Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

Chciałabym podkręcic nieco mój komputer, bo nie wystarcza mi już do mojej pracy. Ostatnio zdarza mu się zawieszac, wizualizacje robią się bardzo długo i nie spełnia minimalnych wymagań (karta graficzna) do uruchomienia programu D5 Render, który chciałam przetestowac. 
Wiem, że muszę wymienic kartę graficzną, bo obecna jest zdecydowanie za słaba. Do wymiany jest też na pewno zasilacz. Składałam komputer dawno i kompletnie wypadłam z tego tematu, więc będę wdzięczna za pomoc.

• Procesor: AMD Ryzen 5 3600 AM4
  • Chłodzenie procesora: Arctic Freezer 34
  • Płyta główna: MSI X470 Gaming Plus MAX
  • Pamięć RAM: GoodRAM IRDM PRO 32 GB — 2×16 GB DDR4 3600 CL17
  • Karta graficzna: ASUS GeForce GTX 1650 SUPER 4GB TUF Gaming
  • Zasilacz: Seasonic S12III Bronze 500W — S12III-500
  • Dysk SSD SATA: Crucial MX500 500GB 2.5" SATA3
  • Dysk SSD NVMe: ADATA XPG SX8200 PRO 256GB M.2 NVMe 2280
  • Obudowa: Fractal Design Meshify C Blackout TG

Programy, w których pracuję:

• AutoCAD
  • Sketchup
  • Photoshop (czasami)
  • Vray (teraz renderuje z CPU, ale podobno GPU jest szybszy)
  • zastanawiam się nad zmianą Vray na D5

Chcę stopniowo ulepszac komputer.

Zacznę od karty graficznej i zasilacza, później reszta. Chciałabym wydac maksymalnie ok. 1000 euro (ok. 4400zł) na kartę i zasilacz.

Będę wdzięczna za pomoc w wyborze nowej karty graficznej i zasilacza. Może macie jakieś sugestie co powinnam jeszcze wymienic jako kolejne.

obraz.thumb.png.660471dcc0550e775b6d338c6b560bd7.png

Edytowane przez leshek
Opublikowano

Podajesz budżet w euro - w jakim kraju kupujesz? Pytam pod kątem doboru sklepu z dostępnością części.

Druga sprawa - upgarde reszty (czyli CPU, płyta, RAM na DDR5) - kiedy to planujesz i jaki będzie na to budżet? Aktualnie RAM DDR5 jest bardzo drogi, więc generalnie trzeba przygotować trochę kasy. Ewentualnie można rozważyć zrobienie upgarde na obecnej platformie - tzn. wrzucić procesor Ryzen 7 5700X (ewentualnie szukać używanego Ryzen 9 5900X), co też powinno dać fajnie skok wydajności bez potrzeby wydawania ogromnej ilości kasy.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. 
Kupuję w Niemczech. 

Upgrade reszty planuję za około 5-6 miesięcy. Przyznam, że płytę główną najchętniej bym zostawiła, ale jeżeli wymiana innych podzespołów na tej płycie nie ma sensu i najlepiej ją wymienic, to też za jakieś pół roku. 

Nie myślałam nad konkretnym budżetem. Chcę żeby te wszystkie zmiany były na dłużej i miały sens. Jeżeli zmieszczę się w 2000 euro będzie super, jeżeli uda się usprawnic za mniej jeszcze lepiej. 
Natomiast jeżeli będzie to większa kwota, rozbiję sobie te zmiany na etapy. Ten komputer to dla mnie narzędzie pracy, więc pora nareszcie o niego zadbac. 

Opublikowano (edytowane)

W takim razie zmieniłbym GPU na 5070 Ti:

https://www.alternate.de/ASUS/GeForce-RTX-5070-Ti-PRIME-GAMING-OC-Grafikkarte/html/product/100110152

Do tego zasilacz z ATX 3.1 z nową wtyczką 12V 2x6-pin pod tego RTX-a: https://www.alternate.de/Chieftec/VEGA-M-PPG-850-C-PC-Netzteil/html/product/100097925

Jeśli chodzi o dalszy upgarde, to w 1000 euro się zmieścimy żeby to sensownie wyglądało, pewnie z jakimś Core Ultra 5 250K Plus / Core Ultra 7 270K Plus i 32-64GB RAM zależnie od potrzeby.

Ewentualnie tak jak pisałem, jeśli przejdziesz na render po GPU, to można spróbować wrzucić Ryzena 7 5700X na obecną platformę i zobaczyć czy w kwestii CPU taki proc ci wystarcza. Tyle że raczej szukałbym czegoś na promocji / używanego, żeby w razie gdyby jednak dalej brakowało mocy, to wtedy odsprzedać bez większej straty.

Pewnie przy okazji zmiany platformy warto by kupić jakiś nowy dysk M.2 Gen 4 czy Gen 5 1TB - postawić na tym system od nowa i programy, a te dyski co masz przeznaczyć na magazyny.

Przy wymianie GPU pamiętaj żeby usunąć sterowniki od starej karty, najlepiej programem DDU.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Dzięki za pomoc. 
Zastanawiam się czy nie kupic odrobinę droższego zasilacza. Z obecnym miałam kilka razy problem, przy uruchamianiu komputera, wybijał korki. Dlatego wolę już dopłacic trochę dla bezpieczeństwa. 

Reszta Twoich propozycji też jest bardzo sensowna i na pewnoe skorzystam za jakiś czas. 

Opublikowano (edytowane)

Wybijanie korków może być związane z wysokim prądem rozruchowym obecnego zasilacza, ten Chieftec ma go na dużo niższym poziomie i ogólnie to bardzo solidny zasilacz, jakościowo i prądowo dużo lepszy od obecnego - więc też nie ma za bardzo konieczności dopłaty.

Edytowane przez Dirian