Skocz do zawartości

Pominięty adres w inwestycji KPO/POPC (Asta-Net, zachodniopomorskie) kabel na posesji, a w systemie „brak realizacji”. Gdzie uderzyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, TeoX napisał(a):

Co do pingowania np. google/cloudflare to mam 6/8ms :).

Do Cloudflare mam na INEA między 30-40 ma, do Google to 14-18ms, ale to Big tech iT zbierają dane i handlują nimi mimo, że Cloudflare się zapiera, że tego nie robi to można znaleźć info w sieci, że handluje tym bardziej od Google nawet. Ping w serwerze DNS dopiero powyżej 100ms czuć, że wolniej odpowiada. Google i Cloudflare gdyby nie Anycast po lokalizacji i innych tego typu nie pamiętam fachowych iT nazw też by miało wyższy ping. Google ma własne serwery w Polsce, Cloudflare nie. Wolę mniejszy DNS, któ©u nie rejestruje danych IP i lokalizacji przez co też szybciej odpowiada. Mnóstwo DNS-ów w tym ISP blokuje ping więc nawet ciężko sprawdzić czy ping do dNS ISP naszego jest niski czy wysoki. INEA do swoich ping blokuje. W DNS ping tak naprawdę nie ma znaczenia. Ja do tego DNS co zrobiłeś ping mam tak samo, a serwer jest w Finlandiii w stolicy.

Cloudflare przez ostatnie 5 lat zaliczył 8 ataków DDoS i hakerskich, w zeszłym roku nie tylko padły DNSy publiczne Cloudflare, ale 1/3 internetu, któ©u korzysta z ich usług. 4-5 dni nie działało. Po ustawieniu na routerze takiego DNS z Finladii wszystko działało tylko strony korzystające z DNS Cloudflare nie działały.

Opublikowano
13 minut temu, CLOWN napisał(a):

Do Cloudflare mam na INEA między 30-40 ma, do Google to 14-18ms, ale to Big tech iT zbierają dane i handlują nimi mimo, że Cloudflare się zapiera, że tego nie robi to można znaleźć info w sieci, że handluje tym bardziej od Google nawet. Ping w serwerze DNS dopiero powyżej 100ms czuć, że wolniej odpowiada. Google i Cloudflare gdyby nie Anycast po lokalizacji i innych tego typu nie pamiętam fachowych iT nazw też by miało wyższy ping. Google ma własne serwery w Polsce, Cloudflare nie. Wolę mniejszy DNS, któ©u nie rejestruje danych IP i lokalizacji przez co też szybciej odpowiada. Mnóstwo DNS-ów w tym ISP blokuje ping więc nawet ciężko sprawdzić czy ping do dNS ISP naszego jest niski czy wysoki. INEA do swoich ping blokuje. W DNS ping tak naprawdę nie ma znaczenia. Ja do tego DNS co zrobiłeś ping mam tak samo, a serwer jest w Finlandiii w stolicy.

Cloudflare przez ostatnie 5 lat zaliczył 8 ataków DDoS i hakerskich, w zeszłym roku nie tylko padły DNSy publiczne Cloudflare, ale 1/3 internetu, któ©u korzysta z ich usług. 4-5 dni nie działało. Po ustawieniu na routerze takiego DNS z Finladii wszystko działało tylko strony korzystające z DNS Cloudflare nie działały.

to jaki DNS polecasz ?

Opublikowano
W dniu 7.09.2026 o 15:13, TeoX napisał(a):

Do 15 Września technik z Asty na urlopie, musi on przyjechać i skończyć to czego nie skończyli 3 lata temu, bez tego mogę zapomnieć. Z tego 15 września zakładam zrobi się kolejne 3 lata :), jak tak będzie to całkiem rezygnuje i na stałe przenosze się do miasta 👍.

no czyli sie nie doczekasz. dzisiaj opublikowali te adresy znowu i oczywscie kto by sie spodziewal, nie bylo mojego. jak sie pytam czemu, pisze ze jest status na internet gov pl zasieg teorytyczny wszystko jest gotowe i wystarczy zamowic usluge. to dalej to samo ze nie mozna i mam czekac czekac i czekac. i juz szczerze mi sie nie chce czekac bo 3 lata juz czekam na marne

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, matixvv napisał(a):

no czyli sie nie doczekasz. dzisiaj opublikowali te adresy znowu i oczywscie kto by sie spodziewal, nie bylo mojego. jak sie pytam czemu, pisze ze jest status na internet gov pl zasieg teorytyczny wszystko jest gotowe i wystarczy zamowic usluge. to dalej to samo ze nie mozna i mam czekac czekac i czekac. i juz szczerze mi sie nie chce czekac bo 3 lata juz czekam na marne

Do chłopa z Play dołączył jego kolega z Asty, uderza prosto do Asty, twierdzi że to ogarnie, zobaczymy :) . U mnie wszystko jest uszykowane do podłączenia, a oni problemy robią z niewiadomych przyczyn :) , co innego jakby trzeba było ciągnąć kabel, robić przecisk itp... kabel mam na posesji , zapas przy słupie gotowy do wciągnięcia..

Edytowane przez TeoX
Opublikowano
Godzinę temu, TeoX napisał(a):

Do chłopa z Play dołączył jego kolega z Asty, uderza prosto do Asty, twierdzi że to ogarnie, zobaczymy :) . U mnie wszystko jest uszykowane do podłączenia, a oni problemy robią z niewiadomych przyczyn :) , co innego jakby trzeba było ciągnąć kabel, robić przecisk itp... kabel mam na posesji , zapas przy słupie gotowy do wciągnięcia..

Te niewiadome przyczyny to jak mówi przyslowie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Taki ten świat po pieprzony.

22 godziny temu, TeoX napisał(a):

to jaki DNS polecasz ?

Ten co robiłeś ping :) Ja w życiu nie widziałem tak stabilnego i publicznego DNS. Bez wycieku DNS, który sprawdzisz na stronie dnsleaktest.com 

Ustawiasz jeden DNS, sprawdzasz wyciek DNS i nagle pokazuje kilka DNS-ów, :P 

Screenshot2026-09-0821_22_46.thumb.png.577c5307874d41c35b2b0d360d00eb62.png

Opublikowano
24 minuty temu, CLOWN napisał(a):

Te niewiadome przyczyny to jak mówi przyslowie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Taki ten świat po pieprzony.

Ten co robiłeś ping :) Ja w życiu nie widziałem tak stabilnego i publicznego DNS. Bez wycieku DNS, który sprawdzisz na stronie dnsleaktest.com 

Ustawiasz jeden DNS, sprawdzasz wyciek DNS i nagle pokazuje kilka DNS-ów, :P 

Screenshot2026-09-0821_22_46.thumb.png.577c5307874d41c35b2b0d360d00eb62.png

No bez kitu, tylko piniąchy..

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, TeoX napisał(a):

u mnie tez wszystko jest gotowe do podlaczenia tzn. kabel mam pod plotem i wystarczy go pocignac do domu gdzie to jest moze z 5 metrow i wpiac do routera. ale niestety chyba sie nie doczekam

Opublikowano
12 godzin temu, matixvv napisał(a):

u mnie tez wszystko jest gotowe do podlaczenia tzn. kabel mam pod plotem i wystarczy go pocignac do domu gdzie to jest moze z 5 metrow i wpiac do routera. ale niestety chyba sie nie doczekam

Do domu dalej idzie światłowód i teraz w 99% przypadków on wchodzi do ONT i z ONT kabel sieciowy do routera.

Opublikowano (edytowane)

Nie ustawiaj tamtego serwera DNS bo przez niego przestał mi działać streaming z Polsat Box Go i TVP VOD

Ustaw ten ( w adresie IP ustawiłem link do strony źródła):   151.115.80.165  Serwer w Warszawie, właściwie jedyny taki bez filtrowania i cenzury, fizycznie w Polsce :) 

Poniżej Test ping i wyciek DNS zrzuty. Dokładniejszą strona do sprawdzania wycieku:  https://browserleaks.com/dns

Screenshot 2026-09-09 17.40.59.png

Screenshot 2026-09-09 17.49.15.png

Edytowane przez CLOWN
  • Upvote 1
Opublikowano

@TeoXJak tam bez zmian z Asta? :P 

Co do DNS, to sztuczna stwierdziła, że Polsat Box Go i TVP VOD mogły zgłupiec od tamtego serwera DNS, że zagraniczny i rozpoznawać mnie, że jestem z  Helsinek przez Anycast i jego geolokalizację i CDN serwera. I mnie te usługi zablokowały :P 

Opublikowano
12 godzin temu, CLOWN napisał(a):

@TeoXJak tam bez zmian z Asta? :P 

Co do DNS, to sztuczna stwierdziła, że Polsat Box Go i TVP VOD mogły zgłupiec od tamtego serwera DNS, że zagraniczny i rozpoznawać mnie, że jestem z  Helsinek przez Anycast i jego geolokalizację i CDN serwera. I mnie te usługi zablokowały :P 

Cały czas czekam na jakąś odpowiedź od nich. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Camis napisał(a):

Cloudflare też ma w Warszawie, korzystam od lat. 

Na routerach Asus, CUDY i obecnym z sygnaturki gdy ustawiam Cloudflare "jedynki" i sprawdzam wyciek to leci przez Niemcy, zresztą widać po pingu, że między 25, a 36ms więc INEA przeżycia na Niemcy, albo Cloudflare przeżycia. Google i każdego operatora, na każdym routerze idzie przez Polske w Warszawie i pokazuje ISP Google, ale zarówno Google jak i Cloudflare zbiera dane i nimi handluje tyle że mniej niż Google. Poczytać na Reddicie wystarczy. Wolę jeden mieć ustawiony w Warszawie i wiedzieć, że na czy i na jakim ISP to idzie przez Warszawę. Jest bez filtrowania, bez cenzury, bez zapisywania IP, a inne dane serwisowe minimalne to dla własnych osobistych statystyk proszę bardzo nie robi to różnicy, ale nie będzie mnie profilować Big tech żaden. Do tego na Cloudflare masz Anycast, przez który też świruje czasem Polsat Vox Go właśnie dlatego, że przeżycia na serwery w Niemczech i nie są one na serwerach Cloudflare tylko jakiejś Niemieckiej firmy Cloud, która najwidoczniej coś miesza z tym wszystkim i polskie usługi streaming myślą, że łącze się z Niemiec przez co ograniczają połączenie moje do ich usług.

3 godziny temu, TeoX napisał(a):

Cały czas czekam na jakąś odpowiedź od nich. 

Może zadzwoń do serwisu bo ja jak napisałem maila do Świdmana rok temu tak do dzisiaj nie odpisali, a dostałem automatyczne potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia z jakimś numerem. Nie mają czasu odpisać bo to ponad ich siły. :P 

Edytowane przez CLOWN
Opublikowano
Godzinę temu, CLOWN napisał(a):

zresztą widać po pingu, że między 25, a 36ms więc INEA przeżycia na Niemcy

U mnie leci z Łodzi bezpośrednio do Warszawy 3-6ms:

image.png.9f5c12ed0cee1dc15585a34aae310c5a.png

image.thumb.png.2bc5e5137d25ef53cc1c76227fb9c698.png

1 godzinę temu, CLOWN napisał(a):

bez zapisywania IP

Tego nigdy nie wiadomo, że tak napisali nie znaczy że tak jest. 

Mi tam akurat lotto że Cloudflare zobaczy na jakie domeny wchodzę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

U mnie leci z Łodzi bezpośrednio do Warszawy 3-6ms:

image.png.9f5c12ed0cee1dc15585a34aae310c5a.png

image.thumb.png.2bc5e5137d25ef53cc1c76227fb9c698.png

Tego nigdy nie wiadomo, że tak napisali nie znaczy że tak jest. 

Mi tam akurat lotto że Cloudflare zobaczy na jakie domeny wchodzę.

Ja mam 11ms do Cloudflare, też ogólnie go używam.

Opublikowano
11 godzin temu, TeoX napisał(a):

Nie mam pojęcia 😅 , teraz sprawdzałem to mam np. 9ms , może inną trasą lecisz.

Trasa i odległość od operatora do domu. Ktoś kto ma ping poniżej 10 ma do prawie każdego serwera to musi mieć bardzo blisko siebie serwery i bramę domyślną operatora. Jak masz INEA, która jest koło Poznania w jakiejś wsi, a mieszkasz 20 km za Lublinem w stronę Zamoscia to nie realne i niemożliwe mieć ping 0-10 ma.

54 minuty temu, TeoX napisał(a):

Czekamy, czekamy, ten technik z Asty wraca 15 września z urlopu, zobaczymy, mnie osobiście coraz bardziej zaczyna to irytować, żeby tak utrudniać podłączenie..

Kasa i jeszcze raz kasa. Nie dostali z KPO kasy to będą że swoich wykładać na dociągnięcie do domu its? Raczej nie. Chyba, że byli by dużą firmą jak Fiberhost czy Światłowód inwestycje.

Teraz, CLOWN napisał(a):

Trasa i odległość od operatora do domu. Ktoś kto ma ping poniżej 10 ma do prawie każdego serwera to musi mieć bardzo blisko siebie serwery i bramę domyślną operatora. Jak masz INEA, która jest koło Poznania w jakiejś wsi, a mieszkasz 20 km za Lublinem w stronę Zamoscia to nie realne i niemożliwe mieć ping 0-10 ma.

Poza tym Cloudflare ma Anycast, CDN, geolokalizację i to też może wariować.

Kasa i jeszcze raz kasa. Nie dostali z KPO kasy to będą że swoich wykładać na dociągnięcie do domu its? Raczej nie. Chyba, że byli by dużą firmą jak Fiberhost czy Światłowód inwestycje.