Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabieram się za rozliczenie PIT-a i w tym roku mam do odliczenia trochę darowizn. Ta główna to normalnie przelewy i tu nie ma problemu, ale jeszcze mam w zeszłym roku trochę drobnych, spontanicznych na zrzutka i siepomaga. Z siepomaga raczej nie powinno być problemu, oni są fundacją, jak kasa poszła do fundacji to dla mnie i skarbówki chyba wystarcza.

Gorzej ze zrzutką, bo to spółka z.o.o. i formalnie "pośrednik płatności" Wygenerowałem sobie pdf z listą wpłat za 2025. Tylko, że tam jest identyfikator i nazwa zrzutki. Można każdą z nich podejrzeć i tam jest wlaściwy organizator i w tych moich są legitne organizacje, chyba nawet wszystkie mają status OPP. Tylko czy w razie czego taka dokumentacja zadowoli skarbówkę? Bo w rozliczeniu z banku to kasa poszła do PayU, gdzieś tam zrzutka w opisie się pojawia, ale docelowego podmiotu nie ma. A,żeto drobne wpłaty typu 50 zł, to się zastanawiam, czy to wpisywać, dla kilkunastu zł podatku mniej i sie podkładać. i ew. jakie kwoty zachować. Zrzutka na swojej stronie sugeruje, że to można odliczac, ale na koniec ma oczywiście pełno dupochronów,że to nie informacja podatkowa,że nie ponoszą odpowiedzialności itd :E

Więc pytanie,czy ktoś z wal rozliczał takie zrzutki, albo może robił jakieś rozeznanie, ma zewnętrzną opinię, albo widział praktyczne przypadki,że to przechodzi.