Skocz do zawartości

Monitor 27" do montażu i CS2 [1500-2500]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Szukam monitora do montażu i cs2

Zależy mi na dużej częstotliwości obrazu rzędu 280-480hz (utrzymam tyle fps w grze) na luzie + niskie opoznienia, do montażu dobre odzwierciedlenie  kolorow 

Mam duży dylemat i rozważam OLEDY IPS MINI LEDY Itd, ale nie mam zupełnie wiedzy, proszę o pomoc.

Opublikowano

zalezy ci na hdr?

co glownie bedziesz montowac?

na ile lat chcesz ten monitor - jesli na tylko pare lat to oled wchodzi w gre - praca ze statycznymi interfejsami przyspieszy widocznosc wypalenia.

ile dziennie spedzasz czasu przed monitorem? czy jestes ws tanie po 4h pracy przerwac ją na przerwe 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

zalezy ci na hdr?

na ile lat chcesz ten monitor - jesli na tylko pare lat to oled wchodzi w gre - praca ze statycznymi interfejsami przyspieszy widocznosc wypalenia.

ile dziennie spedzasz czasu przed monitorem? czy jestes ws tanie po 4h pracy przerwac ją na przerwe 

Selekcja 3-4h materiału surowego, color grading plików loga z canona r6II 4k 10bit 4:2:2, montaż filmu do godziny czasu.

Z tą przerwą ciężko, czasami są takie dni (deadline) gdzie monitor chodzi z 12h w ciągu dnia z małymi przerwami na jedzenie picie. Tutaj obawiam się, że led odpada (ok fajna opcja pod gry, ale dużo filmowców, foto jednak poleca te ipsy, miniledy)

Dodam, że poza montażem gram na wysokim poziomie w cs2 i chciałbym miec teez satysfakcje z grania (obecnie mam msi 24.5 144hz ips)

Takie coś mi wpadło w oko: 

https://allegro.pl/oferta/lg-27g850a-b-monitor-gamingowy-27-szybka-matryca-i-plynny-obraz-18174327870?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=f95f0175-057c-a2bf-c2f1-672ee9c88cc6 - jedyny minus to że ma aktywne chłodzenie w srodku (troche sie tego obawiam)

Druga opcja: https://www.amazon.pl/dp/B0F9Z1D5S3/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0F9Z1D5S3&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=caad0d76-1c7c-ddf0-6187-4674a6551584

3 opcja: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-samsung-odyssey-g7-ls27fg702euxen-27-3840x2160px-ips-360hz-1-ms-gtg

Daj znać co myslisz i czy masz coś ciekawego, koniecznie 27 cali ew 26.5

Czy zależy mi na HDR? Nigdy nie korzystałem :D głownie koloruje materiały na macbooku pro, ale czasami jak lecimy na dwa stanowiska to musze na tym ipsie też to zrobić.

Edytowane przez qmircs
Opublikowano

wiekszosc monitorow ktore rozwazasz mają tryb dual mode - masz swiadomosc ze to jest 

wysoka rozdzielczosc ale malo hz

mala rozdzielczosc (fullhd najczesciej) i duzo hz 

jesli masz opcje mozesz rozwazyc jakiegos proArt do grafiki i oled czyu cos do ekstra gaming na prolidze

to jakie materialy robisz zdaje mi sie ze nie są to zwykle zdjecia w formacie sRGB tylko em jak to sie mowi wieksza przestzen barw.

nie mozesz miec przerwy to nie bierz oleda - za szybko sie zdegraduje i jakosc dokladnosci kolorów zmaleje. jesli masz miejsce tylko na 1 monitor to IPS bedzie pewniejszy i dokladniejszy na dluzsza mete. (ofc degradacja paneli wystepuje w kazdym monitorze ale na IPS nieb edzie tak szybka)

z wyszukiwan googla - nie potrzebujeszd HDR tylko po prostu szeroko gamutowego monitora - czyli najczesciej z HDR ale chyba HDR jako tako nie bedziesz musial uzywac.

odpisz na to czy chcesz 2 monitory - games + work czy combo jednego i sprobuje cos ci polecic jutro

aha i co do rozdzielczosci - 4k to must have czy nawet 2k cie zadowoli? tak pytam kontrolnie

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

wiekszosc monitorow ktore rozwazasz mają tryb dual mode - masz swiadomosc ze to jest 

wysoka rozdzielczosc ale malo hz

mala rozdzielczosc (fullhd najczesciej) i duzo hz 

jesli masz opcje mozesz rozwazyc jakiegos proArt do grafiki i oled czyu cos do ekstra gaming na prolidze

to jakie materialy robisz zdaje mi sie ze nie są to zwykle zdjecia w formacie sRGB tylko em jak to sie mowi wieksza przestzen barw.

nie mozesz miec przerwy to nie bierz oleda - za szybko sie zdegraduje i jakosc dokladnosci kolorów zmaleje. jesli masz miejsce tylko na 1 monitor to IPS bedzie pewniejszy i dokladniejszy na dluzsza mete. (ofc degradacja paneli wystepuje w kazdym monitorze ale na IPS nieb edzie tak szybka)

z wyszukiwan googla - nie potrzebujeszd HDR tylko po prostu szeroko gamutowego monitora - czyli najczesciej z HDR ale chyba HDR jako tako nie bedziesz musial uzywac.

odpisz na to czy chcesz 2 monitory - games + work czy combo jednego i sprobuje cos ci polecic jutro

aha i co do rozdzielczosci - 4k to must have czy nawet 2k cie zadowoli? tak pytam kontrolnie

Szukam jednego monitora all in one(stad seria pro art opada tam jest niskie odswiezanie), moze byc 2k jak najbardziej. Co do tej opcji dual, w csie2 zazwyczaj schodze i gram na fullhd lub nawet 4:3 wiec jestem swiadomy, zreszta wiekszosc pro gra na nizszych rozdzielczosciach.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, qmircs napisał(a):

Cześć, 

Szukam monitora do montażu i cs2

Trudne zadanie

Zależy mi na dużej częstotliwości obrazu rzędu 280-480hz (utrzymam tyle fps w grze) na luzie

Czyli masz 9800X3D?

+ niskie opoznienia, do montażu dobre odzwierciedlenie  kolorow 

Na tym się nie znam, ale to może dyskwalifikować to co chciałem polecić do rozważenia.

Chodzi o monitory z G-sync Pulsar, które mogą być w pobliżu widełek cenowych.

Jeśli w grze faktycznie możesz trzymać te 280+ i to jedyna gra, w którą rozważasz w ogóle kiedykolwiek grać, to bierz OLED.

Natomiast jeśli chcesz grać w coś innego, to Pulsar rozjedzie OLEDy jakością obrazu w ruchu przy 150 czy 200fps. 

No i jeśli chcesz na tym pracować godzinami to LCD może się lepiej sprawdzić.

Nie wiem jak z odwzorowaniem kolorów, bo nie wiem czy chodzi Ci o "fajne kolorki" czy o "wierne odwzorowanie".

OLED rozwalcuje Pulsary w

- HDR

- czerni

- odczuwalną "głębią" kolorów - przede wszystkim w ciemnościach, czyli np. gry typu horrory, akcja w nocy itp.

Co do input lagu to różnice moim zdaniem będą pomijalne. 

Ani Pulsar ani żaden OLED nie stały nawet obok ideału. Musisz porównać zestaw wad i wybrać co lepsze. Jak mam zgadywać, to lepszy będzie dla Ciebie OLED. Nie polecę niczego, bo mam specyficzne wymagania, przez co wolałbym jakiegoś nowego WOLEDa, choć sporo osób się nadziało na koszmarny banding. A z Pulsarów to nie ma nigdzie jeszcze żadnego sensownego porównania, a i monitorów nie mogę znaleźć w Ceneo (ostatnio Asus się pojawił)

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Trudne zadanie

Czyli masz 9800X3D?

Na tym się nie znam, ale to może dyskwalifikować to co chciałem polecić do rozważenia.

Chodzi o monitory z G-sync Pulsar, które mogą być w pobliżu widełek cenowych.

Jeśli w grze faktycznie możesz trzymać te 280+ i to jedyna gra, w którą rozważasz w ogóle kiedykolwiek grać, to bierz OLED.

Natomiast jeśli chcesz grać w coś innego, to Pulsar rozjedzie OLEDy jakością obrazu w ruchu przy 150 czy 200fps. 

No i jeśli chcesz na tym pracować godzinami to LCD może się lepiej sprawdzić.

Nie wiem jak z odwzorowaniem kolorów, bo nie wiem czy chodzi Ci o "fajne kolorki" czy o "wierne odwzorowanie".

OLED rozwalcuje Pulsary w

- HDR

- czerni

- odczuwalną "głębią" kolorów - przede wszystkim w ciemnościach, czyli np. gry typu horrory, akcja w nocy itp.

Co do input lagu to różnice moim zdaniem będą pomijalne. 

Ani Pulsar ani żaden OLED nie stały nawet obok ideału. Musisz porównać zestaw wad i wybrać co lepsze. Jak mam zgadywać, to lepszy będzie dla Ciebie OLED. Nie polecę niczego, bo mam specyficzne wymagania, przez co wolałbym jakiegoś nowego WOLEDa, choć sporo osób się nadziało na koszmarny banding. 

Dokladnie, mam 7 9800x3d z 64gb ram ddr5 cl36 6000mhz, grafika 4070 ale soon bede wymienial na serie 5xxx.

Wiem, ze jest to ciezki temat, szukam juz kilka dni i naprawde ciezko mi cokolwiek sensownego znalezc, oledy tak jak pisalem wyzej raczej odpadaja, moze kiedys prywatnie dla samego siebie zakupie ale teraz celuje w matryce ips czy tam mini led / rapid fast ips (duzo os z branzy tak dziala) 

Co do kolorów wiadomo chcialbym zeby to odwzorowanie bylo na dobrym poziomie, ja tez nie jestem profesjonalnym kolorystykiem, powiedzialbym ze moj colorgrading to narzucenie mojego luta i zabawa z contrastem saturacja ewentualnie czasem zabawa z niwelacja danego odcienia. 

Opublikowano (edytowane)

Niestety tu nie pomogę, bo

- nie interesuje mnie wierność oddania barw, więc ten temat od zawsze pomijam. Nie wiem nawet czy OLED czy taki IPS optymalizowany pod szybkość a nie edycję grafiki, będzie lepszy w wierności odwzorowania barw
- ja wolę żywe kolory. Nawet kosztem realizmu. Po prostu są przyjemniejsze dla oka.
- do tego mam lekką formę daltonizmu, co chyba wyjaśnia czemu opinii o wierności odwzorowania barw nie chce mi się czytać. ;) Przecież pracował przy kolorach nie będę nigdy. 

Ale na forum znajdziesz osoby, które na tych sprawach znają się bardzo dobrze, choć przestrzegam przed ich skrzywieniem. Jak ktoś od 20 lat biega z kolorymetrem i co 10 minut kalibruje monitory, to uważaj, bo taki perfekcjonista może nazwać niezły monitor kaszaną. Upewnijcie się, że się dobrze zrozumieliście przy tym, bo wybitny artysta może mieć inne spojrzenie od hobbysty, który raz na miesiąc sobie podłubie w edytorze video. 

Monitory na Pulsarach to 650$+VAT co daje na dziś 3000 (a jutro 3100, pojutrze 3200 jak tak dalej pójdzie, złotówka leeeeci dzisiaj na łeb) ale na ceneo znalazłem jedynie za 3300. W każdym razie one dopiero wchodzą na rynek, więc nie wiadomo na ilu skończą i co będzie dostępne w Polsce i kiedy. Na pewno na start będzie "podatek od nowości"

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

zalezy ci na hdr?

Patrzyłeś coś? Chcialbym jutro zamowic 😅🙄

Opublikowano

na poczatku te z linkow co ty podlinkowales to tak:

lg albo samsung - acer od poczatku odpada bo to starszy model wiec mu nawet szans nie daje.

lg wypada troche lepiej poniewaz ma 10bit kolory natywnie a nie z wspomaganiem frc. po wylaczeniu local dimingu to lg by cie mocniej zadowalal

w mediaexpert nic nie ma a nie lubie szukac w wielu sklepach ale coz..

mediaexpert:image.png.2f7cc2a4321c3c2accbfa89ce0cbc868.png

tymczasem xkom:image.png.6d242dd551d2a0cd8588ff8218a53a7d.png

meanwhile displayspecification:image.png.20ce97609219284dcbed56c5ce85191b.png

@x-kom poprawcie to.

polecilbym ci  MSI MPG 274URDFW E16M ale tamten LG z linku wyzej kosztuje tyle samo albo 150zl drozej wiec zdecydowanie LG wygrywa. msi odrzucamy

chcesz kupowac od zaraz a w xkomie ani w mediaexpert nic nie ma poza tym co wyzej.

chyba pora wstawic kropke bo wiecej napisalem o bledzie xkomu niz o monitorach - bo ich po prostu nei ma. LG cie zadowoli i bedzie perfekcyjny out of the box bo ma kalibracje z fabryki z tego co kojarze.

z nizszej polki masz AW2725DM ktory swoją robote spelni ale to jakbys robil to hobbystycznie a nie 4/12h per day.

wiec podsumowujac... zzz ile ja to juz pisze... anyway .. 

LG 27g810A  (2022) - 

LG 27g850A (2025) - w tym producent deklaruje pokrycie dcip3 na poziomie 99% a w starszym modelu tylko 95% wiec wybierz ten model. zarowno ten model jak i dell maja podswietlenie matrycy edge-led czyli krawedziowie - ale w takiim monitorze nie zauwazysz zadnych defektow kolorow - pracujesz z grafiką to localdiming ma byc off.

dell aw2725qf (2024) - posiada sztuczne 10bit glebie kolorow bo za pomoca FRC. dci na poziomie 95% co jest dobre ale wyzej masz lepszy wybor. dodatkowo ten dell jak i 850 posiadają usbhub czy jak to sie tam mowi, co pozwoli podlaczyc ci urzadzenia via usb