Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Obecnie mam taki zestaw:

Obudowa do komputera be quiet! Pure Base 500DX Czarna z oknem ARGB
Pamięć Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4-3600 Non-ECC CL17
Płyta główna Gigabyte B760 GAMING X DDR4 LGA1700
Procesor Intel Core i5-13500 Raptor Lake 2.5GHz LGA1700 Box
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 (SPC306)
Dysk Kingston SSD KC3000 1TB M.2 PCIe NVMe Gen4 SKC3000S/1024G 
Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 750W

Karta graficzna GIGABYTE GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB DLSS 3

Gram głównie w cs2 na dm i faceity i zastanawiam się co mógłbym ulepszyć. Mam monitor Benq XL2430T i powiedzmy 5k na jakieś ulepszenia. Myślałem nad tym by kupić sobie monitor 400 hz od benq i może 5070?

Chciałbym to zaznaczyć, że nie interesują mnie inne gry i liczy się dla mnie płynność rozgrywki w csie. 

Moglibyście coś polecić, co mógłbym ulepszyć? A może powinienem to sprzedać i kupić nowy zestaw? Monitor mam już chyba ze 12 lat, był na gwarancji, ale ogólnie dobrze chodzi, tylko że ma tylko 144 hz. No i czasem trzeba go włączyć i wyłączyć przy włączaniu pc, bo jest jakiś błąd poza zakresem odkąd jest podpięty na display porcie.

Opublikowano

Jak ma być konkretny skok wydajności w CS, to zmiana CPU na Ryzena z pamięcią 3D i ofc RAM-u na DDR5:

https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-7800x3d-4-2-ghz-96-mb-oem-100-000000910-12807924/

https://www.ceneo.pl/157489814

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b650e-e-wifi-14860333/

Monitor 400 Hz kupisz taniej niż te BenQ za chore pieniądze.

https://www.morele.net/monitor-aoc-25g4kur-15724047/

GPU na razie bym zostawił, zakładam, że grasz w niskiej rozdziałce i jakieś 4:3? Generalnie RTX 5070 to dobry trop, więc jak jest opcja dozbierania kasy i wymiany GPU np za kilka miesięcy, no to w takie coś bym uderzał.

Opublikowano (edytowane)

A trudno robi się ten undervolting? Robi siè go w biosie czy jakimś programie?

Na czym polega tak dokładniej, bo wpisałem w ai i wyskoczylo coś o zmianie jakiegoś pbo krzywej wentylatorów czy jakoś tak?

Edit

To co na tym filmie pokazane z tą wartością -30 wystarcza?

Edytowane przez Sylwek
Opublikowano

W BIOS. Poczytaj o Curve Optimizer. Nic trudnego, jest dużo poradników, a w razie czego możesz na forum podpytać.

Krzywa wentyli to można ręcznie dla chłodzenia ustawić żeby poprawić kulture pracy, jakby głośno chodziło. Ustawiasz przy jakiej temperaturze na ile procent ma się kręcić wentylator, ofc trzeba trochę potestowac żeby się nic nie grzało. Czasami w auto chodzi ok, ale nie zawsze, zależy od chłodzenia, procka, tego jakie płyta daje napięcie na CPU, itp

Opublikowano

A GPU to jakie byś sugerował pod ten procesor co dałeś?

Tak się jeszcze zastanawiam, czy w ogóle da się sprzedać samą płytę główną jeśli doszłoby do ewentualnej wymiany? Kupują ludzie używane MOBO?

Za ile ewentualnie można byłoby sprzedać te ramy co mam, procesor i płytę główną?

Opublikowano
4 godziny temu, Sylwek napisał(a):

A GPU to jakie byś sugerował pod ten procesor co dałeś?

Tak się jeszcze zastanawiam, czy w ogóle da się sprzedać samą płytę główną jeśli doszłoby do ewentualnej wymiany? Kupują ludzie używane MOBO?

Za ile ewentualnie można byłoby sprzedać te ramy co mam, procesor i płytę główną?

RTX 5070 byłby ok i miałbyś spokój na dłużej w kwestii GPU pod CS'a.

Ew. taniej RTX 5060 Ti, tu można za modelem 8GB się rozglądać bo pod CS'a wystarczy. Tu wzrost wydajności względem 4060 aż tak ogromny nie będzie, ale też i upgarde wyjdzie cię kilka stówek po odsprzedaniu obecnej karty.

Co do odsprzedaży - jak dasz dobrą cenę to ludzie wszystko kupią, nawet jakieś stare graty z 4 generacji potrafią się sprzedawać (o dziwo), a co dopiero w miarę świeża 13 generacja i płyta pod nią.