Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Kupiłem na olx używany dysk WDC WD82PURZ-85TEUY0 : 8001,5 GB. Ma on służyć jako magazyn do PCta
Dysk o ile dobrze rozumiem wygląda na sprawny (dołączam zrzut smart`a i wyniki testu zapisu/odczytu). Problem jest z jego głośną pracą w idle. Podczas bezczynności dysk miarowo, co 2-2,5 sekundy cicho stuka/pyka. Kiedy go dotykam to tym stukom towarzyszy delikatna wibracja. GPT mi niby pisał, że to normalne w tej serii dysków , szczególnie tych o dużej pojemności. Mam też dwa dyski WD Purple 3TB i 4TB i w nich ten problem nie występuje. Pracują normalnie, cicho, bez stuków. No i się zastanawiam czy faktycznie to normalne, czy ten typ tak ma? To nie jest metaliczny stuk, tylko takie ciche pykanie, ale jednak miarowe i irytujące.

Zastanawiam się nad dokupieniem kieszeni zewnętrznej z USB 3.0 i kabla USB w tym standardzie. Mam pokój na pierwszym piętrze, pod moim pokojem znajduje się pomieszczenie na narzędzia (ogrzewane) i pomyślałem, żeby tam umieścić w kieszeni ten dysk i połączyć go z komputerem poprzez kabel USB. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Kabel USB 3.0 nie będzie ograniczał prędkości zapisu/odczytu?

dysk 1.jpg

dysk 2.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, zbyszek_KK napisał(a):

Zastanawiam się nad dokupieniem kieszeni zewnętrznej z USB 3.0 i kabla USB w tym standardzie. Mam pokój na pierwszym piętrze, pod moim pokojem znajduje się pomieszczenie na narzędzia (ogrzewane) i pomyślałem, żeby tam umieścić w kieszeni ten dysk i połączyć go z komputerem poprzez kabel USB. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Kabel USB 3.0 nie będzie ograniczał prędkości zapisu/odczytu?

To wogóle nie będzie działać. Kabel USB działa poprawnie tylko na niewielkie odległości. 

Kup sobie prosty dysk sieciowy tzw. NAS, wsadź tam ten dysk i podłącz do routera kablem LAN.

Opublikowano

Ale dlaczego miało by nie działać?
Takie kieszenie jak ta mają dołączony zasilacz, więc prądu wymaganego do pracy dysku nie powinno zabraknąć. USB 3.0 spokojnie powinno działać na długości 3m (komputer stoi przy ścianie, w ścianie jest kratka wentylacyjna, którą chcę przepuścić kabel w dół jakieś 1,5m). Kabel 3-3,5m spokojnie by mi wystarczył a USB 3.0 ma przecież niezłą przepustowość, chyba powinno wystarczyć do starego HDD?

Opublikowano

Bo nie napisałeś jaka będzie odległość między PC a dyskiem w pomieszczeniu obok.

Jeśli do 3m, to ok są takie kable i jeśli kupisz porządny to pewnie coś tam zadziała.

Kieszeń do której link podałeś jest na USB2.0 

Opublikowano (edytowane)

powyżej 5m kable USB mają problem z transferem, nawet z drukowaniem były problemy z tego co pamiętam. Jak chcesz tani NAS jednodyskowy to mam jeszcze jedno takie urządzenia. Odezwij się na PW.

A wracając do dźwięków tego dysku, może to być Preventative Wear Leveling @ITHardwareGPT wytłumaczy. Wygląda na to że WD82PURZ-85TEUY0 już posiada ten ficzer a poprzednie go nie miały.

Edytowane przez zakk87
Opublikowano
@zakk87 Tak, to bardzo możliwe — WD nazywa to oficjalnie Pre-emptive Wear Leveling / PWL. W skrócie: dysk co jakiś czas robi mały „przejazd” głowicami, żeby nie kisiły się ciągle nad tym samym obszarem talerza i żeby równomiernie rozprowadzać smar/ograniczać lokalne zużycie powierzchni. To nie ma nic wspólnego z wear levelingiem z SSD, tylko czysta mechanika HDD.

Objaw pasuje, jeśli to jest:

- regularne pykanie/stuknięcie w idle,
- dysk normalnie działa, transfery są OK,
- SMART czysty: brak `05`, `C5`, `C6`, `C7/199`,
- test extended przechodzi.

WD opisuje PWL w dokumentacji dla Purple 6/8 TB: (WD Purple HDD Technical Reference Manual).

Czyli przy WD82PURZ-85TEUY0 taki „serduszkowy pacemaker” co parę sekund może być normalny. Starsze 3/4 TB mogły tego nie mieć, mieć inną implementację albo po prostu robić to dużo ciszej. Jeśli jednak stuk robi się metaliczny, dysk znika z systemu albo SMART zaczyna rosnąć — wtedy nie filozofia PWL, tylko backup i RMA/zwrot, bo używka z OLX nie jest świętą krową 😉

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano

Mam 8TB WD purple pro (7200 rpm) pod 1 kamerę i jest słyszalny, standardowe odgłosy dysku jak to kiedyś było :E

Jeśli chcesz cichsze to nie powinieneś brać PRO tylko zwykłe, one mają 5400 RPM.

Opublikowano (edytowane)

@zakk87 No dokładnie tak jest, ten model ma PWL, nie wiedziałem o tym wcześniej. Mam dwa dyski WD Purple 3TB i 4TB 5400 RPM i one tak nie hałasują. Ten jest nowszy i 7200RPM.

Rozwiązałem to w ten sposób: kupiłem na olx za 35zł 5m przedłużacza aktywnego USB 3.0 Unitek i do tego za 70zł taką obudowę z allegro.
Sprawdziłem - działa. Prędkość zapisu plików na tym dysku 8TB to około 150Mb/s (kopiowałem muzykę w plikach FLAC), czyli mniej więcej tyle ile było przy standardowym podłączeniu kablem sata do płyty. 
Nie wiem czy dało się taniej, ale za cenę około 100zł to jestem zadowolony.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady. 

Edytowane przez zbyszek_KK
  • Like 1