GB? Nie rozumiem manewru z kupnem, późniejszą odsprzedażą i wymianą. Chyba że to jakieś kryterium (dofinansowanie czy cos?) i musi byc 32? Tak tylko pytam bo można by pewnie od razu tyle władować w tym budżecie i nie bawić się w jakieś upierdliwe wymiany i tracic kasę na odsprzedaży.

Co do reszty - na pewno poszukałbym SSD z wyższej półki, moze już coś pod Gen5 skoro zestaw za tyle kasy i pod takie zastosowania. Np. https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-9100-pro-2tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen5-nvme-mz-vap2t0bw-14740716/

Raczej polowałbym też na lepszy model 5080-tki, bo Windforce to budżetowe chłodzenie. Jak z Gigabyte to lepiej dorzucić do Gaminga, przy okazji zyskujesz rok gwarancji więcej. Są też inne opcje, ale tu zależy od ceny a te sie zmieniaja dynamicznie, wiec najlepiej wróć chwile przed zakupem to sie doradzi co na ten moment najkorzystniej wypada.

Lepszy zasilacz za pewnie podobną kasę - https://www.morele.net/zasilacz-corsair-rm1000x-2024-1000w-cp-9020271-eu-14148235/ - Seasonikowi tak średnio wyszła ta najnowsza rewizja GX-ów.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Dirian napisał(a):

Zestaw się ocenia pod kątem użytkowania, stąd pytanie o konkretne zastosowanie.

Dzięki temu pytaniu wiemy, że pod twój użytek nie ma sensu brać 9950X3D - tańszy 9950X będzie wypadać tu tak samo. Pamięć X3D daje kopa głównie w grach, a skoro grać praktycznie nie będziesz (a nawet jak będziesz, to 9950X to i tak bardzo mocne CPU), to po co wydawać na to kasę?

https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-9-9950x-4-3-ghz-64-mb-oem-100-000001277-13331759/

A czemu RAM nie od razu 64GB? Nie rozumiem manewru z kupnem, późniejszą odsprzedażą i wymianą. Chyba że to jakieś kryterium (dofinansowanie czy cos?) i musi byc 32? Tak tylko pytam bo można by pewnie od razu tyle władować w tym budżecie i nie bawić się w jakieś upierdliwe wymiany i tracic kasę na odsprzedaży.

Co do reszty - na pewno poszukałbym SSD z wyższej półki, moze już coś pod Gen5 skoro zestaw za tyle kasy i pod takie zastosowania. Np. https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-9100-pro-2tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen5-nvme-mz-vap2t0bw-14740716/

Raczej polowałbym też na lepszy model 5080-tki, bo Windforce to budżetowe chłodzenie. Jak z Gigabyte to lepiej dorzucić do Gaminga, przy okazji zyskujesz rok gwarancji więcej. Są też inne opcje, ale tu zależy od ceny a te sie zmieniaja dynamicznie, wiec najlepiej wróć chwile przed zakupem to sie doradzi co na ten moment najkorzystniej wypada.

Lepszy zasilacz za pewnie podobną kasę - https://www.morele.net/zasilacz-corsair-rm1000x-2024-1000w-cp-9020271-eu-14148235/ - Seasonikowi tak średnio wyszła ta najnowsza rewizja GX-ów.

Stricte chodzi o dofinansowanie dokłądnie, stąd taki pułap cenowy oraz decyzja nt. sprzętu oraz zakupu ram'u - nie chcieli mi z jakiegoś powodu na sam początek przepuścić 64gb. 

Co do GPU - to wybrany i wypisany miałem Gaming OC od Gigabyte'a. 

Myślałem nad tym ssd, jeżeli będzie dostępny w momencie kupna - myślę, że się na niego zdecyduje. 

Zasilacz - istotna rzecz - przyjrze się temu Corsair'owi. 

Dzięki za pomoc na ten moment, z pewnością wrócę tu 2-3 dni przed zakupem. :) 

Opublikowano
4 godziny temu, Maro9877 napisał(a):

Stricte chodzi o dofinansowanie dokłądnie, stąd taki pułap cenowy oraz decyzja nt. sprzętu oraz zakupu ram'u - nie chcieli mi z jakiegoś powodu na sam początek przepuścić 64gb. 

Co do GPU - to wybrany i wypisany miałem Gaming OC od Gigabyte'a. 

Myślałem nad tym ssd, jeżeli będzie dostępny w momencie kupna - myślę, że się na niego zdecyduje. 

Zasilacz - istotna rzecz - przyjrze się temu Corsair'owi. 

Dzięki za pomoc na ten moment, z pewnością wrócę tu 2-3 dni przed zakupem. :) 

a ty sie zajmowałeś wogole profesjonalnie tym do czego kupujesz kompa czy dopiero chcesz zacząć?

Opublikowano
W dniu 14.02.2026 o 02:40, Oldman napisał(a):

a ty sie zajmowałeś wogole profesjonalnie tym do czego kupujesz kompa czy dopiero chcesz zacząć?

Hej! Nie wiem jakie to ma znaczenie nawiązując do tematu posta - ale tak 70% rzeczy, które zamierzam wykonywać na tym PC wykonywałem już profesjonalnie. Jeżeli chodzi o te 30% to zamierzam rozszerzyć działaność o usługi, których mój stary PC już nie uciągał - w tym nie pozwalał mi "rozwinąć skrzydeł" ;)

Ja to szczerze mówiąc troszeczkę zatrzymałem się z wiedzą nt. podzespołów i całego rynku, gdyż samemu całą jednostkę składałem ostatni raz ~5 lat temu stąd w ogóle pomysł na założenie tego tematu. 

Opublikowano
51 minut temu, kubon napisał(a):

Coś takiego
https://www.morele.net/inventory/info/0fa89eb9/
Te minimum 16k to rozumiem że łącznie skrzynka+ monitory?

W tym linku to taki średniak nic szczególnego.

Zasilacz można 1000w wyrwać z małą dokładką , te ramy za tą cenę to na pewno nie tej firmy.

W dniu 13.02.2026 o 19:12, Maro9877 napisał(a):

Płyta główna MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI DDR5 AM5

Zobacz tą pytę ma wszystko , na drugim kompie taką używam jest git.

morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpcbb&ceneo_cid=38806acf-0fae-3329-fff2-3c15efc29a6a

Procesor AMD Ryzen 9 9950X3D AM5 OEM

względem 9950X 400-500 droższy 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, AudRob napisał(a):

te ramy za tą cenę to na pewno nie tej firmy.

Jakie to ma znaczenie jak włączasz expo i zapominasz? 

9 minut temu, AudRob napisał(a):

Zasilacz można 1000w wyrwać z małą dokładką

Można tylko po co? 850w będzie chodzić na 50-60% obciążenia
można jeszcze https://www.morele.net/zasilacz-montech-century-ii-gold-850w-atx-3-1-14980527/ też bdb i 10 lat gwary a stówka taniej

Edytowane przez kubon
Opublikowano

Zasilacz Seasonic FOCUS GX-1000 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black 80Plus Gold 1000W

zobacz ten 

amazon.pl/dp/B0B434DB7Y?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=45fb7b4b-ea17-495e-8de5-44aab3f69b9f

2 minuty temu, kubon napisał(a):

Jakie to ma znaczenie jak włączasz expo i zapominasz? 

Takie że te ramy przed podwyżkami były tanie jak barszcz , nie u wszystkich chodziły stabilnie , z GoodRam takich jaj nie ma.

4 minuty temu, kubon napisał(a):

Po to że mała różnica w cenie jest poza tym może kiedyś będzie chciał kartę włożyć np. 5090 i wtedy jak znalazł.

7 minut temu, kubon napisał(a):

można jeszcze https://www.morele.net/zasilacz-montech-century-ii-gold-850w-atx-3-1-14980527/ też bdb i 10 lat gwary a stówka taniej

Ty poważnie mówisz na zasilaczu chcesz oszczędzać bo 100 taniej? Dobry zasilacz to podstawa na obudowie można przyoszczędzić ale nie na zasilaczu. A co to za wynalazek ten zasilacz co podałeś ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, AudRob napisał(a):

A co to za wynalazek ten zasilacz co podałeś ?

Skoro uważasz, że to wynalazek, to może nie wypowiadaj się w kwestii zasilaczy, bo to chyba obcy tobie temat?

Godzinę temu, AudRob napisał(a):

zobacz ten 

amazon.pl/dp/B0B434DB7Y?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=45fb7b4b-ea17-495e-8de5-44aab3f69b9f

Wersja 1000W tego MSI jest średnią opcją, bo ma agresywnie ustawioną krzywą dla wentylatora. 

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano

Witam ponownie, Panowie sama jednostka ma kosztować minimum 16k, więc tu nie ma co oszczędzać - bo jak tego nie wydam to raczej przepadnie, a dodatkowo będę musiał jeszcze oddać ;p 

Przyszłościowo, gdyby była możliwość spadku cen RTX5090 to oczywiście, że będę upgradeował więc tutaj też oszczędzać nie chcę.

Chodziło mi o ocenę tego co podałem ew. zaproponowanie lepszego MOBO, bo +/- te 500 zł jeszcze mogę tam dołożyć.

Monitory to inna para kaloszy i tutaj już wybór jest podjęty. 

Opublikowano

Do płyty nie ma co dopłacać za bardzo bo ten Tomahawk ma wszystko co trzeba i to bardzo dobra płyta. Dalsze dopłaty to już wydawanie kasy dla wydawania w przypadku twoich zastosowań. Lepiej np. kupić za to drugi dysk jeśli koniecznie chcesz / musisz wydać więcej kasy, bo miejsca to pewnie nigdy nie za wiele.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Dirian napisał(a):

Do płyty nie ma co dopłacać za bardzo bo ten Tomahawk ma wszystko co trzeba i to bardzo dobra płyta. Dalsze dopłaty to już wydawanie kasy dla wydawania w przypadku twoich zastosowań. Lepiej np. kupić za to drugi dysk jeśli koniecznie chcesz / musisz wydać więcej kasy, bo miejsca to pewnie nigdy nie za wiele.

No tak też myślałem, bo swój research zrobiłem - ale wolałem się podpytać ludzi, którzy siedzą w tym nacodzień i znają rynek od podszewki. Czyli generalnie podsumowując to co podałem jest jak najbardziej ok. 

Jeżeli chodzi o dodanie pozycji - zwiększenie ilości to też nie jest takie proste niestety, myślałem żeby zamienić ww. ssdka na https://www.x-kom.pl/p/1322624-dysk-ssd-samsung-2tb-m2-pcie-gen5-nvme-9100-pro.html i będzie cacy. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Wersja 1000W tego MSI jest średnią opcją, bo ma agresywnie ustawioną krzywą dla wentylatora. 

Akurat mam zasilacz MSI i jest cisza jak makiem zasiał. 

to może nie wypowiadaj się w kwestii zasilaczy, bo to chyba obcy tobie temat?

Parę sztuk tam  Chieftec, Corsair ,be quiet, Seasonic  czy MSI miałem więc co ja tam wiem . Nie będę do takich fachowców jak ty się porównywał.

Godzinę temu, Maro9877 napisał(a):

Chodziło mi o ocenę tego co podałem ew. zaproponowanie lepszego MOBO, bo +/- te 500 zł jeszcze mogę tam dołożyć.

Patrzyłeś tą płytę co podałem link?

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

Wersja 1000W tego MSI jest średnią opcją, bo ma agresywnie ustawioną krzywą dla wentylatora

O czym Ty piszesz...

17711621643093996290339517467534.thumb.png.ec16a406703fd2c5e4c6f51703a29ff3.png

W dniu 13.02.2026 o 22:03, Dirian napisał(a):

Wez może już nic nie pisz, w czym jest lepszy? - jest cichszy to fakt, jakościowo lepszy nie jest.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Dikson napisał(a):

Wez może już nic nie pisz, w czym jest lepszy? - jest cichszy to fakt, jakościowo lepszy nie jest.

Ale też nie jest to jakiś parch ze śmietnika tylko dobry zasilacz. Tu masz test.

youtube.com/watch?v=N1HS79dzCZs

Opublikowano
28 minut temu, AudRob napisał(a):

Akurat mam zasilacz MSI i jest cisza jak makiem zasiał. 

Parę sztuk tam  Chieftec, Corsair ,be quiet, Seasonic  czy MSI miałem więc co ja tam wiem . Nie będę do takich fachowców jak ty się porównywał.

Patrzyłeś tą płytę co podałem link?

Sprawdzałem tę płytę, ale wybierając ją będę musiał znowu szukać przestrzeni gdzie ulokować 300 zł, zagmatwane to - ale taka procedura - nie wydam tych pieniędzy, oddaje odsteki + więcej papierologii. 

42 minuty temu, Dirian napisał(a):

Podmień SSD i ewentualnie zasilacz na tego Corsair co pisałem (choć Seasonic też może zostać jak chcesz), a reszta jest ok na moje oko. Ew. ten procesor zmienić na 9950X, a czemu to już pisalem wyżej.

Seasonica miałem w starym PC bardzo długo, ale widzę więcej opinii i ogólnie użytkowników tego corsair'a - postawie na niego. 

Co do CPU to jest taki sam case jak z płytą główną co piszę wyżej - odejmę znowu będę musiał szukać przestrzeni do ulukowania ~700zł + papierologia zmian specyfikacji wydatków. Zostanę przy tym, a nóż widelec przyda się na jakieś luźne wieczory (jak bóg da :)) 

Ew. teraz jeszcze pytanie nt. sklepu Proline - bo tam miałem stworzony cały koszyk, warto tam brać czy szukać alternatywy tak aby najwygodniej było wszystko sciągnąć z jednego sklepu - łącznie bez zmian wychodziło 16,387.00 zł. 
Samą jednostkę będę składał sam, więc czy gdzieś jest darmowe złożenie czy coś w tym stylu mnie nie interesuje. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Dikson napisał(a):

O czym Ty piszesz...

Kiedyś widziałem porównanie z wersją 850W, przy tym samym obciążeniu prądowym wentyl w 1000W miał wyższe RPM. Jak będzie mi się nudzić to poszukam, bo teraz tego nie widzę na szybko.

47 minut temu, Dikson napisał(a):

Lepsza regulacja napięć, niższe tętnienia, wyższa sprawność, dużo niższy prąd rozruchowy który przy Seasonicu jest wręcz ogromny?

Przejrzałeś chociaż testy, czy się nie chciało?

https://hwbusters.com/psus/seasonic-focus-gx-1000-atx-3-2024-psu-review/6/

https://hwbusters.com/psus/corsair-rm1000x-atx-v3-1-psu-review/6/

26 minut temu, Maro9877 napisał(a):

Ew. teraz jeszcze pytanie nt. sklepu Proline - bo tam miałem stworzony cały koszyk, warto tam brać czy szukać alternatywy tak aby najwygodniej było wszystko sciągnąć z jednego sklepu - łącznie bez zmian wychodziło 16,387.00 zł. 
Samą jednostkę będę składał sam, więc czy gdzieś jest darmowe złożenie czy coś w tym stylu mnie nie interesuje. 

Proline jest ok, można tam zamawiać jeśli tobie pasuje.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano

27 minut temu, AudRob napisał(a):

Ale też nie jest to jakiś parch ze śmietnika tylko dobry zasilacz. Tu masz test.

youtube.com/watch?v=N1HS79dzCZs

Mowa wyżej o RMX 2024 względem GX V4

1 minutę temu, Dirian napisał(a):

Lepsza regulacja napięć, niższe tętnienia, wyższa sprawność, dużo niższy prąd rozruchowy który przy Seasonicu jest wręcz ogromny?

Przejrzałeś chociaż testy, czy się nie chciało?

https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2568/

https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2396/

Akurat prąd rozruchowy i tłumienie szumów mają zbliżone, średnia sprawność całe 0,21% lepsza u Corsaira, wręcz pomijalna biorąc pod uwagę błąd pomiarowy przy kilku próbkach.

Pytanie na jakiej zasadzie dokonywany jest pomiar prądu rozruchowego, dedykowana sonda prądowa kosztuje kilkukrotnie więcej niż sam oscyloskop i jest obarczona nawet 5% błędem.

A teraz bez ściągawki, pod względem  techincznym, jakie elementy wewnętrzne ma ten Corsair lepsze?

Napiszę krótko, co jakiś czas wypisujesz jakieś dziwne rzeczy o zasilaczach nie mając o nich tak naprawdę pojęcia. Zwróciłem Ci grzecznie uwagę a Ty idziesz w jakąś śmieszną obronę swoich stwierdzeń przechodząc do prowokacji.

Testy zasilaczy przeglądam na bieżąco, na cybenetics świat się nie kończy, są lepsze, nie ukierunkowane tak na masówkę i zysk.

Jest niedziela po południu, rób swoje, składaj ludziom zestawy skoro to lubisz. Ja uciekam po kawę i deser, powodzenia :thumbup:.

Opublikowano
24 minuty temu, Dikson napisał(a):

Zwróciłem Ci grzecznie uwagę 

"Wez może już nic nie pisz" - musisz być niezłym "przyjemniaczkiem" w realu, skoro tak wygląda dla ciebie "grzeczne" zwrócenie uwagi ;)

a Ty idziesz w jakąś śmieszną obronę swoich stwierdzeń

Zadałeś pytanie, ja Ci na nie odpowiedziałem, linkując do niezależnych testów i krótko je podsumowując. Co w tym śmiesznego? Sam nie napisałeś niczego konkretnego, oprócz "grzecznego" %-) zwrócenia uwagi. Skoro nie chcesz ode mnie odpowiedzi, to po co zadajesz pytanie?

Testy zasilaczy przeglądam na bieżąco, na cybenetics świat się nie kończy

Nie linkowałem do testów z Cybenetic, tylko do niezależnej stronki, więc nie wiem o czym piszesz.

A teraz bez ściągawki, pod względem  techincznym, jakie elementy wewnętrzne ma ten Corsair lepsze?

Uczepiłeś się względów technicznych, ale jak nigdzie nie napisałem, że Corsair ma lepsze bebechy, więc nie wiem czemu to tak uparcie drążysz. Wspomniałem o lepszych parametrach prądowych, co wynika z testów. Masz super wiedzę na temat zasilaczy, to możesz przelać ją na forum, porównać krótko oba PSU, a my chętnie poczytamy, bo póki co niczego konkretnego na temat obu sprzętów nie napisałeś. 

Ja nie jestem elektronikiem i nie bawię się w analizy każdego kondensatora, diody czy tranzystora, bo to nie jest tak naprawdę istotne przy porównaniu topowych zasilaczy dla kogoś kto wpada na forum i szuka zasilacza. Oba PSU mają bez wątpienia bardzo dobre bebechy, ale Corsair jest cichszy i lepiej wypada w testach które podlinkowałem. Co więc przemawia za wyborem Seasonika? Dla mnie najwyżej niższa cena - o ile taka jest. Jeśli z twojej wiedzy wynika, że Seasonic jest lepszy, to napisz czemu i jeśli to będzie bardziej sensowne, niż to co wynika z testów, to przyznam się do błędu i zdanie zmienię. Na ten moment wolę podpierać się wynikami testów, które w większości porównań są na korzyść Korsarza.

Ja uciekam po kawę i deser, powodzenia :thumbup:.

Smacznego.

Opublikowano
3 godziny temu, Dirian napisał(a):

Nie linkowałem do testów z Cybenetic, tylko do niezależnej stronki, więc nie wiem o czym piszesz

Hardwarebusters i cybenetics kieruje jedna i ta sama osoba, to akurat wypadałoby wiedzieć, że testy te spod jednej ręki.

Uczepiłeś się względów technicznych, ale jak nigdzie nie napisałem, że Corsair ma lepsze bebechy, więc nie wiem czemu to tak uparcie drążysz.

Nie ja wyżej napisałem że Corsair jest lepszym zasilaczem jak Seasonic więc nie odwracaj mi tu teraz kota ogonem. Celowo zapytałem o kwestie techniczne, słowo lepszy jest niezbyt przekonywujące dla laika a tym bardziej kto ma orientację w temacie

Wspomniałem o lepszych parametrach prądowych, co wynika z testów. Masz super wiedzę na temat zasilaczy, to możesz przelać ją na forum, porównać krótko oba PSU, a my chętnie poczytamy, bo póki co niczego konkretnego na temat obu sprzętów nie napisałeś. 

Podałem Ci oficjalne raporty z testów tych jednostek z poprawioną metodologią i jak widać parametry o których piszesz mają zbliżone, poza tym że Corsair uzyskał wyższy certyfikat sprawności, a to nie jest wyznacznikiem samej jakości zasilacza. Jest cichszy i nic więcej, dla zwykłego Kowalskiego kilka mV w jedną czy drugą stronę nie zrobi różnicy.

Seasonic to producent i dostawca OEM na którym bazuje wielu producentów, czego nie można powiedzieć o Corsair. Skoro laik nie będzie analizował samego zasilacza to tym bardziej nie pisz że jest lepszy, a jeśli już to precyzuj, "jest cichszy". 

Dla mnie sama platforma Seasonica jest pewniejsza, pełny mostek, trwalsze komponenty, kwestie które nie wyjdą tu i teraz tylko po latach.

Z mojej strony tyle