Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, a raczej dwa :cool:

Czy różnica w odświeżaniu monitora 60Hz a 100Hz jest odczuwalna? Widać znacząco większą płynność czy to się dopiero odczuwa od 120Hz wzwyż?

Co sądzicie o monitorze 24cala z rozdzielczością 1440p? Będzie obraz-żyleta w grach czy 24'to za mało żeby to realnie odczuć względem full hd? 

Przesiadam się ze Della P2417H (1080p/60hz) na Della Pro Plus P2425DE (1440p/100Hz) i zastanawiam się czy zauważę naprawdę sporą poprawę zarówno w płynności jak i ostrości. Monitor głównie do pracy, ale często gram też w jakieś gry single-player. W żadne dynamiczne shootery online nie gram. Nie chcę monitorów typowo gamingowych bo większość z nich jest dla mnie za duża i nie mają wbudowanych złącz usb i usb-c, których na co dzień używam. 

Edytowane przez gemini
Opublikowano

po co 24 cale 2k?

powyzej 60hz zobaczysz roznice juz od 75hz.

supcio by bylo 27cali 2k 180hz

uczucie za duzego monotra moze zniknac po tygodniu uzywania - moze dasz sie przekonac?

jak nie to 25cali (24,5) i 2k powinno byc spoko - choc mzoei nawet za duza rozdzielczosc? (nah pixeli nigdy za wiele)

Opublikowano

Różnice widać, już na samym pulpicie, przy zwykłym poruszaniu myszki, płynność jest naprawdę zauważalna. 

Ja przesiadłem się z 165hz ips na 280hz oleda i różnicę też wyczuwam. Jak raz popracujesz na wysokim odświeżeniu, to nigdy nie wrócisz na 60hz.

Opublikowano
46 minut temu, gemini napisał(a):

Czy różnica w odświeżaniu monitora 60Hz a 100Hz jest odczuwalna?

Tak, będzie płynniej jak dostarczysz równie wysokie fps.

46 minut temu, gemini napisał(a):

Co sądzicie o monitorze 24cala z rozdzielczością 1440p? Będzie obraz-żyleta w grach czy 24'to za mało żeby to realnie odczuć względem full hd? 

Będzie widoczna różnica w ostrości/wielkości "ziarna"(pikseli). Gry jak gry, ale lepiej się czyta na 24" 2560x1440 (z odpowiednio powiększonym skalowaniem systemu) niż na 24" 1920x1080.