Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pamięć Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4-3600 Non-ECC CL17
Płyta główna Gigabyte B760 GAMING X DDR4 LGA1700
Procesor Intel Core i5-13500 Raptor Lake 2.5GHz LGA1700 Box
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 (SPC306)

Karta graficzna GIGABYTE GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB DLSS 3

ile mogę za to zaśpiewać? W detalu i razem?

Opublikowano

ramy z 3 stówy, płyta z prockiem grubo poniżej tysiaka, fortis w cenie złomu, 4060 <900zł o ile jest gw.

Raczej osobno bym to sprzedawał. Razem Ci raczej nikt nie zgarnie, chyba że wybitnie dobrą cenę zrobisz.

Opublikowano (edytowane)

płyta z prockiem grubo poniżej tysiaka to znaczy ile?

no i fortis w cenie złomu to ile?

edit

ja to wyceniłem tak:

Pamięć Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4-3600 Non-ECC CL17 250 zł
Płyta główna Gigabyte B760 GAMING X DDR4 LGA1700 200 zł
Procesor Intel Core i5-13500 Raptor Lake 2.5GHz LGA1700 Box 650 zł
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 (SPC306) 60 zł

Karta graficzna GIGABYTE GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB DLSS 3 900 zł

Edytowane przez Sylwek
Opublikowano (edytowane)

No to ja Ci nie wywróżę ile dokładnie :) biorąc pod uwage że można za 7 stów na olx wyłapać 13600K, i to przed negocjacjami, to 13500 realnie z 6 może pójść. B760 nadaje się tylko ustawienia XMP na niej, więc takie 9 stów na początek, za komplet?

Co do fortisa, thermalright assassin 120 chodzi poniżej stówki nowy, więc używane chłodzenie - nie wiem czy kompletne - to dla mnie jako dodatek to mobo a nie osobny atrybut.

@Sylwek

No i ok. Powinno się sprzedać.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

A, bo kupiłem karte 5070 i tam pisze że ona na pcie 5.0, a ja mam tę plyte b760 co pisałem i ona chyba nie ma pcie 5.0, to ta karta bedzie dzialac?

Pytam bo pozostałe podzespoły przyjdą później

Edytowane przez Sylwek
Opublikowano
15 minut temu, Sylwek napisał(a):

A, bo kupiłem karte 5070 i tam pisze że ona na pcie 5.0, a ja mam tę plyte b760 co pisałem i ona chyba nie ma pcie 5.0, to ta karta bedzie dzialac?

PCI-E jest wstecznie kompatybilne, będzie niższa przepustowość złącza, ale ta karta łączy się za pomocą wszystkich 16 linii PCI-E więc tej przepustowości i tak wystarczy w zupełności.

Opublikowano (edytowane)

zamówiłem to chłodzenie smx hayata, ale teraz się zastanawiam, czy nie lepiej będzie pójść w chłodzenie powietrzne, które ma mniejsze ryzyko awarii i na dłużej by starczyło, co myślicie?

edit pod 7800x3d

Edytowane przez Sylwek
Opublikowano (edytowane)

Przy takiej śmiesznej cenie tego wodnego to raczej bym się nie przejmował ewentualną awaria. Dobrych kilka lat powinno pracować bez problemu, a zawsze będzie trochę chłodniej niż na powietrzu

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

to byłoby moje pierwsze aio, do tej pory chłodziłem powietrzem, dlatego chciałbym zapytać się, czy muszę odkręcać coś od płyty, czy nie? Tam pewnie będzie instrukcja, ale pytam.

EDIT

mam już to chłodzenie i mam pytanie bo mam do montazu krótki bracket i offsetowy, oba pasują, bez względu na to jaki zamontuje to bez znaczenia?

offsetowy to taka ramka a krótki to dwa takie jakby prostokąty

Edytowane przez Sylwek
Opublikowano
4 godziny temu, Sylwek napisał(a):

czy nie lepiej będzie pójść w chłodzenie powietrzne

Takie sobie kup i nie trzeba AIO

amazon.pl/Thermalright-wentylator-grzewczych-prędkość-radiator/dp/B0G3K8SR5X/ref=asc_df_B0G3K8SR5X?mcid=7956542e6bb5365eb7a53806461c8d27&tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=784032096206&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=11916188964129106308&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9252758&hvtargid=pla-2463458726334&language=pl_PL&gad_source=1&th=1

Opublikowano (edytowane)

doradzicie coś z tym offsetowym i krótkim bracketem?

ai mówi, że offset to jakaś przesunieta ramka i temperatury na procesorze są 1-3 stopni mniejsze. prawda to?

Edytowane przez Sylwek
Opublikowano
34 minuty temu, Sylwek napisał(a):

doradzicie coś z tym offsetowym i krótkim bracketem?

ai mówi, że offset to jakaś przesunieta ramka i temperatury na procesorze są 1-3 stopni mniejsze. prawda to?

Te brackety wybierasz zaleznie od tego z ktorej strony chcesz puscic węże od pompki.

Opublikowano (edytowane)

dobra, złożyłem i teraz potrzebowałbym pomocy z tym curve optimizer. Jak mam zrobić ten undervolting?

edit

tak ma być?

co.jpg

Edytowane przez Sylwek