Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@sideband większość recek wersji 1200 watowej dotyczy starej rewizji ATX 2.XX. Ciężko coś znaleźć odnośnie nowej specyfikacji. Jest za to na Cybenetics ale wersja 3.0.

Wersja 1350W ma już dwa wejścia 12V-2x6 więc pytanie czy już innych bebechów nie ma. Z testów Cybenetics wychodzi, że są całkiem dobre. Jedyny minus chyba to słaba sprawność przy małym obciążeniu.

No dobra po przestudiowaniu recek na polu bitwy pozostał Corsarzyk RM1000x, który sumarycznie wypada dobrze we wszystkich podkategoriach albo ten FSP 1350W, ewentualnie jeszcze Be Quiet Power Zone 2 1200W ale nie ma jakiejś dobrej ceny na tą chwilę.

Opublikowano

No nie są to jakieś szczegółowe recki :D . Dobrze, że chociaż je otworzył. Bebechy troszkę inne ale generalnie na dobrych podzespołach i elementach.

Więc teraz decyzja Korsarzyk czy FSP? 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie przeszkadza wam głośne klikanie/cykanie wydobywające przy zmianie obciążenia na FSP - np siedzicie na słuchawkach, to polecam :E

Te zasilacze są super ale mają przełączniki fizyczne które działają przy przełączaniu lini w zasilaczu, wydają dosyć niepokojące dźwięki - klikanie, pstrykanie itp.

Miałem BQ Straight power 12 1200w który jest pochodną z tej konstrukcji od FSP.

Za długo nie wytrzymałem z tym :D

Na necie aż chuczy od tego, wystarczy poszukać "fsp ptm hydro clicking sound" ;D

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano (edytowane)

@ShaDow_Pro Musze odpocząć od Endorfy/SilentiumPC ;). Mam teraz starą wersję Supremo 750W. W poprzednich kompach też siedziały Supremo bo w testach zawsze dobrze wypadały. Ale ostatnio u dzieciaka w kompie 650tka zaczęła szwankować. Na podmianke wpadł XPG Core Reactor II 850W i wszystkie problemy z zawieszaniem kompa się skończyły. Mój kończy właśnie 5 rok żywota i pytanie czy on nie odpowiada mi za sporadyczne wykrzaczanie się gier na RTXie 5080. 

5 godzin temu, kamil039c napisał(a):

Jeśli nie przeszkadza wam głośne klikanie/cykanie wydobywające przy zmianie obciążenia na FSP - np siedzicie na słuchawkach, to polecam :E

Te zasilacze są super ale mają przełączniki fizyczne które działają przy przełączaniu lini w zasilaczu, wydają dosyć niepokojące dźwięki - klikanie, pstrykanie itp.

Miałem BQ Straight power 12 1200w który jest pochodną z tej konstrukcji od FSP.

Za długo nie wytrzymałem z tym :D

Na necie aż chuczy od tego, wystarczy poszukać "fsp ptm hydro clicking sound" ;D

Mam to samo na moim Supremo. Można by rzec, że jestem przyzwyczajony do tego tykania :E

Kurde wpadła jakaś tania sztuka Korsarza ale co to za firma to nie mam pojęcia. Cena fajna ale w razie problemów pewnie już nic nie załatwię :D

https://allegro.pl/produkt/zasilacz-corsair-rm1000x-1000-w-80-plus-gold-14093ef2-28c7-4020-a20d-94523bc8e97b?offerId=18868197268

Później najtańsza opcja to Amazon za 619 zeta https://www.amazon.pl/dp/B0D9C3P46P/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0D9C3P46P&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=1a88aa6a-6639-2f13-7e0c-6d65e64a88fa&th=1

Fortron ciągle za 599 złociszy https://www.x-kom.pl/p/1273519-zasilacz-do-komputera-fsp-fortron-ptm-pro-1350w-80-plus-platinum-atx-31.html

I zostaje jeszcze Pure Power 13M. Cena ok ale ponoć trafiają się sztuki z gorszymi kondensatorami.

"I glanced over my current PSU which is be quiet! PURE POWER 13 M and I noticed it was downgraded to tier B+ (from A) because "As of 2026, some units have been shipping with bulk caps rated for only 85C instead of the 105C caps used in the Cybenetics sample."

https://www.x-kom.pl/p/1341688-zasilacz-do-komputera-be-quiet-pure-power-13-m-1000w-80-plus-gold.html?pageThemeMode=dark&

Kurde dawno takiego zgryza nie miałem co brać :Crash:

EDIT:

Dobra już nie ważne - wpadł kupon na Amazonie więc problem się sam rozwiązał. Wzięty Korsarz za 579 zł

Dziękuje za pomoc :piwko:

Edytowane przez MadDog