Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego  dostał link za 130 a do 9800x3d wystarczy , jeżeli chodzi o ładne wentyle to już 180 a jak ma być np. LCD to niestety trzeba dołożyć , ja bym olał i kupił za 130 .

Zresztą myślę że chłop już wie co i jak i temat trzeba zamknąć.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@ShaDow_Pro ten też by był spoko Oferta: Thermalright-TR Phantom Spirit 120 EVO Chłodnica procesora, 7 × 6 mm Heatpipes CPU, chłodzenie komputerowe Dual PWM, prędkość 2150 obr./min, do AMD AM4 AM5/Intel/115X/1200/17XX/20XX/1851 https://amzn.eu/d/0g5QaKDX

Ale sprawa jest taka że każdy kupuje pod siebie. Jedni kupują od strony a innym musi pasować pod kolor, a to za głośne a brzydkie itp. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to sprawa wygląda tak że może i tak jak piszecie do tego procka w zupełności wystarczy dobre powietrze ale po długiej przerwie od ZEN i ZEN+ ZEN5 w końcu dobrze oddaje ciepło i nawet na 240stce ze standardową chłodnicą można uzyskać zauważalnie lepsze temperatury niż na najlepszym powietrzu na rynku a co do pompy z gotowców  to chyba nadal nie ma lepszej jeżeli chodzi o kulturę pracy niż w pure loop 2 która jest umieszczona niestandardowo na wężach zamiast w bloku, w pure loop 3 jest już przykładowo gorzej w tym aspekcie, w najnowszym silent loopie pompa też jest głośna z tego co widziałem.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
19 godzin temu, Elder napisał(a):

Noctua NH-D15 chromax.black używam gdzieś od 6 lat

kupione krótko po tym jak zadebiutowało na rynku w październiku 2019 roku.

Tutaj uwaga, z delidowanym (CLU) 1gen Intel SKL-X 12 core OC 4.6GHz na luzie to sobie radzi

(CPU Package Power) około 250–300 W podczas intensywnego obciążenia.

9800X3D ogarnie ale masę miejsca zawala

więc zastanów się i zrób weryfikację bo jaka buda przez Ciebie używana to nie wiemy.

Szansa na wyciek w AIO nikła, tego bym się nie obawiał ale jest jedna ważna sprawa.

Wygląd.

Popatrz, jak to na finał wygląda (AIO360 Lian Li).

obraz.png.f23343ef73237c5596bec02851089e9a.png

obraz.thumb.png.0e7c9d694be2b4fc5db9ca9470ca0fb0.png

obraz.thumb.png.bde44a33f1ac778a8cb925b0f56376e3.png

Teraz oceń czy widzisz tu zamiast AIO360 Noctua NH-D15 chromax.black.

To biały build, białe AIO było przymusem.

Nie wiem co planujesz.

Nie za bardzo obchodzi mnie wygląd raczej ma być wydajność w grach to wszystko a co do budy to mam https://www.x-kom.pl/p/381994-obudowa-do-komputera-silentiumpc-regnum-rg4tf-frosty-white.html i jeszcze nie wiem czy mi się zmieści noctua nh 15

Opublikowano
17 minut temu, javed napisał(a):

nie wiem czy mi się zmieści noctua nh 15

raczej nie wejdzie , twoja buda zmieści 

Maksymalna wysokość chłodzenia CPU

159 mm

Noctua NH-D15 chromax ma wysokość

Wysokość

165 mm

Szerokość

150 mm

Głębokość

161 mm

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

raczej nie wejdzie , twoja buda zmieści 

Maksymalna wysokość chłodzenia CPU

159 mm

Noctua NH-D15 chromax ma wysokość

Wysokość

165 mm

Szerokość

150 mm

Głębokość

161 mm

Oj to słabo 

Opublikowano
23 minuty temu, javed napisał(a):

nie wiem czy mi się zmieści noctua nh 15

Ten link co ci podałem do chłodzenia wejdzie Thermalright Phantom Spirit 120 

Wysokość

154 mm

Szerokość

125 mm

Głębokość

110 mm

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Ten link co ci podałem do chłodzenia wejdzie Thermalright Phantom Spirit 120 

Wysokość

154 mm

Szerokość

125 mm

Głębokość

110 mm

No przed chwilą właśnie oglądałem recenzje tego chłodzenia i to bardzo dobry pomysł jest 

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, AudRob napisał(a):

Od początku ci o tym mówię.

Tak wiem ale myślałem że pod fhd może CPU mocniej się grzać a z tego co widzę Ty i jeszcze jeden kolega który mi to chłodzenie doradzał macie mocne GPU. Wyszłem z założenia że gracie w rozdzielczości 2k gdzie tam CPU nie jest aż tak obciążone

Opublikowano
10 godzin temu, javed napisał(a):

No przed chwilą właśnie oglądałem recenzje tego chłodzenia i to bardzo dobry pomysł jest 

Ten jest na równi jeżeli chodzi o wydajność właśnie z nh-d15 G2 która jest ponad 4 razy droższa :E :hihot: z tym że najwydajniejsza wersja (bez dopisku SE) czyli ta https://www.amazon.pl/dp/B0DBHVSRZ8?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title ma 157mm wysokości ta z dopiskiem SE minimalnie gorsza ma 154.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem ogromnym fanem TR i mam aktualnie 4 ich chłodzenia AC - zmieniam w zależności od fantazji :) (PA 120 Mini, 140 Frost Commander, SI100, PA 120 )

Tyle że ja mam 7700

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

Powinien wejść :P chociaż raz miałem pecha jak składałem zestaw jednemu gościowi, producent budy podawał max wysokość chłodzenia 160mm, na procka montowałem fortisa 5 który ma 159mm wysokości i musiałem odkręcać tą:

1.jpg

maskownicę inaczej boczna szyba nie chciała się zamknąć :E 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
21 godzin temu, Send1N napisał(a):

Powinien wejść :P chociaż raz miałem pecha jak składałem zestaw jednemu gościowi, producent budy podawał max wysokość chłodzenia 160mm, na procka montowałem fortisa 5 który ma 159mm wysokości i musiałem odkręcać tą:

1.jpg

maskownicę inaczej boczna szyba nie chciała się zamknąć :E 

Zawsze mogłeś delida procka zrobić xD 

• Haha 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra jednak nie wezmę chłodzenia powietrzem. Gość który mi ma składać pcta powiedział że pod gry w full HD procesor będzie obciążony i potrzebuje AIO. Pytanie czy endorfy navis f360 udźwignie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, kubon napisał(a):

zmień gościa lepiej

Tu masz test tego thermalrighta przy 95 watach, 7800x3d czy 9800x3d nawet tyle nie wezmą

Screenshot_24.png

Screenshot_25.png

A to są wykresy dotyczące hałasu? Czy coś źle zrozumiałem?

Opublikowano

Tak to są wartości dBa z tym że tym się nie sugeruj bo krzywą wentylatorów i tak ustawiasz pod siebie a phantom spirit ogarnie bez problemu oba procesory z tematu i nie będziesz potrzebował do tego jakiś wysokich obrotów na wentylatorach, wyregulujesz sobie według uznania, to chłodzenie jest na tyle wydajne że utrzymasz przyzwoite temperatury przy dobrej kulturze pracy.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 31.03.2026 o 14:26, javed napisał(a):

Gość który mi ma składać pcta powiedział

Ty nie patrz co on powiedział tylko miej swój rozum.

Kup tego thermalrighta np , na Amazon masz 30 dni na zwrot , załóż  sobie sprawdź będzie źle to oddasz i kupisz AIO jaki problem.

U mnie nie raz dobijał 90% obciążenia proc. i powietrze daje spokojnie radę.

W dniu 31.03.2026 o 14:26, javed napisał(a):

Dobra jednak nie wezmę chłodzenia powietrzem. Gość który mi ma składać pcta powiedział że pod gry w full HD procesor będzie obciążony i potrzebuje AIO.

ostatnio pisałeś tak

Jednak wybiorę chłodzenie powietrzem be quiet! Dark Rock Elite a może nawet Noctua NH-D15 chromax.black. Nie podoba mi się możliwość jakiegokolwiek wycieku nie miałem jeszcze wodnego i raczej nie będę miał dzięki za pomoc wszystkim pzdr

U ciebie się zmienia wszystko jak w kalejdoskopie xD

• Thanks 1
  • Haha 1