Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Pablloo napisał(a):

Niech sobie każdy kupuje co chce ja tam nikomu do portfela nie zaglądam. Ale nie da się czytać tych herezji że 9070xt dorównuje a nawet przewyższa 5080 %-)

Bo to piszą najczęściej ci co 5080 nigdy nie mieli.

13 minut temu, Pablloo napisał(a):

Niech sobie każdy kupuje co chce ja tam nikomu do portfela nie zaglądam. Ale nie da się czytać tych herezji że 9070xt dorównuje a nawet przewyższa 5080 %-)

Bo to piszą najczęściej ci co 5080 nigdy nie mieli.

Opublikowano (edytowane)

Zdarzają się tytuły, gdzie 9070XT jest lepszy niż TX 5080. Dla przykładu Doom Eternal.

75B72D60-3F5A-44D9-B6D4-EE2B0BBC4353.png.f903b057a68004308ff35604b9b10170.png

Ale w ogólny rozrachunku 5080 jest szybsza od 10-20% w zależności od gry. Ale teraz trzeba sobie zadać pytanie. Czy te 10-20% ogólnej wydajności jest warte wydania dodatkowych 2500 zł? Albo wydania ponad 1000 zł więcej w stosunku do 5070Ti? 

17 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Na chwile obecna ponad tysiaka nie warto doplacac do 5070ti wzgledem 9070xt, chyba, ze komus zalezy mocno na RT/PT i MFG. 

Dokładnie. Wg mnie 9070XT jest na tą chwilę najbardziej opłacalną kartą do grania. Zamiast bulić 4300 zł za najtańszego 5070Ti lepiej tą różnicę sobie odłożyć np. na monitor OLED.

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Podepnę się do tematu, ponieważ jestem w podobnej sytuacji. Testowalem już 5070 Ti i 5080, ale coś mi się nie poszczęściło z jakością otrzymanych egzemplarzy i finalnie obie karty zwróciłem. Na ten moment monitoruje co dzieje się na rynku i  ciągle się zastanawiam czy nie olać Nvidii. Znalezienie sensownego modelu w dobrej cenie w przypadku zielony nie należy do łatwych zadań, a topowego RX 9070XT dostanę w zasadzie od ręki. Niestety do przejścia na czerwoną stronę mocy ograniczają mnie pewnie obaway: 

1. Pobór mocy, komputer stoi na biuirku i po przygodzie z 3080ti nie chciałbym aby ponad 300W waliło mi po oczach :E. Pobór mocy samego GPU po UV w okolicach 250W byłby akcpetowalny.
2. Nvidia Brodcast, czy AMD ma jakaś sensowną alternatywę? Testowałem inne programy jak Vcam i nie znalazłem nic co działałoby chociąż w połowie tak dobrze.
3. otpiscaler i FSR na tyle co go testowałem na 3080 Ti to jednak powodował losowe glitche graficzne, czy rzeczywiście tak źle to wygląda?

Posiadam monitor z rozdzielczością 5120x2160, więc jestem skazany na używanie technik skalowania, będę wdzięczny za odpowiedzi. Przyznam, że jestem już zdesperowany zwrotami poprzednich GPU i chciałbym szybko zamknąć temat i wrócić do grania :D.

Edytowane przez Hero586

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Ale co ma obrona PLOT i lotnictwo wspólnego z dronami które uszkadzają terminale naftowe w każdym arabskim państwie i okolicy? Jak zaatakują dystrybucje i destylację wody to jest GG dla państw w zatoce. Mogą nie mieć obrony, ale nadal mogą wysyłać balistyki i drony które koszt wojny podniosą do bardzo dużych wartości - i tutaj głównie dostają oklep sojusznicy USA którzy będą domagać się rekompensaty. Brak wypływów z ropy = brak finansowania AI w USA.    Operacja lądowa Kurdów będzie żmudna i powolna. Nie ma reakcji społeczeństwa jak w styczniu, opozycja schowana jest pod miotłą a mamy 4 dzień “wojny”.  Nie ma nikogo kto był chciał obalić reżim w Iranie oprócz Izraela i USA. USA nie jest przygotowane na wojny, jeśli porównujesz akcje w Wenezueli do wojny z Iranem to nie mamy chyba o czym rozmawiać.  “bez istotnego zaangażowania sojuszników” to rozumiem wszystkie kraje otaczające Iran?     No i tak, USA musi zakończyć operację w 60 czy 30 dni bo senat się dobierze Trumpowi do dupy, a politycznie wygląda to jak maskowanie sprawy Epsteina czyli nawet wewnętrznie nie ma poparcia.  USA bez osiągnięcia planu minimum nadszarpnie swój wizerunek, więc nie wyjdzie “bo tak mu się chce” - będzie to mniej więcej równe rosyjskiemu oddaniu Kijowa w odwrocie  
    • ale to nie ma zwiazku. piszemy o BEV ogolnie. na zmiany cen trzeba poczekac, bo mamy wyprzedaz rocznikowa, o czym SAMAR pisal. nie ma sie co doszukiwac "sensaccji" w rapoarcie z poczatku roku, bo one zawsze sa zanizane przez sprzedaz z konca roku poprzedniego. tak dziala rynek
    • Podepnę się do tematu, ponieważ jestem w podobnej sytuacji. Testowalem już 5070 Ti i 5080, ale coś mi się nie poszczęściło z jakością otrzymanych egzemplarzy i finalnie obie karty zwróciłem. Na ten moment monitoruje co dzieje się na rynku i  ciągle się zastanawiam czy nie olać Nvidii. Znalezienie sensownego modelu w dobrej cenie w przypadku zielony nie należy do łatwych zadań, a topowego RX 9070XT dostanę w zasadzie od ręki. Niestety do przejścia na czerwoną stronę mocy ograniczają mnie pewnie obaway:  1. Pobór mocy, komputer stoi na biuirku i po przygodzie z 3080ti nie chciałbym aby ponad 300W waliło mi po oczach . Pobór mocy samego GPU po UV w okolicach 250W byłby akcpetowalny. 2. Nvidia Brodcast, czy AMD ma jakaś sensowną alternatywę? Testowałem inne programy jak Vcam i nie znalazłem nic co działałoby chociąż w połowie tak dobrze. 3. otpiscaler i FSR na tyle co go testowałem na 3080 Ti to jednak powodował losowe glitche graficzne, czy rzeczywiście tak źle to wygląda? Posiadam monitor z rozdzielczością 5120x2160, więc jestem skazany na używanie technik skalowania, będę wdzięczny za odpowiedzi. Przyznam, że jestem już zdesperowany zwrotami poprzednich GPU i chciałbym szybko zamknąć temat i wrócić do grania .
    • Hyundai niedawno wprowadził (jeśli możemy takiego słowa użyć) Tucsona z dieslem 1.6l https://dmassets.hyundai.com/is/content/hyundaiautoever/Cennik-TUCSON-Diesel-PY2026-MY2026pdf
    • Sorry, ale nie podzielam tej radości. Jest ryzyko, że jeśli USA uzbroją Kurdów/zaangażują się w organizację partyzantki, Turcja wkroczy do akcji. Mamy potencjalny rozłam w NATO, Turcja to druga największa armia w NATO zaraz po USA.  Jak podaje WP (za CNN), CIA pracuje już nad organizacją partyzantki.      
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...