Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jw. bierz 9800x3d, 7800x3d też by schłodziło to chłodzenie, jeśli masz ciasny budżet to można iść w 7800x3d - ten procek mało ciepła generuje ale jest po prostu gorący bo słąbo oddaje ciepło, jakbys miał dołożyć 500zł więcej do GPU np lepiej mieć 7800x3d + rx9070xt niź 9800x3d + 9700

Opublikowano

@wrobel_krk aż tak źle nie jest z tym CPU. Oczywiście, 9800X3D będzie nieco lepszym wyborem dla tego chłodzenia, ale też... zauważalnie droższym. Na tyle droższym, że kupisz Noctue G2 chociażby, a to już kwestie opłacalności zmienia. Niemniej - AXP120 to świetne chłodzenie i bez problemu poradzi sobie z oboma CPU. Mam je u siebie, wcześniej przez jakiś rok używałem w H1 i nie zamienię na inne LP - bo uważam, że lepszego nie ma (przynajmniej na teraz) w tym rozmiarze. Do tego bezproblemowa zmiana wentylatora (jeśli obudowa pozwala) na 25-30mm i w tej formie niech ktoś spróbuje to pobić.

@Coffee Banan tak jak Ci pisze @wrobel_krk - jak masz wybór między 7800X3D/9800X3D a gorszą kartą - idź w 7800X3D i lepszą kartę. Chociaż dzisiaj, przy tych cenach kart, to ciężko polecić coś lepszego od 9070/9070XT...

Opublikowano

Tam jest słaba sekcja zasilania, takie absolutne minimum budżetowa płytka 

W grach powinno być spoko. 

Ja bym dołożył osobiście no do np MSI MPG B650I EDGE WIFI. Poza lepszym vrn ma np lepszy kodek audio, 2x M2 sloty. Pytanie na czym Ci zalezy w mobo 

• Upvote 1
Opublikowano

@Coffee Banan Zrób, jak Ci radzi @wrobel_krk czyli zainwestuj w lepszą mobo, a dokładnie lepszą sekcję zasilania i kawał porządnego radiatora na niej. Jeśli proponowaną przez Ciebie mobo będziesz montował w obudowie ITX, w której chłodzenie CPU będzie horyzontalne i będzie zwyczajnie wiało na płytę główną od góry - nawet ta budżetowa konstrukcja sobie poradzi. ALE - jak będzie jakieś inne rozwiązanie chłodzenia, np. AiO - to zdecydowanie będzie problem. Sam to właśnie przerabiałem w upały na B850-I od Asusa (zdecydowanie NIE-budżetowa mobo) i przy zastosowaniu AiO w czasie, gdy w pokoju było pod 28stC i stojące powietrze to normalnie doświadczyłem w czasie grania restartów kompa. Nagle, bez sygnalizacji, że coś jest nie halo. Po dotknięciu radiatora sekcji zasilania normalnie parzyło jak uj. Pamięci RAM 65stC (po wejściu do BIOSu, więc parę stopni uciekło). Teraz tak: po przełożeniu mojego setupu spowrotem do H1, gdzie już jest nawiew na mobo (P14 MAX) poprzez wbudowane AiO - problem zniknął, radiator jest co najwyżej lekko ciepły, pamięci RAM ledwo 45-46stC.

Zwracam Ci na to uwagę, bo możesz wtopić i niepotrzebnie się wkurzać, a 9800X3D tani nie jest, więc na mobo dla niego też nie można przesadnie oszczędać. Polecana wyżej mobo od MSI będzie super, jeśli chodzi o sekcję zasilania (8+2+1), kodek dźwiękowy, chłodzenie sekcji zasilania i dysku M.2. Nie warto w tym wypadku oszczędzać tych 300-350zł. Jak jednak się uprzesz i chcesz tanio, to możesz zaryzykować i kupić TO - sekcja zasilania jak MSI (8+2+1), ale gorszy kodek dźwiękowy - za to dużo lepiej chłodzona sekcja zasilania, niż ten Gigabyte z pierwszego postu. Zdecydowanie wolałbym po taniości ten wynalazek niż tego GB.