Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, a raczej dwa :cool:

Czy różnica w odświeżaniu monitora 60Hz a 100Hz jest odczuwalna? Widać znacząco większą płynność czy to się dopiero odczuwa od 120Hz wzwyż?

Co sądzicie o monitorze 24cala z rozdzielczością 1440p? Będzie obraz-żyleta w grach czy 24'to za mało żeby to realnie odczuć względem full hd? 

Przesiadam się ze Della P2417H (1080p/60hz) na Della Pro Plus P2425DE (1440p/100Hz) i zastanawiam się czy zauważę naprawdę sporą poprawę zarówno w płynności jak i ostrości. Monitor głównie do pracy, ale często gram też w jakieś gry single-player. W żadne dynamiczne shootery online nie gram. Nie chcę monitorów typowo gamingowych bo większość z nich jest dla mnie za duża i nie mają wbudowanych złącz usb i usb-c, których na co dzień używam. 

Edytowane przez gemini
Opublikowano

po co 24 cale 2k?

powyzej 60hz zobaczysz roznice juz od 75hz.

supcio by bylo 27cali 2k 180hz

uczucie za duzego monotra moze zniknac po tygodniu uzywania - moze dasz sie przekonac?

jak nie to 25cali (24,5) i 2k powinno byc spoko - choc mzoei nawet za duza rozdzielczosc? (nah pixeli nigdy za wiele)

Opublikowano

Różnice widać, już na samym pulpicie, przy zwykłym poruszaniu myszki, płynność jest naprawdę zauważalna. 

Ja przesiadłem się z 165hz ips na 280hz oleda i różnicę też wyczuwam. Jak raz popracujesz na wysokim odświeżeniu, to nigdy nie wrócisz na 60hz.

Opublikowano
46 minut temu, gemini napisał(a):

Czy różnica w odświeżaniu monitora 60Hz a 100Hz jest odczuwalna?

Tak, będzie płynniej jak dostarczysz równie wysokie fps.

46 minut temu, gemini napisał(a):

Co sądzicie o monitorze 24cala z rozdzielczością 1440p? Będzie obraz-żyleta w grach czy 24'to za mało żeby to realnie odczuć względem full hd? 

Będzie widoczna różnica w ostrości/wielkości "ziarna"(pikseli). Gry jak gry, ale lepiej się czyta na 24" 2560x1440 (z odpowiednio powiększonym skalowaniem systemu) niż na 24" 1920x1080.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Po lewej ofiara (zmarła), po prawej sprawczyni. W niedzielę wieczór to się idzie spać, aby rano do roboty wstać.
    • Hej  Napisz coś więcej - jak się spisuje? Jak dokładnie ustawiłeś zabezpieczenia. Czy faktycznie to urządzonko uratowało dupsko. Czy nie boisz się zostawić komputerka z włączoną pracą? :))
    • jocie krynca no nie. wysyp watkow o tytule "nowy monitor" zmiana monitora etc zmien ten tytul albo daj propozycje i ja ci zmienie by byly tam najwazniejsze informacje w skroconej formie.   to wyzej + idz do sklepu poogladaj sobie na zywo matryce to bedziesz wiedzial czego poszukujesz. czy zalezy tobie na HDR? 
    • Motorfest ma niestety słaby model jazdy, nie ma takiej przyjemności z jazdy jak w Forzie, poza tym nie czuć prędkości w tej grze, jedziesz ponad 300km/h a wygląda jakbyś jechał 80 no i jest tam kilka innych wnerwiających (mnie) rzeczy takich jak np. progres, po prawie 5 godzinach gry stać mnie na 2 golfy , to jest gra na 20 godzin, to kiedy będę mógł łaskawie kupić sobie jakiś fajny wózek? Trochę czuję się jak w jakiejś grze free to play, zwłaszcza że ceny są tam w 2 walutach jak w mobilce, wiem że niektórzy lubią powoli dopieszczać sobie 1 samochód, ale ja nie, ja uwielbiam w Forzie testować nowe samochody i je kolekcjonować, to mnie trzyma dłużej przy tej grze, w Motorfeście nie ma mowy o kolekcjonowaniu samochodów w dużych ilościach, no chyba że ktoś planuje spędzić w grze setki godzin, ale z tym modelem jazdy to raczej ciężko by było na dłuższą mete. Ulepszenia do samochodów to jakieś kolorowe ikonki jak w diablo, +2 do szybkości itp, na szczęście nie stać mnie na fajny samochód więc nie ma problemu  No i te oskryptowane wyścigi, po starcie ciężko jest wywalczyć sobie jakąś dobrą pozycje i tak mniej więcej do połowy wyścigu komputerowi kierowcy walczą zaciekle a potem w drugiej połowie nagle odpuszczają i na lajcie dojeżdżam sobie na 1 pozycji, szkoda że to tak wygląda w każdym wyścigu. Niemniej gra ma też dużo zalet, graficznie jest super, świat jest piękny, poza tym są motory, bolidy F1, bardzo zróżnicowane zawody z klimatyczną otoczką, poza forzą jest to i tak chyba najlepsza ścigałka arcade na rynku. A tak BTW widzieliście oficjalne pady do Forzy Horizon 6? Widać że projektantka pada do FH5 ma się dobrze w microsofcie , tylko nie mówcie że nie jest klimatyczny     
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...