Może nie za głupi - po prostu nie miałeś okazji przejść przez to samemu? Zgaduję.
Ja ekspertem w narzędziach finansowych nie jestem ale jeden kredyt duży mam za sobą, drugi w 1/3 w krótkim okresie czasu. A wszystko dzięki kontrolowanym nadpłatom i świadomemu zarządzaniu majątkiem (dlatego też mimo posiadania nowego, dużego domu jeżdżę starym autem bo mam świadomość gdzie koszty są i czego najpierw warto się pozbyć).
Pomyśl o tym inaczej - każda złotówka nadpłacona do banku w skali roku daje Ci przy oprocentowaniu np 6% 6gr oszczędności ROCZNIE.
10PLN - 60gr
100PLN - 6PLN
1000PLN - 60PLN
10000PLN - 600PLN
100000PLN - 6000PLN Rocznie
W skali 25 lat kredytu daje to 150k PLN odsetek których bank nie pobierze.
Oczywiście wyliczenia w skali trwania kredytu zmieniają się (bo spada CI kapitał więc od mniejszego kapitału masz płacone odsetki) ale bardzo wysokopoziomowo tak to wygląda.
I te 6000 które na odsetkach oszczędzasz możesz np:
1. Użyć jako amortyzację leasingu (scenariusz który opisuję wcześniej)
2. Olać leasing auta, olać w ogóle branie auta/zakup i wpłacić jako nadpłatę co znów wygeneruje Ci oszczędność na odsetkach.
Sama nazwa kanału już mówi trochę o sobie(taki kali jeść, kali pić), do tego zawrotna ilość subów, także wybierając bezsensowne gapienie się w ścianę czy oglądnięcie tego czegoś, to wybieram ścianę
Rekomendowane odpowiedzi