Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam internet z INEA 1GB i mam Switch Netgear GS108GE ale potrzebuje więcej portów. Możecie coś polecić?

Kiedyś ktoś mi podsyłał też z tej firmy tylko 16 portowy niebieska obudowa ale już widzę są niedostępne, kosztował ponad 300zł.

Możliwe że w starym switchu zawiesza się jeden port?

Opublikowano

A ile tych portów potrzebujesz i czy to zastosowania domowe, czy profesjonalne?

Do domowych, to po prostu kupiłbym kolejny taki sam, skoro działa i nie masz z nim problemów. Taniej i mniej miejsca zajmie, niż 12, 16, 24 portowe rackowe.

10 godzin temu, mati.m92 napisał(a):

Możliwe że w starym switchu zawiesza się jeden port?

Możliwe, że się uszkodził.
Mam służbowego prawie identycznego i jeden port mi padł. No ale lekko nie miewa i nie jedną delegację i warunki polowe zaliczył.

Opublikowano

Jak wszystko tanie działką jak chce i częściej się psuje, nie twierdzę, że Cisco to szczyt techniki sieciowej i bez awaryjne, ale u wielu znajomych działa po 10-15 lat bez awaryjnie.

Opublikowano

Jakby mi nie działał taki NG to bym nawet nie wspominał, żeby kupować kolejny.
Nie pamiętam kiedy go w pracy dostałem, musiałbym gdzieś bardzo dobrze pogrzebać w papierach ale stawiam, że minimum 10 lat ma (w 2016 na pewno już był, przed 2014 raczej nie). Nie leży sobie spokojnie na biurku podpięty do ups-a, tylko jeździ w delegacje, zasilany z agregatów lub innych przygodnych źródeł. Obecnie częściej siedzimy w polu w wynajętym kontenerze biurowym, czy dostosowanej przyczepie ale kiedyś normą było siedzenie w samochodzie (nadal się zdarza). Bywało, że nocował w tych budach w zimniejszym okresie roku.

Jedyne co mu padło, to jeden port. Nie kojarzę, żeby miał jakieś zwiechy, a bywa że wszystkie porty zajęte.

Co mi padło, to 3Com (kupiony +/- w 2010, typowy plastikowy do biura) ale nie pamiętam już po ilu latach. Zaczął świrować, raz działał poprawnie, raz nie. Przypuszczam, że zasilacz padł ale nie chciało mi się sprawdzać.
Co mi czasami kiepsko działa, to 5 portowy Asus (prawdopodobnie GX-U1051) w biurze. Na ogół jest ok ale czasami przycina prędkość i muszę go zresetować. Być może ten port "vip" coś miesza, choć z niego nie korzystam.