Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Czy da się zrobić bypassy w trakcie instalacji Windowsa 11 tak, żeby ominąć wymóg tpm, secure boot i co on tam jeszcze wymaga?

Kiedyś widziałem rozwiązanie na stronie M$, teraz tylko znalazłem rozwiązanie z tpm które u mnie nie chce ruszyć - czysto testowo.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, pavlo950 napisał(a):

Cześć!

Czy da się zrobić bypassy w trakcie instalacji Windowsa 11 tak, żeby ominąć wymóg tpm, secure boot i co on tam jeszcze wymaga?

Kiedyś widziałem rozwiązanie na stronie M$, teraz tylko znalazłem rozwiązanie z tpm które u mnie nie chce ruszyć - czysto testowo.

Rufusem. 

https://rufus.ie/pl/

Jedenastka działa na 4 gen. Intela

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 2
Opublikowano
54 minuty temu, pavlo950 napisał(a):

Załóżmy że nie mam żadnego sprzętu z Windowsem i chcę zrobić taką modyfikację bezpośrednio na obrazie *.iso. Da się?

Tak, właśnie Rufus-em. Na ich stronie są screeny z ustawień programu: KLIK.

Opublikowano

Ventoy - jedenastka działa nawet na Xeonie e5 2689 %-) instalujesz wersję 23H2, po zainstalowaniu, instalujesz sterowniki (najlepiej przez App - Driver Booster) i używając FlyoobeApp aktualizujesz do 25H2 (musisz mieć ISO) i później już normalnie działa, nawet Windows Update :) 

Opublikowano

Po zrobieniu bypass mogą być problemy z przyszłymi aktualizacjami (kiedyś mi się zdarzyło utknąć na 21H2 pomimo że istniało już 23H2 twierdząc że wszystko jest aktualne) i dopiero się dowiedziałem jak jeden z programów twierdził że używam przestarzałej wersji systemu Windows.

Opublikowano
10 minut temu, Krystian03 napisał(a):

Po zrobieniu bypass mogą być problemy z przyszłymi aktualizacjami (kiedyś mi się zdarzyło utknąć na 21H2 pomimo że istniało już 23H2 twierdząc że wszystko jest aktualne) i dopiero się dowiedziałem jak jeden z programów twierdził że używam przestarzałej wersji systemu Windows.

FlyoobeApp - przez tą apkę przechodzi update do nowej wersji bez problemu, jeśli coś takiego zauważysz, pobierasz nowe ISO i robisz aktualizację :)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Krystian03 napisał(a):

Mi to jest potrzebne testowo do maszyn wirtualnych, "produkcyjnie" i tak tego nie będę używał XD może uda mi się te bypassy zastosować jednocześnie do wersji serwerowych.

3 godziny temu, wowo89 napisał(a):

FlyoobeApp - przez tą apkę przechodzi update do nowej wersji bez problemu, jeśli coś takiego zauważysz, pobierasz nowe ISO i robisz aktualizację

Kombinowanie jak za czasów XP i 7 niestety nadal aktualne XD 

https://flyoobe.com/guide

Jeśli dobrze to odczytuję, to ten program potrafi wyedytować instalacyjnego pendrive'a? Coś jak chntpw itp w linuksie?

// bootowalne iso w trakcie, jak się uda to się tym zajmę pod wieczór

Edytowane przez pavlo950
Opublikowano

no powiedzmy %-) 

chntpw działa po instalacji - edytuje rejestr ew. resetuje hasła, taki low-level hack %-) 

Flyoobe - działa przed instalacją - modyfikuje obraz (instalator) żeby ominąć konto lokalne, TPM, ponoć też pozwala zainstalować Win11 na sprzęcie z bardzo małą ilością RAMu (ale nie widzę w tym sensu i nie testowałem %-) )

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.04.2026 o 14:43, wowo89 napisał(a):

chntpw działa po instalacji - edytuje rejestr ew. resetuje hasła, taki low-level hack

Też, ale działa również na obrazie. Flyoobe jest ok ale tylko dla nośnika usb (nie mam jak sprawdzić, nie mam żadnego kompa z fizycznie zainstalowanym Windowsem).

Dobra. Schemat działania jest taki, jakby ktoś potrzebował:

1. W trakcie instalacji, na pierwszym ekranie Shift F10, cmd.exe, regedit, przechodzimy do:

KEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig

Jak nie ma to utworzyć. Dodajemy takie wpisy dword 32 z wartościami 1 (domyślnie 0):

BypassTPMCheck
BypassSecureBootCheck
BypassRAMCheck

2. Na stałe to albo flyoobe bo zakładam, że większość z Was i tak siedzi na Windowsach więc w razie potrzeby i tak sobie potworzycie bootowalne pendrive'y, albo może rufusem.

Na Linuksie jest od tego wimlib-imagex (żeby się dobrać do jednego z obrazów z nośnika instalacyjnego), chntpw do zmiany rejestru (tutaj się dodaje takie same wpisy jak wyżej), znowu wimlib-imagex żeby zapisać zmiany i na końcu np xorriso do wygenerowaniu bootowalnego iso. I tyle. Trochę ładniejszy opis:

https://pavlo950.blogspot.com/2026/04/qemukvm-instalacja-windowsa-bez-tpm.html

Edytowane przez pavlo950