Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Szukam laptopa do firmy. Zależy mi na dobrym wykonaniu, pracy na baterii ponad 5 godzin, cichym działaniu w zastosowaniach biurowych, bogatym zestawie portów, systemie Windows, najlepiej w wersji Pro, gwarancji realizowanej na miejscu, matowym ekranie i wadze do 1,5 kg. Sądzę, że ekran o przekątnej 14 cali będzie odpowiedni. Wbudowany modem mógłby się przydać. 

Na razie znalazłem coś takiego:

HP

Asus

Z tego co czytałem to mogłyby mieć lepsze ekrany. Po pracy będą służyć m.in. do przeglądania zdjęć. W przypadku HP muszę się upewnić jaką dokładnie gwarancję ma ten egzemplarz.

Możecie polecić coś lepszego?

Edytowane przez indexinfio
  • indexinfio zmienił(a) tytuł na Biznesowy ultrabook do około 5000 zł.
Opublikowano
41 minut temu, indexinfio napisał(a):

Do ceny tego laptopa trzeba doliczyć system Windows Pro i nie jest on objęty gwarancją realizowaną na miejscu.

Nie widziałem byś w wymaganiach pisał o gwarancji realizowanej na miejscu. 

Opublikowano

Starałbym się jeszcze tylko na siłę znaleźć coś z serii Core Ultra 200 z Intel Arc żeby wsparcie sterownikami było jak najdłuższe, ale i w 5k ciężko się zmieścić wtedy. Albo coś z Lunar Lake ale te zwykle są z błyszczącymi ekranami. Generalnie dobrze wybrałeś i ja bym tego Asusa wziął pewnie. 

A co to są bogate porty? 3x thunderbolt by nie starczył? 

• Thanks 1
Opublikowano
18 godzin temu, indexinfio napisał(a):

Wygodniej mieć np. HDMI bezpośrednio wyprowadzone w laptopie.

I widzisz. To zależy. W rodzinnym domu mam rozwiązanie skopiowane z byłej już pracy - 2 monitory HP, jeden miał wbudowany dock Thunderbolt/USB-C a drugi był podłączony do niego przez Dispaly Port Daisy Chain. Biorę jeden kabel, wpinam w laptopa i mam ogarnięte:
- zasilanie

- 2 dodatkowe monitory WQHD
- klawiaturę i myszkę bezprzewodowe (Logitech Mx Keys i MX Master przez 2 adaptery USB bo myszka działa przez nowy protokół...), można to oczywiście zastąpić przewodowym zestawem

- słuchawki bezprzewodowe łączące się z dedykowaną stacją a ta z komputerem przez USB-C
- przewodowe połączenie z siecią
- kamerkę obsługującą Windows Hello ("face ID" dla komputera)
- zewnętrzny czytnik kart pamięci

- dodatkowe porty USB na wypadek, gdybym chciał podłączyć pendrive albo yubikey.

Bez podpinania tego wszystkiego za każdym razem. Więc jak masz pracowników migrujących się między biurem a domem ciągle i pracujących zdalnie, to takie rozwiazanie, albo dedykowane stacje dokujące do domu i do biura osobno były by lepszym rozwiązaniem.
A jak ktos musi jeździć po klientach i wpinać się w cudze projektory, to i tak pewnie będzie korzystać z tej przejściówki co pokazałeś.

• Thanks 1