Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam monitora OLED za ok. 2000zł. Kompletnie się na tym nie znam a nie chcę wpakować 2 klocków w błoto

Na PC głównie ogrywam gierki singleplayer oraz kantera.

Zależy mi aby monitor miał funkcję regulacji wysokości oraz kąta widzenia oraz nie był za duży (ok. 27 cali).

Gram w trochę ciemniejszym pomieszczeniu niż jaśniejszym i głównie wieczorami.

Podzespoły jakie znajdują się w skrzynce to:

GIGABYTE RTX 4070 Super Windforce OC

PATRIOT Viper Venom 32gb 6000mhz

AMD Ryzen 5 9600x

Myślałem nad LG UltraGear 27GX704A-B OLED lub ROG Strix XG27AQDMES lub MSI MAG 273QP QD-OLED X24 lub Monitor ACER Predator X27UZ1BMIIPRX

Jaki polecacie?

Opublikowano
59 minut temu, Raiven napisał(a):

Jak możesz nieco dołożyć to https://www.ceneo.pl/188854520?se=5cQtkR2HJsAmjqmad-snnB7H0C1TBDZh

Najnowszy panel eliminujący i/lub ograniczający sporo wad poprzednich generacji - to był dla mnie powód aby kupić w styczniu mojego pierwszego OLEDa jako monitor. Poczytaj recenzje, opinie. Pytaj jeżeli masz jakieś wątpliwości.

A z tych wymienionych lub max 2000zł? myślę nad MSI

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, sukini napisał(a):

A z tych wymienionych lub max 2000zł? myślę nad MSI

To się nie wypowiem, bo nie wiem. Nie interesowałem się za mocno ze względu na m.in. zazwyczaj/zawsze niewyraźne czcionki i nie rozważałem zakupu takich monitorów.
Możesz zacząć od przeglądania propozycji na przykładowych stronach i wielu innych zestawieniach:

Klik

Klik

Klik

Recenzje i zestawienia Stilgara

Porównać to z istniejącymi wątkami tutaj na forum, często padają pytania jaki OLED kupić w danej kwocie.

Edytowane przez Raiven
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname tak go namawiacie (mnie w wątku głównym też namawiali), że i ja go kupiłem. Będzie się czym bawić w święta :) zobaczymy o co ten cały hype z tymi monitorami. Jakby co, to będzie na Was :E

Edytowane przez CryptTM
  • Like 1
Opublikowano

@DarkeVo no w sumie... To badziew, bo nie robią póki co większych :E

Na 3 minusy:

- mógłby być większy :)

- ma ceglasty zasilacz (nie ogarniam dlaczego taki zrobili)

- musisz się liczyć z możliwością wystąpienia pasków na szarym tle, taki urok tych paneli, ale jak dobrze pójdzie, to znikną po kilku czyszczeniach pikseli

Poza tym - bardzo dobry monitor, kolory piękne, czarny tak czarny, jak być powinien, HDR robi super robotę w grach, bardzo dobre kąty widzenia, matowa powłoka, jasny w jasnych pomieszczeniach, w nocy możesz zauważyć, że trzeba nieco zjechać z jasnością (kwestia indywidualna) - co jest plusem, bo ogólnie panele OLED bywają ciemne.

Czy warto kupić? Zdecydowanie tak ;D

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Dziś też ma do mnie dotrzeć ten Gigabyte, ale dopiero w czwartek będę w domu...

Mam nadzieję, ze będzie niezły efekt wow. A jak z kalibracja po wyjęciu z pudełka, zmieniałeś coś, czy na fabrycznych ustawieniach działasz?

Opublikowano

@Pitross20 kalibrację masz zrobiona przez producenta i w opakowaniu znajdziesz jej potwierdzenie dla twojego egzemplarza.

Efekt "wow" będzie na pewno, u mnie był i pewnie u każdego innego, kto przesiadał się z IPSa czy VA.

Jak to ktoś mi tu napisał: będzie pan zadowolony :)

Opublikowano
31 minut temu, CryptTM napisał(a):

będzie pan zadowolony

Mam nadzieję🙆 dziś zamówiłem żeby sprawdzić czy to faktycznie taki badziew jak piszesz🤭 najwyżej go zwrócę😂 z tego co widziałem u stilgara to można coś z kolorami zjechać troszkę i jasność chyba poniżej 90 i niby te hz na 240🤔

Opublikowano
Teraz, kamilos69 napisał(a):

Kalibracja na zasadzie "kopuj-wklej".

Być może, a może i nie. Stilgar pozytywnie ocenia fabryczną kalibrację w tym modelu, z resztą nie on jeden, więc może i faktycznie "coś" w temacie robią, w przeciwieństwie do innych producentów. 

Opublikowano

Witamy kolejnych przybyszy w "ITH Banding Team" xD 

Swoją drogą - grono posiadaczy GIGABYTE MO27Q28G jest stosunkowo spore i ciągle rośnie, a jeżeli chodzi o konkurencyjne monitory na tej samej matrycy czyli ASUS ROG Strix XG27AQWMG i LG 27GX700A-B, które po promkach idzie dorwać w tej samej cenie co Gigusia jakoś nie widzę aby ktoś się chwalił posiadaniem. Zastanawiające :woot:

• Upvote 2
Opublikowano

@Lameismyname Może dlatego, że w/w monitory mają rozsądną cenę dopiero na promkach (jeśli w ogóle), więc nie ma się co dziwić, że grono posiadaczy Gigabyte'a rośnie. Z resztą pozostałe mają ten sam panel - a co za tym idzie - te same bolączki, więc czy jest sens przepłacać?

Pierwotnie chciałem wziąć najtańszy OLED na rynku ~1600zł i mieć wywalone, ale tutejsi posiadacze naszego Gigabyte'a mnie zmanipulowali i mam Gigabyte'a :E

TO WASZA WINA !!!

%-)

• Haha 1
Opublikowano

@CryptTM W sumie z ceną zgoda - Giguś zawsze był i jest najtańszy. Nawet teraz - GIGABYTE 2199zł, ASUS 2349zł, LG 2549zł

Mi się udało premierowo kupić za 2199zł gdzie raczej od tamtej pory było ciężko taniej go wyhaczyć.

No i odnośnie zmiany... miałem Minileda na VA, który był OK ale niestety męczył oczy.

Na moje realia bardzo jasnego pokoju w grę wchodził tylko jasny monitor z matową matrycą, no i na premierę tandemów wiedziałem, że to w końcu coś czego szukam.
Ostre czcionki, matowa matryca z powłoką o którą się dba jak w normalnym monitorze LCD plus wysoka jasność (brak niedosytu po przesiadce z MiniLEDa). Dodatkowo powszechnie znane unikalne zalety OLED i bang... przekonałem się ;) 
Jeszcze magię zrobił rachunek ekonomiczny - rok wcześniej brałem VA Miniled za 1679zł aby rok później kupić topkę premierową 4 gen OLED za 2199zł. To było zbyt piękne aby było prawdziwe... a jednak.
Ten vertical banding to naprawdę najniższy wymiar kary patrząc na cały wór zalet ;) I jestem w stanie przymknąć na to oko.

• Upvote 1