Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, że będzie mocniejszy a czy potrzebujesz to nikt ci nie powie.
Ja tam wziąłem 9800x3d a czekam na Zena 6 jak ty. Niech się znowu coś zesra i ceny polecą w górę, to wolę mieć już teraz bazę niż zostać z ręką w nocniku ;) 

Opublikowano

Jakby ktoś chciał złożyć zestaw mATX i czekał na MSI B850M Mortar MAX to są raczej złe wieści. Mobo miało pojawić się w kwietniu ale MSI podobno przesunęło premierę i płyta ma pojawić się później w maju... ale początkowo tylko w Chinach (a jakże). Co do krajów "trzeciego świata" (wychodzi, że dla MSI to wszystkie poza Chinami) to premiera niewiadomo czy i kiedy, aczkolwiek oddział MSI UK wspomniał o Q3 2026. MSI B850mpower nie ma w dystrybucji UE, teraz MORTAR MAX z problemem. Nie ma sensownej płyty mATX AM5 dostępnej w UE a zawężając do Polski to już totalna bieda w tym zakresie.

Opublikowano
21 minut temu, DR3GGO napisał(a):

Nie ma sensownej płyty mATX AM5 dostępnej w UE a zawężając do Polski to już totalna bieda w tym zakresie.

Czego brakuje np. ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI czy Gigabyte X870M A ELITE WF7?

Opublikowano

@Dirian Pytanie - na bazie wskazanych przez Ciebie płyt - w punkt.

Asus - slot M.2 nad PCIE, brak clear CMOS na panelu z tyłu, co u MSI jest już standardem.

Gigabyte - tylko 2 sloty M.2, gdzie jak pokazuje ASUS i MSI można spokojnie wysupłać 3 sloty na  PCB. Gdyby w miejsce tego zbytecznego PCIe 4.0 x4 na dole było M.2 to byłaby "ta" płyta. Mam 3 dyski nvme, czego w sumie wcześniej nie napisałem :E

Wspomniany przeze mnie Mortar MAX przyjmie aż 4 dyski nvme (2 x pcie 5.0 i 2 x 4.0, z tym że jeden na rewersie PCB).

Opublikowano

Czyli w sumie głównie o SSD-ki chodzi, bo już myślałem, że coś grubszego jest nie tak z tymi płytami względem tego Mortara MAX ;) 

Tak dopytuje, bo na tym Asusie stawiałem jeden zestaw i dobrze wspominam tę płytę. Zresztą jak chyba wszystkie Asusy na B650 / B850, żadnego problemu z nimi nie miałem (i użytkownicy końcowi też nie), a kilka zestawów na nich postawiłem :thumbup:

Opublikowano (edytowane)

to po co czekać na maxa, b850m mortar wifi ma wszystko co potrzebujesz i kosztuje 800zł

4080, wifi 7, 3x nvme, clear cmos z tyłu , oczywiście należy pamiętać że ten trzeci m2 jest wyraźnie wolniejszy ( jak na większości płyt ) , o ile to zauważysz w normalnym uzytkowaniu..

max nawet jak się pojawi to zapewne początkowo w chorej cenie, mpower nawet jak tu ktoś ściągał to najtaniej chyba ok 1300zł.

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

Na Amazonie Tomahawk X870E jest za 999zł teraz, świetna cena. 

PS

Jak uważacie, bios 32mb nie będzie ograniczał możliwości wsparcia kolejnych generacji procesorów? Jakby wypuszczali pliki pod konkretne generacje zamiast ze wszystkimi na raz to pewnie udałoby się zmieścić plus do tego pytań czy ta płyta ma możliwość flaszowania biosa bez cpu?

Edytowane przez Rafe
Opublikowano (edytowane)

Przyszła do mnie płyta ROG Strix X870-F Gaming WiFi i człowiek mógłby sobie pomyśleć jak ROG i Strix w nazwie to jest to topka i fajne, wygodne i przemyślane rozwiązania. Niestety, radiator na dyski to jeden duży kawałek aluminium montowany na śrubki :boink:Będzie się chciało coś dołożyć to trzeba rwać całość. Najpewniej też trzeba będzie wyjąć GPU chcąc wsadzić coś do dolnych portów. Dyski z montażem bez narzędzi ale montaż na zasadzie odginania plastiku. Brak GPU release, trzeba jak plebs paluchem szukać dźwigienki. Wyjścia na frontowe USB proste zamiast jedno proste a drugie kątowe. Przyciski do czyszczenia CMOS i BIOS flashback też jakieś gówniane. Wyjścia na antenki wifi też jakieś niestandardowe by żyło się łatwej. Na dodawali jakiś gówien jak metalowe osłonki wokół 8pin CPU nie wiadomo po co. Miałem niedawno MAG Z890 Tomahawk i to jest taki downgrade, że jpde :stukniety: 

Tam taniej a lepiej i jeszcze ekranik no, ale platforma już martwa.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Może lekki offtop ale w temacie mobo to pamiętam jak kupiłem Asusa MAXIMUS VIII HERO Z170 w 2015 roku i po prostu z tej płyty emanowała jakość. Zapłaciłem wtedy 850zł za tą płytę. Mam wrażenie, że teraz żeby dostać płytę na takim poziomie to bym musiał zapłacić z 2000zł. Ten asrock z sygnaturki przyszedł to pierwsza moja myśl, że to jakiś ponury żart jak chodzi o jakość i ogólnie wyposażenie a zapłaciłem 1200zł w 2023 za niego. 

Mam po prostu wrażenie, że teraz podzespoły do kompa są gorszej jakości albo jakoś mniej starannie wykonane.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Slayer napisał(a):

Może lekki offtop ale w temacie mobo to pamiętam jak kupiłem Asusa MAXIMUS VIII HERO Z170 w 2015 roku i po prostu z tej płyty emanowała jakość. Zapłaciłem wtedy 850zł za tą płytę. Mam wrażenie, że teraz żeby dostać płytę na takim poziomie to bym musiał zapłacić z 2000zł. Ten asrock z sygnaturki przyszedł to pierwsza moja myśl, że to jakiś ponury żart jak chodzi o jakość i ogólnie wyposażenie a zapłaciłem 1200zł w 2023 za niego. 

Mam po prostu wrażenie, że teraz podzespoły do kompa są gorszej jakości albo jakoś mniej starannie wykonane.

Też miałem to mobo. Pamiętam pierwszy raz jak ją miałem w rękach. Ciężka, masywna, świetnie wykonana. Niestety aktualnie w większości przypadków, żeby mieć topową jakość wykonania. Teraz mam X870E Aorus Master tutaj nie mam się zbytnio do czego przyczepić poza brakiem backplate'u w płycie za 2K co jest po prostu śmieszne. 

Edit: model Master X3D ma już backplate.

Ja z chęcią bym przygarnął Glaciala ale tu cena boli bardzo. Z czystej ciekawości czy ktoś widzi sens zmiany Mastera na coś innego?

Edytowane przez lukasso1202
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 9.05.2026 o 10:36, Rafe napisał(a):

Na Amazonie Tomahawk X870E jest za 999zł teraz, świetna cena. 

PS

Jak uważacie, bios 32mb nie będzie ograniczał możliwości wsparcia kolejnych generacji procesorów? Jakby wypuszczali pliki pod konkretne generacje zamiast ze wszystkimi na raz to pewnie udałoby się zmieścić plus do tego pytań czy ta płyta ma możliwość flaszowania biosa bez cpu?

NIkt ci tego nie powie ale Ja osobiścia lałem na 32 mb ciepłym żółtym moczem w mojej Edge, która jest w dużej mierze białym tomahawkiem. W razie co chlasną jakieś procki starszych generacji i będzie banglać. 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Art385 napisał(a):

NIkt ci tego nie powie ale Ja osobiścia lałem na 32 mb ciepłym żółtym moczem w mojej Edge, która jest w dużej mierze białym tomahawkiem. W razie co chlasną jakieś procki starszych generacji i będzie banglać. 

Też mam taką nadzieję że okroją plik ze starszych. Ten Tomahawk ma flashowanie bez procka?

Opublikowano
24 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

@Rafe

Jak większość płyt na am5 można zrobić flash bez cpu na tym modelu.

No to nawet żeby bios miał mieć kod pod jeden procek to nie będzie problemu 👍 Byle chcieli tak myśleć i podziabali listę na kilka plików...

Szkoda że płyta nie ma gniazda dip8 pod biosem żeby można było wymieniać kostkę tak jak.kiedys to było... Mam starego Asusa Z97 Pro, to była konstrukcja. Dzisiaj tak się oszczędza na wszystkim że nawet taka półka jak ten Tomahawk napotyka kompromisy... Masakra. Nie mogę znaleźć info czy chociaż jest dual bios...

Opublikowano
24 minuty temu, miro napisał(a):

flashowanie bez procesora to większkość msi już na am4 miała

msi nie mają dual biosów, przynajmniej te dla ludzi..

wszystko o co pytasz masz w tabeli która do niedawno byłą podwieszona w tym temacie i jest linkowana na każdej stronie tego tematu :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=454171143#gid=454171143

Tak, tą tabele przeglądałem ale nie tylko i zasugerowałem się ogółem co doprowadziło mnie do wyboru X870E Tomahawk wifi. Przy cenie 1000zł wydaje się być rewelacja, dual bios na kostkach dip8 w podstawkach byłby już wypas ficzerem no ale cóż, te czasy minęły. A jakiś ranking kodeków audio znajdę? W sumie i tak pewnie poleci przez optyk, może żona będzie korzystała z analogów ale pewnie jej nie zrobi to różnicy. 

Opublikowano

jeśli wiesz że to wykorzystasz to cena jest faktycznie dobra, aczkolwiek płyty bardzo lecą w dół przez słąbą sprzedaż, taki b850 tomahawk max kosztuje 850zł, a aż za dobra dla normalnego śmiertelnika b850 gaming plus wifi7 620zł, też obsłuzy wszystko, każdemu wg potrzeb

karty audio na płycie, tu jest alc 4080 i nic lepszego jeśli chodzi o integrę nie ma, cudów też nie

nowsza wersja 1200 z nowymi bolączkami

9/10 potrzebujących i tak ma coś w stylu x g6 lub lepsze albo dobrą kartę na pcie...

ps. nie cytuj za każdym razem posta pod postem ;)

Opublikowano (edytowane)

Jpde, ten Strix ma BIOS jak stary Asus z170. Chyba nawet taka sama rozdzielczość :E Przecież to powinno być minimum 1440p. W MAG Z890 Tomahawk chyba było okolice 1200p. Chyba screena robiłem na pena to później zobaczę. Do dupy ten ROG.

Edit: Wróciłem ze sklepu i ogarniam sobie biurko i już myślałem, że odesłałem płytę z donglem od wifi i odbiornikiem od myszki. Już zaczęły k i ch latać, ale po chwili znalazły się pod skarpetą na nadgarstek :P

Edit 2: No i jest 1920 x 1200p

MSI_EZ Mode_[2026-04-22-17-53-47].jpg

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, miro napisał(a):

jeśli wiesz że to wykorzystasz to cena jest faktycznie dobra, aczkolwiek płyty bardzo lecą w dół przez słąbą sprzedaż, taki b850 tomahawk max kosztuje 850zł, a aż za dobra dla normalnego śmiertelnika b850 gaming plus wifi7 620zł, też obsłuzy wszystko, każdemu wg potrzeb

Ostatnio MSI nie ma za dobrej passy, zauważyłem bardzo dużo outletów B850, X870, skuszony dobrą ceną X870 trafiłem na płytę której czujnik od temperatury się zawieszał przy obciążeniu freezując tym sposobem obroty wentylatorów. Na integrze problem ten powoduje wywałkę sterownika - sterownik nie może dobrać się do odczytu temp.

Na reddicie aż chuczy, masa ludzi zgłasza ten problem - ponąć chip na płycie odpowiadający za telemetrię ulega awarii w specyficznych warunkach - wiec jest to nieodwracalny problem.

Ale fakt jest taki że mobasy MSI oferują najwięcej względem wyceny i konkurencji.

Jako jedne z nielicznych mobasów nie ucinają lini GPU przy obsadzeniu trzech SSD.

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano

To jakie mobasy można uznać za topkę? Asrock wiadomo jaką ma renomę obecnie, na Asusa ludzie też narzekają bo się chipset grzeje i nie jest to ta jakość, teraz jakiś problem z MSI. To w co celować? Gigabyte? ta firma to chyba zawsze była najmniej szanowana :E