Skocz do zawartości

Pominięty adres w inwestycji KPO/POPC (Asta-Net, zachodniopomorskie) kabel na posesji, a w systemie „brak realizacji”. Gdzie uderzyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

Szukam porady lub kontaktu do kogoś, kto potrafi racjonalnie ugryźć temat pominięcia adresu przy budowie światłowodu z dotacji publicznych. Może jest tu jakiś przedstawiciel operatora albo osoba, która przeszła tę drogę skutecznie.

Lokalizacja: Województwo zachodniopomorskie, powiat sławieński, Gmina Postomino, miejscowość Dzierżęcin (mała wieś).
Operator: Asta-Net.

Opis sytuacji:
Od marca 2023 roku regularnie zgłaszam zapotrzebowanie na światłowód na portalu internet.gov.pl. Mniej więcej w tym samym czasie na mapie dla wybranych numerów w mojej okolicy pojawił się status „w trakcie inwestycji ze środków publicznych”. Pod koniec sierpnia 2023 część adresów w wiosce „zaświeciła się” na niebiesko (w zasięgu).

Niestety, mój numer domu, oraz numery sąsiadów zostały całkowicie pominięte. W systemie nasze adresy nadal widnieją pod statusami „Inwestycja dofinansowana – brak realizacji”, „Brak zasięgu” bądź „Inwestycja planowana ze środków publicznych”.

W czym problem?

Absurd techniczny: Kabel światłowodowy fizycznie wystaje z ziemi na mojej posesji, tuż za furtką wejściową. Infrastruktura została doprowadzona pod sam dom, a mimo to oficjalnie nie mam możliwości podłączenia.

Ściana w kontakcie z operatorem:  Kontakt telefoniczny i mailowy z Asta-Net to dramat, konsultanci odpowiadają wymijająco formułkami typu „może będzie w przyszłości, a może nie”, bez żadnych konkretów technicznych czy planistycznych.

Reakcja urzędów: Zgłaszałem sprawę do UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej), ale zostałem potraktowany szablonowo, dostałem odpowiedź, która nic nie wnosi do sprawy.

Skoro inwestycja jest realizowana z pieniędzy publicznych, a kabel fizycznie leży na mojej działce, zostawienie kilku domów w środku wsi bez dostępu do sieci to czyste marnotrawstwo i błąd projektowy.

Gdzie jeszcze mogę uderzyć, żeby ktoś realnie przyjrzał się tym planom i „wbił” nasze adresy do systemu?

Pisać do CPPC (Centrum Projektów Polska Cyfrowa), które nadzoruje te dotacje?

Próbować przez wójta/gminę?

Czy jest jakiś wyższy stopień eskalacji w UKE, który zmusi Asta-Net do weryfikacji terenu w oparciu o stan faktyczny (kabel na posesji), a nie tylko to, co widzą w błędnie przygotowanych mapach projektowych?

Z góry dzięki za wszelkie merytoryczne wskazówki i porady!

Edytowane przez TeoX
Opublikowano

Widze, że desperacja do granic skoro publicznie udostępniasz swój adres.

Bijesz do operatora z listy np Play. Podpisujesz umowę i robią dalej. Wtedy po podłączeniu przez operatora ta stronka z danymi się zaktualizuje.

A jak nie to pisz do Premiera może zamiast dać jakiejś profesor za współpracę z Ai da tobie, albo już rozdali między sobą na hafty i lipa.

Taki to rząd właśnie na jakość się, a Polaków ma w mega głębokim poważaniu.

Pytałeś Play lub Orange czy szukasz sam nie wiesz czego?

Jak masz kabel, światłowód na posesji to teraz resztę robią operator, z którym podpiszesz umowę na usługę i, któremu będziesz płacił. Co co mieli zrobić z KPO swoje zrobili.

Na stronie Orange lub Play jak wpiszesz swój adres może nie znajdować bo pierwsza umowa po wkopaniu światłowodu najczęściej trzeba zamówić przez telefon z konsultantem, albo w salonie bo oni ten adres sprawdza tam gdzie zwykły człowiek nie ma dostępu.

Asta-Net to lokalny operator i oni często dopiero mogą świadczyć usługę jak kabel się z amortyzuje, więc na początek trzeba uderzać do dużych operatorów, ogólnopolskich.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, CLOWN napisał(a):

Widze, że desperacja do granic skoro publicznie udostępniasz swój adres.

Bijesz do operatora z listy np Play. Podpisujesz umowę i robią dalej. Wtedy po podłączeniu przez operatora ta stronka z danymi się zaktualizuje.

A jak nie to pisz do Premiera może zamiast dać jakiejś profesor za współpracę z Ai da tobie, albo już rozdali między sobą na hafty i lipa.

Taki to rząd właśnie na jakość się, a Polaków ma w mega głębokim poważaniu.

Pytałeś Play lub Orange czy szukasz sam nie wiesz czego?

Jak masz kabel, światłowód na posesji to teraz resztę robią operator, z którym podpiszesz umowę na usługę i, któremu będziesz płacił. Co co mieli zrobić z KPO swoje zrobili.

Na stronie Orange lub Play jak wpiszesz swój adres może nie znajdować bo pierwsza umowa po wkopaniu światłowodu najczęściej trzeba zamówić przez telefon z konsultantem, albo w salonie bo oni ten adres sprawdza tam gdzie zwykły człowiek nie ma dostępu.

Asta-Net to lokalny operator i oni często dopiero mogą świadczyć usługę jak kabel się z amortyzuje, więc na początek trzeba uderzać do dużych operatorów, ogólnopolskich.

Kolego, chyba nie do końca przeczytałeś mój post ze zrozumieniem. :)

Play, Orange, RFC i Asta-Net były już przeze mnie sprawdzane i właśnie dlatego napisałem na forum, bo zwykła ścieżka „zamów usługę i podłączą” w tym przypadku nie działa.

Problem polega dokładnie na tym, że pod moim adresem według operatorów nie ma zrealizowanego przyłącza, mimo że fizyczny kabel światłowodowy został doprowadzony na moją posesję. To nie jest sytuacja typu „mam światłowód i nie wiem, jak go zamówić”.

Jeżeli masz wiedzę, że w przypadku tej konkretnej inwestycji KPO operator może po prostu pominąć wskazane adresy, bo „swoje już zrobił”, albo że Asta-Net może świadczyć usługę dopiero po jakiejś „amortyzacji kabla”, to podaj proszę konkretną podstawę albo dokument dotyczący tego projektu.

Bo teksty w stylu „podpisz umowę z dużym operatorem, oni zrobią resztę” są fajne, tylko że właśnie żaden z operatorów nie może tej umowy zrealizować pod moim adresem.

I dokładnie tego dotyczy moje pytanie: kto odpowiada za weryfikację prawidłowości realizacji inwestycji i co można zrobić, jeżeli kilka adresów zostało pominiętych, a infrastruktura fizycznie znajduje się praktycznie pod domem.

Jeżeli masz konkretną wiedzę ,chętnie skorzystam. Jeśli nie, to darujmy sobie premiera, profesorów i hafty, bo niewiele to wnosi do tematu. ;)

Edytowane przez TeoX
Opublikowano

Zrób zdjęcie, że masz na posesji ten światłowód, że wystaje i ciebie za bramą i pokaż tutaj.

Ja w 2021 roku miałem robiony światłowód z dofinansowania naszego rządu wtedy innego niż dzisiaj. Nie było to KPO. Zrobili, wkopali i musiałem czekać 2 tygodnie, żeby pojawił się adres w INEA bo kabel kładła INEA.

Ja mając telefony w T-Mobile zamówiłem światło w T-Mobile. W dniu wizyty techników cały dzień jak na ogniu czekałem na nich od T-M. 15 godzina nikogo nie ma, dzwonię do T-M, a oni, że Fiberhost czyli INEA zablokowali im możliwość podłączenia na moim adresie.

Do tego w Plus, Netia i Play do 2025 roku nie znajdywali mojego adresu, że ma światłowód ani na infolinii, ani w salonie, a sprawdzałem z czystej ciekawości, nie żeby przechodzić.

Tylko mogłem wziaśc w INEA. Lata mijają i zmienił bym operatora bo tak na dobrą sprawę Symetryczne łącze nie jest mi niezbędne, ale strach przed tym, że po latach INEA kogoś zablokuje, a że internet śmiga na własnym routerze bez zbędnej konfiguracji routera na WAN i dostania od INEA Publiczne Zmienne IP za zero trzymam się tego płacąc do stycznia 2027 84 potem 94, chociaż T-M kupił INEA.

5 godzin temu, TeoX napisał(a):

Jeżeli masz konkretną wiedzę ,chętnie skorzystam. Jeśli nie, to darujmy sobie premiera, profesorów i hafty, bo niewiele to wnosi do tematu. ;)

Jeżeli w ten sposób oczekujesz tylko pomocy to jedyne znane mi w Polsce forum stricte techniczne gdzie biczują za nie techniczne i fachowe dyskusje to Elektroda. Poza tym forum jest dyskusyjne i czasem najgłupsza pomoc może okazać się dobrą. Ale jak masz się tak do nas na forum odzywać to nie wiem czy ktokolwiek poza mną tu się do ciebie odezwie. 

Moje wywody co do rządu, premiera oto nie są bez podstawne. Mój sąsiad mieszkający 6 domóœ dalej jest w takiej samej sytuacji co ty od 3 lat i wszyscy go dymają cały czas bo firma wykopując światłowód zrobiła swoje, kasę wzięła, a czemu rząd i operatorzy twierdzą, że nie zrealizowane to możliwe, że nie dowiesz się nigdy.

Jak masz zamiar pouczać innych, że znasz się lepiej, a to co ja piszę tobie się nie podoba to sorry, ale wiem, że są tu tacy co może i lepiej się na tym znają ode mnie, ale nie lubią cwaniactwa.

Ja opisałem Tobie jak było u mnie, a jak uważasz, że nie wnosi to nic do tematu to powodzenia, bez łaski, ja też gburów i cwaniaków nie znoszę. Jakbym pomagał za kasę tutaj to może musiał bym ciebie znosić.

Opublikowano
36 minut temu, CLOWN napisał(a):

Zrób zdjęcie, że masz na posesji ten światłowód, że wystaje i ciebie za bramą i pokaż tutaj.

Ja w 2021 roku miałem robiony światłowód z dofinansowania naszego rządu wtedy innego niż dzisiaj. Nie było to KPO. Zrobili, wkopali i musiałem czekać 2 tygodnie, żeby pojawił się adres w INEA bo kabel kładła INEA.

Ja mając telefony w T-Mobile zamówiłem światło w T-Mobile. W dniu wizyty techników cały dzień jak na ogniu czekałem na nich od T-M. 15 godzina nikogo nie ma, dzwonię do T-M, a oni, że Fiberhost czyli INEA zablokowali im możliwość podłączenia na moim adresie.

Do tego w Plus, Netia i Play do 2025 roku nie znajdywali mojego adresu, że ma światłowód ani na infolinii, ani w salonie, a sprawdzałem z czystej ciekawości, nie żeby przechodzić.

Tylko mogłem wziaśc w INEA. Lata mijają i zmienił bym operatora bo tak na dobrą sprawę Symetryczne łącze nie jest mi niezbędne, ale strach przed tym, że po latach INEA kogoś zablokuje, a że internet śmiga na własnym routerze bez zbędnej konfiguracji routera na WAN i dostania od INEA Publiczne Zmienne IP za zero trzymam się tego płacąc do stycznia 2027 84 potem 94, chociaż T-M kupił INEA.

Jeżeli w ten sposób oczekujesz tylko pomocy to jedyne znane mi w Polsce forum stricte techniczne gdzie biczują za nie techniczne i fachowe dyskusje to Elektroda. Poza tym forum jest dyskusyjne i czasem najgłupsza pomoc może okazać się dobrą. Ale jak masz się tak do nas na forum odzywać to nie wiem czy ktokolwiek poza mną tu się do ciebie odezwie. 

Moje wywody co do rządu, premiera oto nie są bez podstawne. Mój sąsiad mieszkający 6 domóœ dalej jest w takiej samej sytuacji co ty od 3 lat i wszyscy go dymają cały czas bo firma wykopując światłowód zrobiła swoje, kasę wzięła, a czemu rząd i operatorzy twierdzą, że nie zrealizowane to możliwe, że nie dowiesz się nigdy.

Jak masz zamiar pouczać innych, że znasz się lepiej, a to co ja piszę tobie się nie podoba to sorry, ale wiem, że są tu tacy co może i lepiej się na tym znają ode mnie, ale nie lubią cwaniactwa.

Ja opisałem Tobie jak było u mnie, a jak uważasz, że nie wnosi to nic do tematu to powodzenia, bez łaski, ja też gburów i cwaniaków nie znoszę. Jakbym pomagał za kasę tutaj to może musiał bym ciebie znosić.

Ale przecież właśnie tym, co napisałeś teraz, potwierdziłeś to, o czym pisałem :).

Twój sąsiad 6 domów dalej ma od 3 lat dokładnie ten sam problem: światłowód fizycznie zrobiony, a adres oficjalnie nadal „niezrealizowany” i nie da się normalnie zamówić usługi. Czyli jednak nie jest to takie proste „weź Play albo Orange i zrobią resztę”.

Nie twierdzę też, że Twoja historia jest bezwartościowa. Wręcz przeciwnie , informacja, że u sąsiada wygląda to identycznie, jest bardzo cenna, bo wskazuje, że może chodzić o szerszy problem z tą konkretną inwestycją, a nie pojedynczy błąd przy moim adresie.

Natomiast różnica jest taka, że ja pytam co można z tym konkretnie zrobić, a nie kto jest winny politycznie. Jeśli przez 3 lata firma, operator i „rząd” nic z tym nie zrobili, to tym bardziej interesuje mnie, gdzie można znaleźć dokumentację projektu, zakres adresów objętych dofinansowaniem i organ, który może zweryfikować, czy inwestycja została faktycznie wykonana zgodnie z założeniami.

Co do „cwaniactwa”, „gburów” i „pouczania” , trochę nadinterpretujesz. Nie napisałem, że znasz się gorzej ode mnie. Napisałem tylko, że Twoja rada nie rozwiązuje mojego przypadku, bo sprawdziłem już dokładnie tych operatorów, których mi poleciłeś.

A tekst o „desperacji” i publicznym adresie był od Ciebie, nie ode mnie. Ja później tylko wyjaśniłem, dlaczego pytam na forum.

Więc bez spiny. Jeśli masz doświadczenie z podobnym przypadkiem i wiesz, gdzie faktycznie można uderzyć, to chętnie posłucham. Jeśli nie, też w porządku, ale nie róbmy z normalnego sprostowania osobistego ataku. ;)

Opublikowano

@TeoX Nie zmienia to faktu, że jednak nie chciał bym, żeby jakie forum odwiedzane pewnie nie tylko przez Polaków i w Polsce znali mój dokładny adres, więc nadal uważam, że upublicznianie swojego adresu nie wiadomo gdzie i komu to jakaś desperacja bo akurat na forum zawsze może zajęć jakiś świr, a ich niestety więcej na świecie niż chwastów.

Co do sprawy to u mojego sąsiada, który w końcu pojechał do siebie firmy, która miała dostać kasę z KPO za to, że wykopała światłowód dowiedział się, że kasy od 3 lat nie dostali i nie dostaną w związku z czym nie mówiąc gdzie dokładnie przecięli światłowód między główna droga, a droga dojazdowa do jego domu i sąsiadów. Dostaną za to kasę to zespawana od nowa, a nie to bardzo możliwe, że wykopią ten światłowód w ogóle. Gmina mu nie pomoże bo kasa nie idzie przez gminę tylko z Warszawy od rządu. i gmina nic do tego nie ma. W przypadku mojego sąsiada, jego siostry i brata gdzie mają domy przy jednej drodze dojazdowej już nie mają wyjścia, albo z własnej kasy sobie podłącza, albo wcale.

Dlatego piłem do rządu, a nie dlatego, że mam własne aluzje bo mi to ryba kto rządzi tylko to właśnie pokazuje jak to KPO przy obecnym rządzie działa i nie zależnie za jakimi rządzącymi jesteś lub za żadnymi prawda jest brutalna.

Mi nie robili z KPO czy jakaś inna inwestycja z UE tylko gmin a dostała kasę od rządu w 2021 roku i za to zrobili. Znajomy te 6 domóœ dalej wtedy nie było ich w domach jak z gminy przynosili projekty budowy światłowodu do podpisania więc w tej chwili dostają światłowód, krótkiego nie można używać.

Ja 5 lat temu nie sprawdzałem na internet.gov.pl po prostu INEA [pwoedzoa;a, że mam zadzwonić po tej dacie i zadzwoniłem adres był w systemach tam gdzie ja zajrzeć nie mogę i w dniu zamawiania w INEA na internet gov pl mój adres był w Realizacji, a nie zrealizowany. Dopiero po miesiącu jak INEA uruchomiła mi na tych stronach zmieniło się na zrealizowany bo ktoś to wprowadził najprawdopodobniej ręcznie.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, CLOWN napisał(a):

@TeoX Nie zmienia to faktu, że jednak nie chciał bym, żeby jakie forum odwiedzane pewnie nie tylko przez Polaków i w Polsce znali mój dokładny adres, więc nadal uważam, że upublicznianie swojego adresu nie wiadomo gdzie i komu to jakaś desperacja bo akurat na forum zawsze może zajęć jakiś świr, a ich niestety więcej na świecie niż chwastów.

Co do sprawy to u mojego sąsiada, który w końcu pojechał do siebie firmy, która miała dostać kasę z KPO za to, że wykopała światłowód dowiedział się, że kasy od 3 lat nie dostali i nie dostaną w związku z czym nie mówiąc gdzie dokładnie przecięli światłowód między główna droga, a droga dojazdowa do jego domu i sąsiadów. Dostaną za to kasę to zespawana od nowa, a nie to bardzo możliwe, że wykopią ten światłowód w ogóle. Gmina mu nie pomoże bo kasa nie idzie przez gminę tylko z Warszawy od rządu. i gmina nic do tego nie ma. W przypadku mojego sąsiada, jego siostry i brata gdzie mają domy przy jednej drodze dojazdowej już nie mają wyjścia, albo z własnej kasy sobie podłącza, albo wcale.

Dlatego piłem do rządu, a nie dlatego, że mam własne aluzje bo mi to ryba kto rządzi tylko to właśnie pokazuje jak to KPO przy obecnym rządzie działa i nie zależnie za jakimi rządzącymi jesteś lub za żadnymi prawda jest brutalna.

Mi nie robili z KPO czy jakaś inna inwestycja z UE tylko gmin a dostała kasę od rządu w 2021 roku i za to zrobili. Znajomy te 6 domóœ dalej wtedy nie było ich w domach jak z gminy przynosili projekty budowy światłowodu do podpisania więc w tej chwili dostają światłowód, krótkiego nie można używać.

Ja 5 lat temu nie sprawdzałem na internet.gov.pl po prostu INEA [pwoedzoa;a, że mam zadzwonić po tej dacie i zadzwoniłem adres był w systemach tam gdzie ja zajrzeć nie mogę i w dniu zamawiania w INEA na internet gov pl mój adres był w Realizacji, a nie zrealizowany. Dopiero po miesiącu jak INEA uruchomiła mi na tych stronach zmieniło się na zrealizowany bo ktoś to wprowadził najprawdopodobniej ręcznie.

Co do adresu który był na zrzucie z internet.gov.pl dawno usunąłem więc temat zamknięty.. Określenie „desperacja” było jednak trochę przesadzone, ale nieważne.

Natomiast co do samej sprawy, teraz już rozumiem dokładniej, co miałeś na myśli. I właśnie przykład Twojego sąsiada jest dla mnie interesujący, bo pokazuje, że problem może leżeć nie po stronie tego, że ktoś „nie umie zamówić światłowodu”, tylko w samej realizacji i rozliczeniu inwestycji.

U mnie sytuacja jest o tyle ciekawa, że światłowód fizycznie dochodzi do mojej posesji, a mimo tego mój adres i kilka sąsiednich nadal mają status wskazujący na brak realizacji. Operatorzy, których sprawdzałem, nie mogą mi po prostu sprzedać usługi, bo ich systemy nie widzą możliwości podłączenia.

I właśnie dlatego założyłem ten temat, chciałem ustalić, kto może zweryfikować, co faktycznie zostało wybudowane względem zakresu inwestycji i dlaczego adresy, do których infrastruktura fizycznie dochodzi, nadal są oznaczone jako niezrealizowane.

Co ciekawe, historia z Twoim znajomym o ręcznej zmianie statusu po uruchomieniu usługi też jest dla mnie istotna. To oznacza, że sam status na internet.gov.pl może być po prostu nieaktualny, ale żeby to rozstrzygnąć, trzeba wiedzieć, kto odpowiada za jego aktualizację i na jakiej podstawie.

Jeżeli masz możliwość dopytać sąsiada, jaka dokładnie firma realizowała inwestycję, z jakiego programu była finansowana i czy ma jakiekolwiek dokumenty/numer projektu, to byłaby dużo bardziej konkretna pomoc niż dalsze dyskusje o rządzie. ;)

Bo jeżeli okaże się, że u mnie mechanizm jest podobny, będę już wiedział, czego konkretnie szukać i do kogo pisać.

I dzięki za ten konkretny przykład z INEA, akurat to może być przydatne.

Edytowane przez TeoX
Opublikowano
22 minuty temu, TeoX napisał(a):

Co ciekawe, historia z Twoim znajomym o ręcznej zmianie statusu po uruchomieniu usługi też jest dla mnie istotna. To oznacza, że sam status na internet.gov.pl może być po prostu nieaktualny, ale żeby to rozstrzygnąć, trzeba wiedzieć, kto odpowiada za jego aktualizację i na jakiej podstawie.

Tego się raczej na forum nie dowiesz, ani nigdzie indziej bo to są tajemnice projektu i inwestycji i nie można zdradzać na lewo i prawo.

23 minuty temu, TeoX napisał(a):

U mnie sytuacja jest o tyle ciekawa, że światłowód fizycznie dochodzi do mojej posesji,

U mojego znajomego jest za ogrodzeniem na posesji, a nie dochodzi do posesji więc to już w ogóle masakra. Znajomy może go dotknąć bo wystaje z pod murku ogrodzenia.

Mojego znajomego sytuacja jest o tyle dobra, że w Gminie pracuje jego ciocia, któ©a mówiąc w prosty kręcisz  panem z gminy, który zajmuje się inwestycjami na terenie gminy i na prośbę cioci to i owo może sprawdzić, aczkolwiek to też nielegalne więc jak ktoś mu się dorwie do tyłka może mieć prze....walne. :) 

Znajomy dowiedział się, że inwestycje z KPO są kierowane do małych firm wykonujących światłowód, a nie do dużych hurtowych jak Fiberhost czy Światłowóð Inwestycje i Otwarty światłowód gdzie te duże firmy nie wykonają inwestycji jak nie dostaną kasy. Małe firmy najpierw muszą wykonać zlecenie, a potem walczą o kasę bo jak nie wykonają w terminie inwestycji to nie ma o co walczyć potem.

Że dzieje się z tym KPO w rządzie to i o wo bo nie ma sensu wymieniać co to też powoduje, że z tym światłowodem jest jak jest, trudno to określić inaczej jak jednym wielkim burdelem i oszustwem.

Wiem też, że dużo inwestycji odwoju Światłowód inwestycje i Otwarty światłowód bo właśnie nie dostają kasy i cała inwestycja przepada, co powoduje że raczej drugi raz ten adres nie będzie brany pod uwagę never.

Ja i mój brat, któremu w 2024 roku zrobił Światłowód inwestycje, a mi w 2021 Fiberhost jesteśmy szczęściarzami tak jak to mogę określić po tym co czytam i słyszę teraz. Nawet na Polsat News ostatnio mówili, że ileś inwestycji światłowodu w Polsce przepada i dużo ludzi nie będzie miało nigdy światłowodu bo to były jedyne okazję mieć go za darmo to tak bardziej po swojemu piszę :) 

Opublikowano
23 minuty temu, CLOWN napisał(a):

Tego się raczej na forum nie dowiesz, ani nigdzie indziej bo to są tajemnice projektu i inwestycji i nie można zdradzać na lewo i prawo.

U mojego znajomego jest za ogrodzeniem na posesji, a nie dochodzi do posesji więc to już w ogóle masakra. Znajomy może go dotknąć bo wystaje z pod murku ogrodzenia.

Mojego znajomego sytuacja jest o tyle dobra, że w Gminie pracuje jego ciocia, któ©a mówiąc w prosty kręcisz  panem z gminy, który zajmuje się inwestycjami na terenie gminy i na prośbę cioci to i owo może sprawdzić, aczkolwiek to też nielegalne więc jak ktoś mu się dorwie do tyłka może mieć prze....walne. :) 

Znajomy dowiedział się, że inwestycje z KPO są kierowane do małych firm wykonujących światłowód, a nie do dużych hurtowych jak Fiberhost czy Światłowóð Inwestycje i Otwarty światłowód gdzie te duże firmy nie wykonają inwestycji jak nie dostaną kasy. Małe firmy najpierw muszą wykonać zlecenie, a potem walczą o kasę bo jak nie wykonają w terminie inwestycji to nie ma o co walczyć potem.

Że dzieje się z tym KPO w rządzie to i o wo bo nie ma sensu wymieniać co to też powoduje, że z tym światłowodem jest jak jest, trudno to określić inaczej jak jednym wielkim burdelem i oszustwem.

Wiem też, że dużo inwestycji odwoju Światłowód inwestycje i Otwarty światłowód bo właśnie nie dostają kasy i cała inwestycja przepada, co powoduje że raczej drugi raz ten adres nie będzie brany pod uwagę never.

Ja i mój brat, któremu w 2024 roku zrobił Światłowód inwestycje, a mi w 2021 Fiberhost jesteśmy szczęściarzami tak jak to mogę określić po tym co czytam i słyszę teraz. Nawet na Polsat News ostatnio mówili, że ileś inwestycji światłowodu w Polsce przepada i dużo ludzi nie będzie miało nigdy światłowodu bo to były jedyne okazję mieć go za darmo to tak bardziej po swojemu piszę :) 

3 lata czekania na marne, dzwonili z Asty trzeci raz w tym miesiącu: adres jest ujęty jako "dodatkowy" nie mamy informacji kiedy zostanie przyłącze ukończone.. aczkolwiek obok mnie jest pustostan, obok pustostanu na słupie energetycznym wisi mufa która jest aktywna, wystarczy do mnie puścić 15m kabla, milczą :).

Opublikowano

Ja na  liście internet gov pl mam lokalnego operatora Świdman i przy nim piszę rodzaj zasięgu Teoretyczny. Czemu? Bo zamiast się dogadać i puścić przez Fiberhost to oni chcą swój kabel robić, a gmina nie pozwala bo jest już światłowód. Więc może u ciebie coś podobnego.

Ja bym napisał pismo, opisał wszystko najdokładniej jak się da, gdzie pisałeś, gdzie dzwoniłeś, wydrukować te maile co pisałeś, co dostałeś odpowiedź. Zrobić zdjęcia kabla przy posesji, na tym słupie. Zebrać podpisy sąsiadów w tej samej sytuacji z nr telefonu i zawieść do gminy. Ja i tak obstawiam, że zleją to, ale może komuś się zachęcę tym zająć. Wiem, że to mnóstwo papieru its, ale bez dowodów wszelkich to też olejną. Co do tej konkurencji i konsumentów to samo zapakować kopertę i polecony, priorytet z potwierdzeniem odbioru. Tu już większą szansa, że przynajmniej coś odpowiedzą.. Wiecej pomysłów nie mam.

Opublikowano (edytowane)

@CLOWN Dobra, sprawa wygląda tak, dorwałem kontakt do byłego pracownika Asta-NET który przeszedł do Play, a zna całą sieć od podszewki w mojej okolicy. W piątek ma przyjechać, zrobić pomiary i podłączyć mnie z mufy która wisi na słupie energetycznym przy pustostanie oddalonym od mojej posesji o około 20m :), także jak wszystko pójdzie dobrze to zagości u mnie Play 👍. Aktualny projekt Asty został porzucony i nie będzie kontynuowany, stąd taka sytuacja u mnie 👍.

Edytowane przez TeoX
Opublikowano

Czyli CIUT racji miałem w tym na początku, że trzeba dorwać operatora teraz tylko niestety od tzw  4 liter, a nie normalnie :P 

Powodzenia :) Daj znać co i jak i jak śmiga. Zapytaj się czy będziesz mógł ewentualnie podłączyć swój router, ale to chyba bez TV wtedy :) Wiesz te routery od operatoróœ w blokach dają radę, ale w domach gdzie ma ogarnąć czasem co najmniej 2 piętra gorzej, a i pamiętaj, że doliczają ileś za router co miesiąc więc sobie na szybko przelicz jak bez TV, a może i z TV się da przejść na własny router, który tak jak mój z sygnaturki 2 piętra z grubych pustaków ogarnia w 80% po Wi-Fi, oczywiście 5Ghz zawsze mniej :) W Inea 5 lat temu dali jakieś badziewie Tilgin za darmo, teraz jak ostatnio przedłużał en na rok wciskali jakiś ZTE i od razu, że 20 żyła co miesiąc. Od razu pomyślałem, że ich zdrowo pierdzielnęło chyba.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, CLOWN napisał(a):

Czyli CIUT racji miałem w tym na początku, że trzeba dorwać operatora teraz tylko niestety od tzw  4 liter, a nie normalnie :P 

Powodzenia :) Daj znać co i jak i jak śmiga. Zapytaj się czy będziesz mógł ewentualnie podłączyć swój router, ale to chyba bez TV wtedy :) Wiesz te routery od operatoróœ w blokach dają radę, ale w domach gdzie ma ogarnąć czasem co najmniej 2 piętra gorzej, a i pamiętaj, że doliczają ileś za router co miesiąc więc sobie na szybko przelicz jak bez TV, a może i z TV się da przejść na własny router, który tak jak mój z sygnaturki 2 piętra z grubych pustaków ogarnia w 80% po Wi-Fi, oczywiście 5Ghz zawsze mniej :) W Inea 5 lat temu dali jakieś badziewie Tilgin za darmo, teraz jak ostatnio przedłużał en na rok wciskali jakiś ZTE i od razu, że 20 żyła co miesiąc. Od razu pomyślałem, że ich zdrowo pierdzielnęło chyba.

Dam znać jutro co i jak z tego wyszło xD. Mam też mieszkanie w mieście ze światłowodem od lokalnego ISP symetryk 1gb/1gb, tam mam mały ONT od Fibertechnic G-01 + mój Router TP Link BE3600 :). Na wiosce też chcę mieć normalny net, a nie się męczyć ledwo zipiącym LTE :). Jak wszystko wyjdzie dobrze, to na start wezmę 300mbps i zobaczymy jak to będzie banglać :), dogadam się może z tym instalatorem i.. może się uda z małym ONT w trybie bridge + normalny router :).

Edytowane przez TeoX
Opublikowano

Według strony Play własny router odpala się w zależności jaki router od nich dostaniesz i jaki rodzaj usługi dostaniesz:

https://www.play.pl/pomoc/wsparcie-techniczne/routery-i-modemy/ustawienia-i-funkcje-routerow-i-modemow/podlaczenie-wlasnego-routera-do-sieci

Przemyśl inwestycje w Keenetic. Pod względem stabilności, możliwości konfiguracji nie dorasta żadnemu TP-Linkowi, a ceny identyczne :) 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, CLOWN napisał(a):

Według strony Play własny router odpala się w zależności jaki router od nich dostaniesz i jaki rodzaj usługi dostaniesz:

https://www.play.pl/pomoc/wsparcie-techniczne/routery-i-modemy/ustawienia-i-funkcje-routerow-i-modemow/podlaczenie-wlasnego-routera-do-sieci

Przemyśl inwestycje w Keenetic. Pod względem stabilności, możliwości konfiguracji nie dorasta żadnemu TP-Linkowi, a ceny identyczne :) 

Akcja wygląda tak, ekipa z Asty przy samym słupie zostawiła kiedyś konkretny zapas kabla, wrzucili go w krzaki i tak sobie spokojnie zarastał przez trzy lata 😂. Wystarczyło go tylko podciągnąć na słup, pospawać i net gotowy. Dzięki temu wykorzystamy tę nitkę, która już leży u mnie na działce, obejdzie się bez ciągnięcia kabli w powietrzu. Chłopaki z Play mają wpaść w przyszły czwartek albo piątek. Co do routera, to plan jest idealny, dadzą swoje małe ONT, a ja podepnę pod to swojego TP-Linka AX-3000 (tego samego, który na wiosce śmiga teraz w duecie z ZTE MC889 Pro). Umowa na net mobilny i tak kończy mi się za miesiąc, więc idealnie się składa, żaden nowy router nie będzie mi potrzebny 🥳. A wątpiłem, że się nie uda xD 

Edytowane przez TeoX
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, CLOWN napisał(a):

Powodzenia, byle Asta nie powiedziała "Tamto w ziemi to nasz kabel i Wars wam" :P 

Tak, ale na tej linii świadczą jeszcze Orange i RFC :) , więc raczej łaski nie robią, że Play chce sfinalizować to co oni powinni 3 lata temu :). Trochę i tak zaczynam się martwić xD.

Edytowane przez TeoX
Opublikowano
42 minuty temu, TeoX napisał(a):

Tak, ale na tej linii świadczą jeszcze Orange i RFC :) , więc raczej łaski nie robią, że Play chce sfinalizować to co oni powinni 3 lata temu :). Trochę i tak zaczynam się martwić xD.

To tak jak pisałem tutaj, że mi po wkopaniu światłowodu Fiberhost zablokowała T-M. Dzisiaj też na T-M stronie jak sklepie swój adres wyskakuje, że 300/300 za 45 zł i 6 Miechów za friko. Nie wiem jak to działa, ale trochę jadą po bandzie na razie bo jak UOKiK pozwoli kupić Niemcom w tym polskiemu T-M INEA i Fiberhost to wtedy za 45 zł mi włącza bez żadnego ALE. Ja jednak chce uciec z światełkiem od T-M bo oni mają swoją zasadę, że jak przejdzie na czas nie określony to co rok drożej 10 zł że wszystkim. Ja chcę operatora, który po przejściu na czas nieokreślony będę płacić 5-10 zł więcej i sobie siedział na internecie, no i na własnym routerze przede wszystkim. 12 lat Neostrady z routerami TPSA potem Orange i to samo potem 10 lat z LTE, akurat w LTE można było własny router. Oczywiście Symetryczne łącze nie jest mi niezbędne, ale jak wszędzie Plus, Play, Orange 300/50 i mnie po 80 zł bez łączenia usług, a na symetrycznym 85 można mieć 300/300 no to bez sensu iść w Asymetryczne. :) 

Także uważaj na tę Astę bo to wiesz jedna wielka dżungla i jak ich kabel to mogą zablokować Play bez podania przyczyny.

Ostatnio do mnie z Poczty Polskiej nie dochodziły bardzo ważne Polecone i w końcu jadę na te pocztę a oni do mnie, że jednego listonosza na czyjejś posesji pogryzł pies i dostał mandat za naruszenie miru domowego. Więc nie zdziw się, że ktoś nawet do podłączenia światła nie chce przyjść bo go Komar pogryzie na twojej posesji przyjedzie Policja i mu powie, że naruszył Twój nie domowy.

Idiocie ten świat w Polsce już tak ostro, że strachu  domu wychodzić :P 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, CLOWN napisał(a):

To tak jak pisałem tutaj, że mi po wkopaniu światłowodu Fiberhost zablokowała T-M. Dzisiaj też na T-M stronie jak sklepie swój adres wyskakuje, że 300/300 za 45 zł i 6 Miechów za friko. Nie wiem jak to działa, ale trochę jadą po bandzie na razie bo jak UOKiK pozwoli kupić Niemcom w tym polskiemu T-M INEA i Fiberhost to wtedy za 45 zł mi włącza bez żadnego ALE. Ja jednak chce uciec z światełkiem od T-M bo oni mają swoją zasadę, że jak przejdzie na czas nie określony to co rok drożej 10 zł że wszystkim. Ja chcę operatora, który po przejściu na czas nieokreślony będę płacić 5-10 zł więcej i sobie siedział na internecie, no i na własnym routerze przede wszystkim. 12 lat Neostrady z routerami TPSA potem Orange i to samo potem 10 lat z LTE, akurat w LTE można było własny router. Oczywiście Symetryczne łącze nie jest mi niezbędne, ale jak wszędzie Plus, Play, Orange 300/50 i mnie po 80 zł bez łączenia usług, a na symetrycznym 85 można mieć 300/300 no to bez sensu iść w Asymetryczne. :) 

Także uważaj na tę Astę bo to wiesz jedna wielka dżungla i jak ich kabel to mogą zablokować Play bez podania przyczyny.

Ostatnio do mnie z Poczty Polskiej nie dochodziły bardzo ważne Polecone i w końcu jadę na te pocztę a oni do mnie, że jednego listonosza na czyjejś posesji pogryzł pies i dostał mandat za naruszenie miru domowego. Więc nie zdziw się, że ktoś nawet do podłączenia światła nie chce przyjść bo go Komar pogryzie na twojej posesji przyjedzie Policja i mu powie, że naruszył Twój nie domowy.

Idiocie ten świat w Polsce już tak ostro, że strachu  domu wychodzić :P 

Ehh... no ekipa z Play nie może zacząć działać dopóki Asta nie zaakceptuje.

Edytowane przez TeoX